Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Σε απόγνωση χιλιάδες (και απλήρωτοι) αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.

Χωρίς συμβάσεις και απλήρωτοι παραμένουν πάνω από 2.000 αναπληρωτές καθηγητές ειδικοτήτων, που εργάζονται στα 800 πιλοτικά ολοήμερα δημοτικά σχολεία. Η ένταξή τους στο ΕΣΠΑ γεννά φόβους για πληρωμή σε δόσεις, τη στιγμή που «τρέχουν» τα ενοίκια, οι λογαριασμοί και τα υπόλοιπα έξοδα, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι. 
Χιλιάδες αδιόριστοι καθηγητές μετακόμισαν από τις αρχές της.... σχολικής χρονιάς σε νησιά, ακριτικές περιοχές, χωριά και πόλεις, μακριά από τον τόπο διαμονής τους, προκειμένου να εργαστούν στη δημόσια εκπαίδευση. Οσοι προσελήφθησαν ως αναπληρωτές, πλήρους ή μειωμένου ωραρίου, στα 800 πιλοτικά ολοήμερα σχολεία (με το ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα) εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ.

«Παρότι εργαζόμαστε από την αρχή του σχολικού έτους, δεν έχουμε υπογράψει ακόμη σύμβαση», ανέφερε στον «Α» ο Στάθης Κατσούλας, μέλος του Συντονιστικού Ωρομισθίων-Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών, εκτιμώντας ότι πάνω από 2.000 εκπαιδευτικοί παραμένουν χωρίς συμβάσεις. Αν και η τοποθέτηση των καθηγητών ειδικοτήτων στα ολοήμερα έγινε σε διαδοχικές φάσεις μέσα στο Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, ωστόσο αρκετοί είναι αυτοί που συμπληρώνουν σχεδόν δύο μήνες δουλειάς και δεν έχουν πληρωθεί ακόμη.

Οσοι «ξενιτεύτηκαν» για να εργαστούν καλούνται να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες καθημερινές υποχρεώσεις. «Τρέχουν τα ενοίκια, οι λογαριασμοί και δεν υπάρχει καμία δέσμευση για το πότε θα πληρωθούμε. Μας έχουν προσλάβει μέσω του ΕΣΠΑ, γεγονός που σημαίνει ότι η αποπληρωμή θα γίνει σε 3-4 δόσεις. Εμείς δεν μπορούμε να πούμε στη σπιτονοικοκυρά να παίρνει το ενοίκιο σε... δόσεις», τόνισε ο κ. Κατσούλας και πρόσθεσε: «Δε φαίνεται πουθενά ότι εργαζόμαστε, παρά μόνο στα παρουσιολόγια των σχολείων».

Η επιμόρφωση

Σημείο τριβής των αναπληρωτών με το υπουργείο Παιδείας αποτελεί και το ζήτημα της επιμόρφωσης, η οποία γίνεται εκτός εργασιακού ωραρίου, τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις οι καθηγητές καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους οδοιπορικά και ξενοδοχεία για να μεταβούν και να διαμείνουν στην περιοχή όπου λειτουργεί το επιμορφωτικό κέντρο. Μέλη του Συντονιστικού Ωρομισθίων-Αναπληρωτών και των αδιορίστων, αφού κάνουν λόγο για «μαύρη εργασία», δηλώνουν ότι θα απέχουν από τα Περιφερειακά Επιμορφωτικά Κέντρα και πως θα τα «μπλοκάρουν», ενώ θα προβούν και σε κινητοποιήσεις, στην Αθήνα.

«Το πρόγραμμα έχει υποβληθεί μεν στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στη διαχειριστική αρχή, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει την έγκριση, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει σημαντικά η πληρωμή των συναδέλφων», επισήμανε ο γενικός γραμματέας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ), Τριαντάφυλλος Οικονόμου.

Συνάντηση με την υπουργό

Σε πρόσφατη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, οι εκπρόσωποι της ΔΟΕ έθεσαν το ζήτημα στην Αννα Διαμαντοπούλου. «Μας είπε ότι δεν είναι δυνατόν να πληρωθούν πριν από τις 15 Νοεμβρίου», ανέφερε ο κ. Οικονόμου επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να εγκριθεί το πρόγραμμα από τη διαχειριστική αρχή, να χορηγηθεί βεβαίωση από το ΑΣΕΠ ότι οι συμβάσεις των αναπληρωτών δε θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου και να δοθεί μία βεβαίωση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την κατανομή των κοινοτικών κονδυλίων στο υπουργείο Παιδείας. «Λαμβάνοντας υπόψη τις γραφειοκρατικές διαδικασίες στην Ελλάδα, αντιλαμβάνεστε πότε θα πληρωθούν αυτοί οι άνθρωποι», σχολίασε ο κ. Οικονόμου.

ΠΗΓΗ: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου