Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Aλλάζουν τα φώτα σε 3 εκατ. νοικοκυριά.

Οι πραγματικές αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για όσους «καίνε» από 800 μέχρι και 1.600 κιλοβατώρες θα είναι από 17% έως 23%. Πρόσθετα βάρη και από τις χρεώσεις ισχύος των δικτύων διανομής και μεταφοράς, αλλά και από το τέλος ΑΠΕ
 Οι πλάτες των φτωχότερων και μικρομεσαίων νοικοκυριών θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος από τις νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς οι πραγματικές επιβαρύνσεις που προκύπτουν από τα αναλυτικά τιμολόγια της ΔΕΗ ξεπερνούν ακόμη και το 20%.
 Μπορεί η κυβέρνηση να.... ανακοίνωσε επίσημα ότι οι μέσες αυξήσεις στους λογαριασμούς είναι 9-13%, ωστόσο στην πραγματικότητα από τα αναλυτικά τιμολόγια που ανάρτησε χθες στην ιστοσελίδα της η ΔΕΗ προκύπτει ότι οι «καθαρές» επιβαρύνσεις κυμαίνονται από 17% έως 23% για τον συντριπτικά μεγαλύτερο αριθμό των καταναλωτών της ΔΕΗ (περίπου 3 εκατομμύρια) που «καίνε» από 800 μέχρι και 1.600 κιλοβατώρες το τετράμηνο. Οι αυξήσεις αυτές θα επιβαρύνουν τουλάχιστον κατά 30 ευρώ τον πρώτο λογαριασμό της χρονιάς που θα λάβουν οι καταναλωτές, ενώ υπολείπονται άλλες δύο δόσεις ανατιμήσεων.
 
Σημαντικό μέρος των αυξήσεων προκύπτει από τη συγχώνευση των κλιμακίων κατανάλωσης σε τρία (έναντι τεσσάρων) και τις διψήφιες επιβαρύνσεις στις τιμές της κιλοβατώρας για τις περισσότερες κατηγορίες, που οφείλονται σε σημαντικό βαθμό στο γεγονός ότι η ΔΕΗ μετακύλησε στους καταναλωτές το κόστος από την υποχρεωτική αγορά δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.
 
Σύμφωνα με τη νέα δομή των τιμολογίων, παραμένει η κλίμακα 0-800 κιλοβατώρες όπου η ενέργεια εκτοξεύτηκε 38,5% υψηλότερα και τιμολογείται πλέον προς 0,0793 ευρώ/kWh έναντι 0,05626 ευρώ/kWh πέρυσι.
 
Καταργούνται οι κλίμακες 801-1.000 και 1.001-2.000 kWh και δημιουργείται νέα κλίμακα από 801-2.000 kWh στην οποία η τιμή της ενέργειας αυξήθηκε περίπου 17% (0,09460 ευρώ). Τέλος, η τιμή της κιλοβατώρας στην τελευταία κλίμακα για καταναλώσεις πάνω από 2.000 kWh αυξήθηκε κατά 12%.
 
Πρόσθετα βάρη στον λογαριασμό της ΔΕΗ προκαλούν οι αυξήσεις που πέρασαν στις χρεώσεις ισχύος των δικτύων διανομής και μεταφοράς, αλλά και στο τέλος ΑΠΕ που εκτοξεύεται έως και 36% υψηλότερα για πλήθος καταναλωτών. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ψαλιδίσει επιμέρους χρεώσεις στα δίκτυα αλλά και να «παγώσει» τις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας ώστε να συγκρατήσει την εκτόξευση των λογαριασμών, κάτι που πάντως δύσκολα θα μπορέσει να επαναληφθεί τους επόμενους μήνες.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας καταναλωτής που «καίει» 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο θα κληθεί φέτος να πληρώσει 100,1 ευρώ έναντι 81 ευρώ πέρυσι επί του λογαριασμού ρεύματος χωρίς να συνυπολογίζονται οι φόροι. Πρόκειται για αύξηση που φτάνει το 23% και αφορά εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά αλλά και χιλιάδες εξοχικές κατοικίες.
 
Αν κάποιος καταναλωτής έχει 1.400 κιλοβατώρες το τετράμηνο θα επιβαρυνθεί με αύξηση 18%. Πέρυσι για την ίδια κατανάλωση πλήρωνε 154,4 ευρώ ενώ φέτος θα πληρώσει 182,4 ευρώ. Αντίστοιχα, καταναλωτής με 1.600 κιλοβατώρες το τετράμηνο θα επιβαρυνθεί με αύξηση 17,3% καθώς θα πληρώσει 210 ευρώ έναντι 179 ευρώ πέρυσι.
 
Ειδικά οι μεγάλες αυξήσεις κατά 20-40% στο σκέλος της ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα) ανοίγουν τον δρόμο πλέον για τη δραστηριοποίηση ιδιωτών ανταγωνιστών της ΔΕΗ, καθώς ενισχύουν σημαντικά τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών και δημιουργούν προϋποθέσεις ώστε να προσφέρουν εκπτώσεις έναντι των τιμολογίων της ΔΕΗ.
 
Εξ ου και η αντίδραση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ στις αυξήσεις των τιμολογίων, η οποία υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της ότι οι καταναλωτές καλούνται «να πληρώσουν το μάρμαρο» των ανερμάτιστων πολιτικών και αποφάσεων που εξασφαλίζουν τις επενδύσεις των ιδιωτών και την ίδια στιγμή στραγγαλίζουν τη ΔΕΗ.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Του Βασίλη Γεώργα
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου