Κυριότερες Ειδήσεις

Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2014

Γονείς - εκπαιδευτικοί υποδέχονται ψυχρά τη «λευκή εβδομάδα».

Ειρωνικά σχόλια και απορίες για το διήμερο που ζητούν οι ξενοδόχοι 
 
Με ανάμεικτα συναισθήματα παρακολουθούν από τη Δευτέρα οι δάσκαλοι, οι μαθητές και οι γονείς το νέο εκπαιδευτικό «σίριαλ», αυτή τη φορά με τον τίτλο της «λευκής εβδομάδας» και επίκεντρο τα σχολεία της χώρας.
Σε μια χρονιά που ξεκίνησε με κινητοποιήσεις και αποκλεισμούς στον χώρο της εκπαίδευσης, παράλληλα περιλαμβάνει και δύο εκλογικές αναμετρήσεις τον Μάιο (ευρωεκλογές και επαναληπτικές αυτοδιοικητικές), κατά τις οποίες τα σχολεία θα.... κλείσουν από δύο ημέρες (Παρασκευή και Δευτέρα για την προετοιμασία των εκλογικών τμημάτων), το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται ένα... βήμα από το να αποφασίσει την εφαρμογή της λεγόμενης «λευκής εβδομάδας» διακοπών.
Δεν πρόκειται βέβαια για άμεση επιλογή της ηγεσίας του, καθώς προηγήθηκε διάβημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά με στόχο την ενίσχυση της αγοράς εσωτερικού τουρισμού και κατά προέκταση των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών τη χειμερινή περίοδο μέσω της θέσπισης σχετικών κινήτρων.
Η πρόταση αυτή προέβλεπε αρχικά κλείσιμο των σχολείων στις 4-7 Μαρτίου μετά την Καθαρά Δευτέρα, αλλά το υπουργείο Παιδείας, μέσω πηγών στο κτίριο του Αμαρουσίου, απάντησε ότι εάν κάτι τέτοιο γίνει τελικά θα είναι για δύο ημέρες και χωρίς να χαθούν μαθήματα, καθώς θα κοπούν από άλλες εκδρομές που προβλέπονται στη διάρκεια του έτους.
«Μα είναι δυνατόν αυτό το υπουργείο Παιδείας, που νοιάζεται μη χαθεί ακόμη και μία ώρα μάθημα όταν πρόκειται για απεργία καθηγητών ή για κινητοποίηση μαθητών, να δέχεται να αφιερωθεί μια ολόκληρη εβδομάδα στο... σκι;» σχολίασε ειρωνικά μιλώντας στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ ) κ. Θέμης Κοτσιφάκης, που εκφράζει ακόμη την άποψη ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί για τη δημόσια παιδεία. «Σε μια περίοδο κατά την οποία θα υπήρχε ένας σωστός προγραμματισμός, θα ξεκινούσε ο Σεπτέμβρης σωστά και θα υπήρχε μεγάλη απόσταση μεταξύ διακοπών Χριστουγέννων και Πάσχα, θα μπορούσε να εφαρμοσθεί μια τέτοια πρόταση» λέει ο πρώην πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Νίκος Παπαχρήστος. «Με τα σημερινά δεδομένα όμως έχω την αίσθηση ότι θα δημιουργούσε πρόβλημα» αναφέρει. «Και αυτό επειδή μεταξύ άλλων αυτή η επιλογή δεν γίνεται για να ξεκουραστούν οι μαθητές αλλά για να τονωθεί ο τουρισμός» καταλήγει.
Πάντως η χειμερινή «λευκή εβδομάδα» είναι μια πολιτική που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου και η σχολική ανάπαυλα βοηθάει στη διοργάνωση εκδρομών στα χιόνια. Εκεί όμως, όπως λένε εκπαιδευτικοί, το σκι είναι ένα λαϊκό άθλημα και δεν υπάρχουν τόσο μεγάλες διακοπές το καλοκαίρι όπως στην Ελλάδα, όπου η έλλειψη υποδομών και αθλητικών δραστηριοτήτων στα σχολεία, τις καθιστούν απαραίτητες.
«Οι διακοπές των μαθητών πρέπει να καθορίζονται από εκπαιδευτικές προτεραιότητες και όχι από τις προτεραιότητες των ξενοδόχων» λέει σχετικά ο εκπαιδευτικός κ. Στράτος Στρατηγάκης.
Και βέβαια εκφράζει το λογικό ερώτημα πώς θα γίνουν εκδρομές οι αποδράσεις όταν οι γονείς των μαθητών σε μια μεγάλη μερίδα των πολιτών δεν θα διαθέτει μια αντίστοιχα θεσμοθετημένη από την πολιτεία «ανάπαυλα» δύο ημερών μετά την Καθαρά Δευτέρα. Παράλληλα, αν δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τη διήμερη άδεια, θα αντιμετωπίσουν ένα πρόσθετο πρόβλημα όσοι έχουν κυρίως μικρότερα παιδιά καθώς δεν θα έχουν πού να τα αφήσουν ενώ θα εργάζονται.
Εξάλλου οι περισσότεροι γονείς δηλώνουν ότι κόβουν περιττές δαπάνες για να αντιμετωπίσουν άλλες άμεσες ανάγκες των οικογενειών τους ενώ δεν είναι λίγοι οι μαθητές που δεν δηλώνουν συμμετοχή σε πολυήμερες εκδρομές του σχολείου ή της τάξης τους κυρίως για οικονομικούς λόγους.
Οι αντιδρώντες προσθέτουν επίσης ότι στην Ελλάδα ο χειμώνας είναι ηπιότερος ενώ στην Ευρώπη η ανάπαυλα έχει και ιδιαίτερο χαρακτήρα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που εμποδίζει τη σχολική και άλλες δραστηριότητες. Συμπληρώνουν ότι κάτι παραπλήσιο ισχύει με το θερμό κλίμα του καλοκαιριού στην Ελλάδα.
«Ααα, αν είναι να αφαιρεθούν από άλλες ημέρες διακοπων, δεν με νοιάζει» έλεγε στο «Βήμα» χαριτολογώντας μαθητής Δημοτικού του κέντρου της Αθήνας... 
από ΔΟΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου