Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Υπαίθρου Ν. Θεσσαλονίκης: Οι νηπιαγωγοί δεν είναι τραπεζοκόμοι.

ΟΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΠΕΖΟΚΟΜΟΙ
 Το τελευταίο χρονικό διάστημα τα προβλήματα στο χώρο του Νηπιαγωγείου διευρύνονται και βαθαίνουν. Και πώς να μην είναι έτσι, όταν η λιτότητα σαρώνει την εκπαίδευση και αποτελεί τη μήτρα που τα γεννά. Ταυτόχρονα έχουμε και πρόσθετα προβλήματα που δημιουργούνται από αυταρχικές ή άστοχες ενέργειες της διοίκησης, σχολικών συμβούλων κλπ.
  Μέσα σε αυτά τα πλαίσια της υποχρηματοδότησης και της παραγνώρισης του ρόλου τους καλούνται οι νηπιαγωγοί να δώσουν μια....άνιση μάχη, με ελάχιστα μέσα, καταθέτοντας τη ψυχή τους, την αυτενέργεια και τη φαντασία τους, ορμώμενοι από το καθήκον τους να ικανοποιήσουν το μέγιστο των αναγκών των παιδιών. Μια προσπάθεια που ξετυλίγεται καθημερινά μέσα σε ακατάλληλους χώρους χωρίς υποδομές και μέσα, χωρίς την απαραίτητη βοήθεια που θα έπρεπε να υπάρχει από άλλο βοηθητικό (μαγείρισσες-τραπεζοκόμους, γραμματεία κλπ) και επιστημονικό προσωπικό (ψυχολόγους, λογοθεραπευτές κλπ).
  Μέσα σε αυτές τις συνθήκες είναι απαράδεκτη κάθε προσπάθεια υποβιβασμού του παιδαγωγικού τους έργου. Οι νηπιαγωγοί δεν είναι ούτε τραπεζοκόμοι ούτε βοηθητικό προσωπικό. Είναι πάνω από όλα παιδαγωγοί με μεγάλο και σημαντικό έργο και τεράστιες ευθύνες πρώτα από όλα απέναντι στα παιδιά.
  Κατηγορηματικά δηλώνουμε ότι θα σταθούμε απέναντι σε κάθε προσπάθεια που υποτιμά και υποσκάπτει το ρόλο των νηπιαγωγών.
  Είναι άμεση ανάγκη, γονείς και εκπαιδευτικοί να απαιτήσουν γενναία χρηματοδότη της παιδείας και φυσικά του νηπιαγωγείου για να παίξει τον πολύπλευρο και σοβαρό ρόλο του.
Ειδικότερα:
ü       Να ιδρυθούν νέα Νηπιαγωγεία και παραρτήματα Νηπιαγωγείων.
ü        Να στελεχωθούν τα Νηπιαγωγεία με μόνιμους διορισμούς Νηπιαγωγών.
ü        Να υπάρξει μείωση του αριθμού των παιδιών σε 1/15 ανά τμήμα.
ü        Να υπάρξει η αναγκαία χρηματοδότηση για το Δημόσιο Νηπιαγωγείο, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του.
ü        Να αυξηθούν οι δαπάνες για την παιδεία στο 15% του Γ.Κ.Π.
ü        Δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Εκπαίδευση, με υποχρέωση του κράτους για πρώιμη παρέμβαση (δωρεάν και δημόσια) με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (λογοθεραπευτές – ψυχολόγους), τμήματα ένταξης, πραγματικά δωρεάν εκπαιδευτικό – παιδαγωγικό υλικό.
ü        Να εξασφαλιστούν οι κατάλληλες κτιριακές υποδομές για όλα τα παιδιά ηλικίας 4-6 ετών, που ανταποκρίνονται στις βιολογικές και παιδαγωγικές ανάγκες της ηλικίας αυτής.
ü        Μόνιμο βοηθητικό προσωπικό στα Νηπιαγωγεία (καθαρίστριες- τραπεζοκόμους) με πρόσληψη από το ΥΠΕΠΘ.
 Έως τότε να μην επιβαρύνονται οικονομικά οι γονείς για ανάθεση ατόμου (υπεύθυνου για το ζέσταμα των φαγητών), αλλά οι σχολικές επιτροπές να καλύπτουν αυτή τη δαπάνη (κατηγορία εξόδων στον ετήσιο οικονομικό απολογισμό: «λοιπά έξοδα»).
Οι Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας, να προχωρήσουν άμεσα σε έκτακτη επιχορήγηση των σχολικών Επιτροπών, ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των Νηπιαγωγείων σε βοηθητικό προσωπικό.
Καλούμε τη ΔΟΕ να πρωτοστατήσει σε αγώνες προς την παραπάνω κατεύθυνση.

 
  Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Υπαίθρου Ν. Θεσσαλονίκης καλεί τις/τους νηπιαγωγούς να μην μετατραπούν σε τραπεζοκόμοι και βοηθητικό προσωπικό, παρά τις οποιεσδήποτε «εντολές» των σχολικών συμβούλων.
  Να γνωρίζουν ότι καλύπτονται συνδικαλιστικά από το Σύλλογό μας.
  Τέλος, πιστεύουμε πως τέτοιες «εντολές» πρέπει να ’ναι μακριά από κάθε  σύμβουλο προσχολικής αγωγής που θέλει τις/τους συναδέλφισσες/ους δίπλα  κι όχι απέναντί της/του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου