Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Α΄/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ: Συγχωνεύσεις καταργήσεις σχολείων.


Τις τελευταίες μέρες, μέσω του θεσμού της Δημόσιας Διαβούλευσης και εκπορευόμενο από το Υπουργείο Παιδείας, έχει έρθει στη δημοσιότητα το θέμα της συγχώνευσης-κατάργησης σχολικών μονάδων.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου εκφράζει την πλήρη αντίθεση σε ενδεχόμενες συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολικών μονάδων, με στόχο, όπως τουλάχιστον αναφέρεται στη Δημόσια Διαβούλευση, την αναβάθμιση της Δημόσιας εκπαίδευσης και την εξοικονόμηση πόρων από τις λειτουργικές δαπάνες των μικρών σχολικών μονάδων.
Τους τελευταίους μήνες, το Δημόσιο σχολείο βιώνει τη θλιβερή υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, τις σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές του ολοήμερου σχολείου, τις μειώσεις μισθών των εκπαιδευτικών και ......γενικά την μείωση των δαπανών για την Παιδεία.
Αν το Υπουργείο Παιδείας προχωρήσει σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων θα έχουμε και την υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου διότι:
·        Θα δημιουργηθούν πληθωρικά τμήματα, ιδιαίτερα στις πόλεις, ενώ παιδαγωγικοί λόγοι επιβάλλουν την μείωση του αριθμού των μαθητών, 20 για το δημοτικό και 15 για το νηπιαγωγείο.
·        Δε λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Συγκεκριμένα στο Νομό Φλώρινας, ο βαρύς χειμώνας, η έλλειψη σύγχρονων οδικών αξόνων, οι συγκοινωνίες, τα χαμηλά εισοδήματα και η ανεργία θα σημάνει την επιδείνωση των προβλημάτων των κατοίκων και την περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.
·        Οι μικροί μαθητές και μαθήτριες θα φορτωθούν τουλάχιστον 2 ώρες κατά τις μετακινήσεις για την αναχώρηση προς τα σχολεία και την επιστροφή τους. Το εσωτερικό επαρχιακό δίκτυο με τους στενούς δρόμους, πολύ περισσότερο το χειμώνα,  μετατρέπεται σε παγίδα για τους οδηγούς πόσο μάλλον στα ορεινά χωριά της Φλώρινας. Αύξηση κονδυλίων για τις μετακινήσεις των μαθητών δεν προβλέπεται. Τα επιπλέον έξοδα που δημιουργούνται για τις οικογένειες των μαθητών είναι δυσβάσταχτα, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι ο τόπος μας μαστίζεται από την ανεργία και το μέσο εισόδημα είναι από τα χαμηλότερα στη χώρα.
Συμπερασματικά σε περιοχές, όπως η Φλώρινα, θα δημιουργηθούν πολλά περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα επιλυθούν και αυτό στην περίπτωση που πιστεύουμε, ότι το Υπουργείο, ως πρώτη στόχευση, επιδιώκει τη βελτίωση των συνθηκών για τους μαθητές. Μοναδικός στόχος είναι η εξοικονόμηση χρημάτων και στο βωμό αυτό θυσιάζεται ένα λειτουργικό κομμάτι της εκπαίδευσης. Το σχολείο τελικά βρίσκεται υπό διωγμόν προς δόξα των απαιτήσεων του μνημονίου και του ΔΝΤ.
Αν το Υπουργείο επιθυμεί πραγματικά τη βελτίωση της δημόσιας εκπαίδευσης θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του όλα τα παραπάνω.
Δηλώνουμε, πως δε θα επιτρέψουμε, ως Έλληνες εκπαιδευτικοί, να εφαρμοστούν αποφάσεις που στρέφονται εναντίον των μαθητών.

Μέλημά μας η δωρεάν και δημόσια εκπαίδευση.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ



ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΤΣΙΟΣ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΪΣΙΔΗΣ









 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου