Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Τέλος οι δηλώσεις μισθωτών-συνταξιούχων.

Το τέλος της υποβολής φορολογικών δηλώσεων για εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους που έχουν μία πηγή εισοδήματος ανακοινώνει σήμερα, μέσω της «Κ», ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης.





«Τώρα που επιτύχαμε τον στόχο να έχουμε καθολική ηλεκτρονική υποβολή, προχωρούμε στο επόμενο στάδιο, να....
αφαιρέσουμε, δηλαδή, την υποχρέωση υποβολής δήλωσης από το 2014», αναφέρει χαρακτηριστικά.Επίσης, στην ίδια συνέντευξη ο κ. Θεοχάρης προαναγγέλλει, μεταξύ άλλων, τεχνικές βελτιώσεις στις δύο ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, με στόχο να ενταχθούν περισσότεροι φορολογούμενοι, ενώ, όπως όλα δείχνουν, δεν θα χρειασθούν οι αποδείξεις του 2013. Ο γενικός γραμματέας διαψεύδει τους ισχυρισμούς της τρόικας σχετικά με την εισπραξιμότητα των φόρων στα ακίνητα, ενώ ισχυρίζεται πως τα έσοδα από το κυνήγι της φοροδιαφυγής θα είναι τελικώς περισσότερα από αυτά που εκτιμούν οι εκπρόσωποί της. Αναφερόμενος, μάλιστα, στις εκτιμήσεις των πιστωτών της χώρας για την πορεία των εσόδων, τονίζει ότι «έχουν μια τάση να είναι πιο συντηρητικοί από εμάς, αλλά νομίζω ότι όσο και αν τις προηγούμενες χρονιές αυτοί ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα, πλέον εμείς έχουμε καλύτερη εικόνα». Τέλος, υποστηρίζει ότι στην κυβέρνηση έχουν αντιληφθεί πως «αν δεν επιτύχει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, δεν θα επιτύχει ούτε η ίδια η κυβέρνηση ούτε η χώρα».
– Είστε ικανοποιημένος από το διάστημα που είστε επικεφαλής στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων;
– Ομολογώ ότι επειδή οι αλλαγές ήταν τόσο ταχείες –με το Μνημόνιο και τις δράσεις που πρέπει να γίνουν, τα προαπαιτούμενα του κάθε μήνα– δεν υπήρχε χρόνος να συνειδητοποιήσουμε τι έχει γίνει όλο αυτό το διάστημα. Βλέποντας τα στοιχεία θεωρώ ότι είναι πολύ επιτυχημένο διάστημα, γιατί ενώ οι αλλαγές είναι πολλές και σε βάθος, δεν είχαμε αρνητικά αποτελέσματα στους στόχους μας. Για πρώτη φορά έπειτα από δέκα χρόνια τα έσοδα του προϋπολογισμού τηρούνται σύμφωνα με το πλάνο. Δεν είμαστε πίσω και αυτό γίνεται σε μια εποχή ριζικών αλλαγών.
– Ωστόσο, οι επικεφαλής της τρόικας βάζουν θέμα εισπραξιμότητας των φόρων. Θεωρούν ότι δεν θα πιάσουμε τους στόχους, για τον φόρο ακινήτων, τη φοροδιαφυγή και τα έσοδα.
– Απαντώ το εξής στην τρόικα. Σε ό,τι αφορά τον φόρο των ακινήτων, προφανώς τους έχουμε διαψεύσει επανειλημμένως σε σχέση με την εισπραξιμότητα, δηλαδή για το πόσο ικανές είναι οι υπηρεσίες να εισπράξουν αυτόν τον φόρο. Ενώ λοιπόν είχαμε στην αρχή την καχυποψία τους σε σχέση με το πόσο εισπράξιμοι θα είναι οι φόροι του ΦΑΠ που στείλαμε στις αρχές του καλοκαιριού ή για το κατά πόσον μπορούμε να ανταποκριθούμε στον νέο φόρο ακινήτων από πλευράς διοικητικού βάρους, τώρα πια έχουν συμφωνήσει ότι μπορούμε να αντεπεξέλθουμε. Σίγουρα πρέπει να γίνουν περισσότερα για να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή, για να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης, για να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα χρήματα. Δεν το αμφισβητεί κανένας. Το γεγονός ότι είμαστε σε ένα καλό σημείο του σχεδίου δεν σημαίνει ότι είμαστε σε ένα καλό απόλυτο σημείο.
– Δεν μου απαντήσατε για τα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Η τρόικα κατεβάζει τον πήχυ στα 350 εκατ. το 2014.
– Είναι σίγουρο ότι το ποσό από τη φοροδιαφυγή θα είναι μεγαλύτερο από τα 350 εκατ. ευρώ που εκτιμά η τρόικα για το 2014. Θεωρώ ότι ο στόχος να ξεπεράσουμε τα 500 εκατ. δεν είναι φιλόδοξος, αλλά ρεαλιστικός.
– Με συγχωρείτε, αλλά θα επιμείνω. Η τρόικα υποστηρίζει ότι δεν θα πιάσουμε τους στόχους των εσόδων το 2014;
– Εχουν μια τάση να είναι πιο συντηρητικοί από εμάς, αλλά νομίζω ότι όσο και αν τις προηγούμενες χρονιές αυτοί ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα, πλέον εμείς έχουμε καλύτερη εικόνα.
– Θα σταματήσουν κάποιες κατηγορίες φορολογουμένων να υποβάλλουν δηλώσεις;
– Είναι μια προσπάθεια που ξεκινάμε από φέτος, με τις νέες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για συνταξιούχους και μισθωτούς. Θα αφορά μόνον όσους έχουν εισόδημα από μία πηγή, κατηγορία στην οποία εμπίπτουν αρκετοί συμπολίτες μας. Τώρα που πετύχαμε τον στόχο, να έχουμε δηλαδή καθολική ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων, μπορούμε να προχωρήσουμε στα επόμενα στάδια, να αφαιρέσουμε την υποχρέωση υποβολής δήλωσης. Οι φορολογούμενοι με τους κωδικούς τους θα μπαίνουν στο λογαριασμό τους, όπου θα είναι προσυμπληρωμένα όλα τα στοιχεία των εισοδημάτων τους και έτσι θα είναι εύκολη η διαδικασία. Το μόνο που θα έχουν να κάνουν είναι να συμφωνήσουν ή να συμπληρώσουν πρόσθετα στοιχεία.
– Ποιες αποδείξεις θα πρέπει να συνυποβάλουν το 2014 οι φορολογούμενοι στις δηλώσεις τους;
– Αυτή η στιγμή δεν έχουμε κάτι νεότερο. Με το ισχύουν θεσμικό πλαίσιο δεν έχουμε υποχρέωση να μαζεύουμε αποδείξεις. Δεν είμαι σίγουρος αν θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω μέτρα αυτή τη στιγμή. Οι δράσεις που έχουμε ετοιμάσει επαρκούν και προσανατολίζονται κυρίως στον τομέα της χονδρικής με τη διασταύρωση των τιμολογίων πελατών και προμηθευτών το οποίο θα επιτρέψει καλύτερη στόχευση και σωστότερους ελέγχους στο ζήτημα του ΦΠΑ. Αυτό θα έχει αποτέλεσμα και στη λιανική. Με τις αλλαγές που κάνουμε θα γνωρίζουμε πλέον όλες του τις συναλλαγές.
– Θα παραμείνει ο μειωμέ­νος ΦΠΑ στην εστίαση; Η τρόικα ζητεί την επαναφορά του στο 23%. Συμφωνείτε;
– Πιστεύω ότι είναι ένα μέτρο που δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να αναστρέψει γιατί σε συνδυασμό με κάποιους άλλους παράγοντες, όπως η καλή πορεία του τουρισμού στη χώρα μας, η επιβράδυνση της ύφεσης, τα αποτελέσματα είναι αξιόλογα. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό να σκεφτούν προσεκτικά αυτοί που ελέγχουν το μέτρο, πριν πάρουν την απόφαση κατάργησής του και επαναφοράς του συντελεστή στο 23%.
– Η τεχνική βοήθεια κάνει συνέχεια λόγο για μεγάλη φοροδιαφυγή σε γιατρούς και δικηγόρους. Υπάρχει κάποιο σχέδιο για τον έλεγχό τους; Ποιες άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων βρίσκονται στο στόχαστρο του ελεγκτικού μηχανισμού;
– Εχουμε προχωρήσει τους ελέγχους. Τα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου βγάζουν πολλούς αυτοαπασχολουμένους. Ομως σε κάποιες περιπτώσεις, π.χ. στα εμβάσματα, στοχεύουμε σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, όπως για παράδειγμα σε γιατρούς και δικηγόρους γιατί θεωρούμε ότι είναι μια κατηγορία που έχει καλύτερο θεωρητικά εισπρακτικό αποτέλεσμα. Είναι μια κατηγορία συμπολιτών μας που ενδεχομένως έχει τη δυνατότητα αν φοροδιαφεύγει να πληρώσει τους φόρους και τα πρόστιμα.
Αν δεν πετύχει η Γενική Γραμματεία, δεν θα πετύχει ούτε η κυβέρνηση ούτε η χώρα
– Εχετε τη στήριξη του πρωθυπουργού στο δύσκολο έργο που αναλάβατε;
– Νομίζω πως υπάρχει αναγνώριση από την κυβέρνηση ότι αν δεν πετύχει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, δεν θα πετύχει ούτε η ίδια η κυβέρνηση ούτε η χώρα. Αυτό βέβαια, συναρτάται με το να μη μπαίνουν άλλα κριτήρια, παρά μόνον κριτήρια αποτελεσματικότητας της ίδιας της υπηρεσίας στις όποιες αποφάσεις της. Και προφανώς τα κριτήρια της νομιμότητας που είναι εκ των ων ουκ άνευ. Δεν βλέπω ότι δεν υπάρχει στήριξη. Ακούω κριτική από όλους τους πολίτες και τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζομαι. Αυτό το θεωρώ καλόπιστο και δεκτό. Πιστεύω ότι όποιος προσπαθεί να κάνει έργο θα κάνει και λάθη.
– Πιστεύετε ότι οι φορολογούμενοι θα μπορέσουν το 2014 να πληρώσουν τους φόρους τους, δεδομένου ότι έχει μειωθεί η φοροδοτική τους ικανότητα;
– Από την επαφή που έχω με την αγορά και τους φορολογουμένους νομίζω ότι διαφαίνεται κάποιο καλό σημάδι στον ορίζοντα. Αρκετές επιχειρήσεις που είχαν «πιάσει πάτο» ανακάμπτουν και αυτό ελπίζω να βοηθήσει και στη μείωση της ανεργίας. Είναι όρος πατριωτικός της ελευθερίας μας να είμαστε εντάξει στις φορολογικές μας υποχρεώσεις, γιατί με αυτές μπορούμε να έχουμε ένα κράτος που μας προστατεύει και που μας παρέχει κάποιες υπηρεσίες. Ολοι θα θέλαμε ενδεχομένως να ήταν καλύτερες. Σκεφτείτε, όμως, τι θα συνέβαινε αν δεν υπήρχαν έστω αυτές.
Ερχονται βελτιώσεις στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα
– Πόσα έσοδα έχει φέρει μέχρι σήμερα στα δημόσια ταμεία η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και πόσοι οφειλέτες έχουν υπαχθεί; Θα δοθούν περαιτέρω κίνητρα;
– Σκεφτόμαστε κάποιες τεχνικές βελτιώσεις, με στόχο να ενταχθούν στις δύο ρυθμίσεις περισσότεροι φορολογούμενοι. Θα δούμε προσεχώς κατά πόσο θα τις εισαγάγουμε. Πάντως δεν θα υπάρξουν αλλαγές στη φιλοσοφία των ρυθμίσεων. Ο κόσμος που έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τις ρυθμίσεις θα πρέπει να το κάνει. Ερχονται καθημερινά πολίτες που έχουν υπαχθεί στη διαδικασία εκ των υστέρων, δηλαδή έπειτα από μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που έχουν αποφασισθεί από εφορίες ή από δικαστικές αποφάσεις. Δεν έχουμε τα νομικά εργαλεία να σταματήσουμε τέτοιες ενέργειες εκ των υστέρων. Αρα πρέπει οι πολίτες να καταλάβουν ότι θα πρέπει να εντάσσονται σε ρύθμιση και να μην αφήνουν τον χρόνο να περνάει. Τα έσοδα και από τις δύο ρυθμίσεις ανέρχονται στα 100 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι έχουν ρυθμιστεί οφειλές άνω του ενός δισ. ευρώ.
– Πριν από περίπου 10 μήνες, σε συνέντευξη που μου είχατε παραχωρήσει, λέγατε ότι έχουμε ένα απαρχαιωμένο σύστημα που μας αναγκάζει να ασχολούμαστε με άσκοπες υποθέσεις, με αποτέλεσμα να αυξάνονται εικονικά τα ληξιπρόθεσμα. Τι γίνεται σήμερα με τα ανεπίδεκτα είσπραξης ληξιπρόθεσμα;
– Η διαδικασία για τα ανεπίδεκτα είσπραξης χρέη δεν έχει ενεργοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό που θα επιθυμούσαμε. Το ζήτημα με τις παραγραφές προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Το πετύχαμε σ’ ένα μεγάλο βαθμό με τις υποθέσεις προς έλεγχο. Εκδώσαμε οδηγίες ανάλυσης κινδύνου και αφαιρέσαμε την υποχρέωση ελέγχου κάθε υπόθεσης.
– Εχει ενεργοποιηθεί η υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων; Θα πιάσουμε τον στόχο που προβλέπεται στο Μνημόνιο για ελέγχους «πόθεν έσχες» εφοριακών υπαλλήλων;
– Εχει πλέον ενεργοποιηθεί η υπηρεσία η οποία μέχρι και τον Ιούνιο δεν είχε ολοκληρώσει καμία υπόθεση. Ασχολείται με υποθέσεις που έχουν σχέση με το «πόθεν έσχες» κατόπιν εντολών που έχουμε δώσει. Το επόμενο χρονικό διάστημα, η στόχευση θα είναι καλύτερη ώστε να μη βαδίζουμε στα τυφλά, αλλά να αξιοποιούμε στοιχεία ανάλυσης κινδύνου. Με αντίστοιχες υποθέσεις ασχολείται και η οικονομική επιθεώρηση όπως επίσης και με υποθέσεις μη υποβολής δηλώσεων εφοριακών υπαλλήλων. Εντοπίσαμε αρκετές περιπτώσεις που οι εφοριακοί δεν είχαν υποβάλει δηλώσεις, τις οποίες αντιμετωπίσαμε με ποινές.
– Πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει από τις εσωτερικές υποθέσεις σε υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών; Τι δείχνουν τα πρώτα ευρήματα;
– Εχουν εντοπιστεί 143 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών με εμβάσματα στο εξωτερικό. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρόκειται για φοροδιαφυγή. Ο φάκελος με τους 143 θα παραδοθεί στον οικονομικό εισαγγελέα για περαιτέρω ενέργειες. Από πλευράς υπουργείου Οικονομικών θα ληφθούν τα μέτρα εκείνα που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις. Θέλω όμως να είμαι ξεκάθαρος. Θα το φτάσουμε μέχρι το τέλος. Δεν τίθεται κανένα ζήτημα σε σχέση με τη διαφθορά.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_08/12/2013_531241

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου