Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Μείωση έως 20% στις νέες συντάξεις του Δημοσίου.

Μειώσεις έως 20% περιμένει τις συντάξεις όσων δημοσίων υπαλλήλων αποχωρήσουν από την ενεργό υπηρεσία φέτος.
Αυτό προκύπτει από την κοινή υπουργική απόφαση, την οποία υπέγραψε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Χουλιαράκης και ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος κατ΄ εφαρμογή  του νόμου Κατρούγκαλου.
Σύμφωνα με την απόφαση των κκ Χουλιαράκη - Πετρόπουλου, αν η διαφορά μεταξύ της σύνταξης που προκύπτει με βάση το νόμο Κατρούγκαλου μεγαλύτερη από  20%   σε σχέση με τη σύνταξη η οποία θα προέκυπτε με βάση τις διατάξεις που ίσχυαν προ του νόμου Κατρούγκαλου, τότε καλύπτεται μόνο το 1/3 αυτής. Τα υπόλοιπα 2/3 θα κόβονται.
 Οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι θα βγουν φέτος στη σύνταξη και θα τους έχει καλυφθεί το 1/3 της "προσωπικής διαφοράς", δεν θα λάβουν τις ονομαστικές αυξήσεις που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου από το 2019, μέχρις ότου συμψηφιστούν οι αυξήσεις αυτές με το 1/3 της "προσωπικής διαφοράς.
Παράδειγμα
Σύμφωνα με το παράδειγμα που......

αναφέρεται στην ίδια την διυπουργική απόφαση οι περικοπές στις συντάξεις του Δημοσίου τις οποίες θα αιτηθούν ασφαλισμένοι φέτος θα γίνει ως εξής :
Έστω υπάλληλος του Δημοσίου που αποχωρεί από την Υπηρεσία μέχρι την 31.7.2017 με 40 πραγματικά έτη ασφάλισης και το εξαγόμενο καθαρό προ φόρου ποσό σύνταξης που θα λάμβανε με βάση το προγενέστερο νομοθετικό πλαίσιο  είναι 1.200 ευρώ.
Ωστόσο, το καθαρό προ φόρου ποσό σύνταξης με βάση το ν. 4387/2016 (εθνική και ανταποδοτική) 840 ευρώ.
Η διαφορά των δύο ποσών σύνταξης ανέρχεται σε 360 ευρώ.
Η ποσοστιαία διαφορά των δύο συντάξεων ανέρχεται σε  30% (σ.σ. 360/1200).
Επειδή η διαφορά είναι μεγαλύτερη του 20% θα καταβληθεί ως προσωπική διαφορά το ποσό των 120 ευρώ ( 360/3).
Τα υπόλοιπα 240 ευρώ της "προσωπικής διαφοράς" θα κοπούν.
Έτσι το  τελικό ποσό σύνταξης 960 ευρώ (σ.σ.  προκύπτει από το άθροισμα των 840 ευρώ που είναι η σύνταξη που προκύπτει από τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου και των 120 ευρώ που αποτελούν το 1/3 της "προσωπικής διαφοράς" το οποίο καλύπτεται).
Το επιπλέον ποσό της "προσωπικής διαφοράς" των 120 ευρώ θα συμψηφίζεται κατ' έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων. Με άλλα λόγια, ο εν λόγω συνταξιούχος δεν θα παίρνει τις ονομαστικές αυξήσεις στις συντάξεις, τις οποίες προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου εφόσον σημειώνονται θετικοί ρυθμοί μεταβολής του ΑΕΠ, μέχρι αυτές οι αυξήσεις  να συμψηφιστούν με τα 120 ευρώ της "προσωπικής διαφοράς" της σύνταξης του).
Για όσους αποχωρήσουν από το Δημόσιο το 2018, οι μειώσεις θα είναι ακόμα μεγαλύτερες μιας και θα καταβληθεί ως προσωπική διαφορά μόνο το ¼ της διαφοράς αυτής (έναντι του 1/3 που ισχύει για όσους αποχωρήσουν το 2017).
Έτσι, για όσους αποχωρήσουν από το Δημόσιο το 2019, δεν θα υπάρχει καμία κάλυψη της "προσωπικής διαφοράς".
Οι διατάξεις αυτές  εφαρμόζονται και στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας. Ειδικά για τους στρατιωτικούς, ισχύουν κατ' αναλογία όλα τα ανωτέρω για όσους αποχωρούν από την Υπηρεσία από 1-7-2016.

http://www.capital.gr/oikonomia/3191550/-koftis-eos-20-stis-nees-suntaxeis-tou-dimosiou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου