Κυριότερες Ειδήσεις

Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013

Τέλος στην κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων, στην Ιταλία.

Την κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων αποφάσισε η κυβέρνησης της Ιταλίας, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ενρίκο Λέτα, κατά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή.

Η κρατική χρηματοδότηση προς τα ιταλικά πολιτικά κόμματα πρόκειται να καταργηθεί βαθμιαία, με μείωση των επιχορηγήσεων από το επόμενο έτος, μέχρι το 2017. Σύμφωνα με την...
απόφαση της κυβέρνησης Λέτα, η κρατική υποστήριξη θα αντικατασταθεί από εθελοντικές χρηματικές συνεισφορές από μέρους πολιτών.

«Παράλληλα, τα κόμματα θα υποχρεωθούν να αναθέσουν τον έλεγχο των ισολογισμών τους σε ανεξάρτητες λογιστικές εταιρίες», τόνισε ο Λέτα, σύμφωνα με τον οποίο «με τον τρόπο αυτό πρόκειται ασφαλώς να ξεπεραστεί η αδιαφάνεια και η κακοδιαχείριση των περασμένων ετών».

«Όσοι πολίτες το επιθυμούν θα μπορούν να διαθέτουν το 2 τοις χιλίοις των εισοδημάτων τους για την στήριξη των κομμάτων», συμπλήρωσε ο ιταλός πρωθυπουργός.

Παρέμβαση μέσω Twitter πραγματοποίησε ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο. «Πρόκειται μόνον για λόγια, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα πρέπει να επιστρέψει, πρώτα απ' όλα, τις κρατικές χρηματοδοτήσεις 45 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε φέτος για την κάλυψη των εκλογικών εξόδων».

Ο υπουργός αρμόδιος για τις θεσμικές αλλαγές Γκαετάνο Κουαλιαριέλο, ανέφερε – επίσης μέσω του Twitter – ότι «μετά την σημαντική αυτή κίνηση σειρά έχει, τώρα, η μείωση του αριθμού βουλευτών και γερουσιαστών».

Πολιτικοί σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι με την κίνηση αυτή ο Λέτα επιχειρεί να «αποδυναμώσει» τις εξαγγελίες περί καινοτόμων και ρηξικέλευθων παρεμβάσεων του νεοεκλεγέντα γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι.

Η κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων ήταν ένα από τα αιτήματα στα οποία στεκόταν ο κ. Ρέντσι, θεωρώντας την βασική προκειμένου να αλλάξει η σχέση των πολιτών με το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου