Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Κατ’ εξαίρεση καταβολή του ΕΦΑΠΑΞ με γρηγορόσημο.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΕΝΩΣΗ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  (Π.Ε.Σ.ΕΚ).
Σχετικά με  την  κατ’ εξαίρεση      καταβολή     του ΕΦΑΠΑΞ

1.    Από 16  Φεβρουαρίου    2011   το ΕΦΑΠΑΞ    χορηγείται   αυστηρά με βάση   την ημερομηνία συνταξιοδότησης, χωρίς  να λαμβάνονται   υπόψη  άλλα κοινωνικά κριτήρια,   π.χ λόγοι υγείας, οικογενειακά   προβλήματα.   Το   Δ.Σ  της Π.Ε.Σ.ΕΚ, ως  προσωρινή   διοικούσα επιτροπή  τότε   είχε συμφωνήσει   με τη θέση  αυτή, αν   και πραγματικοί  και  σοβαροί  λόγοι υγείας  πολλών συναδέλφων   θα δικαιολογούσαν      ίσως  την κατά εξαίρεση   καταβολή του.   Υποστηρίξαμε τη θέση   αυτή,  γιατί η κατά εξαίρεση  καταβολή  για λόγους υγείας  είχε γίνει   το μέσο    για ρουσφετολογική     παροχή  σε χιλιάδες συνταξιούχους,   χωρίς  να υπήρχαν    σοβαροί  λόγοι. Είχε φτάσει  μάλιστα  ανώνυμη   καταγγελία, τεκμηριωμένη όμως,  για εκατοντάδες   γνωματεύσεις     από κρατικό   Ν/Σ που   υποχρέωνε τη διοίκηση  του   ΤΠΔΥ  να  χορηγεί   το  ΕΦΑΠΑΞ   κατ΄ εξαίρεση.
2.    Η  εκτός   σειράς  χορήγηση του ΕΦΑΠΑΞ  δεν ήταν μόνο.....
θέμα  χρονικής προτεραιότητας, αλλά είχε σχέση και με τις δραματικές περικοπές που κάθε   χρόνο άλλαζαν και, όσοι το έπαιρναν   με μεγαλύτερη καθυστέρηση, ήταν  διπλά  ζημιωμένοι.
3.    Υπήρχαν  πολλές πιέσεις    από  τις προηγούμενες κυβερνήσεις  για   επαναφορά  της κατ’  εξαίρεση  καταβολής  του ΕΦΑΠΑΞ,  αλλά μέχρι  τώρα δεν  είχε  περάσει.
4.    Δυστυχώς  στον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο 4387/2016, ΆΡΘΡΟ 35, ΠΑΡ.10, παρεχόταν το δικαίωμα   για  κατ’ εξαίρεση  παροχή του ΕΦΑΠΑΞ   για λόγους υγείας.   Η  διοίκηση του  ταμείου  με πρόταση του προέδρου, διορισμένου από την κυβέρνηση,  και με τη σύμφωνη  γνώμη  των  εκπροσώπων της ΑΔΕΔΥ,    αποφάσισε τον  Δεκέμβρη του 2016,   την κατ’ εξαίρεση  παροχή του ΕΦΑΠΑΞ. Και όπως  αναμενόταν  η απόφαση  αυτή  έγινε  το πρόσχημα  για την καταβολή του ΕΦΑΠΑΞ  σε   συνταξιούχους  χωρίς να πληρούν  τα κριτήρια του νόμου. Έτσι   χορηγήθηκαν ΕΦΑΠΑΞ με τη δικαιολογία  ότι είχαν πάρει  δάνειο, ή ότι επρόκειτο   να  κάνουν εγχείρηση  μηνίσκου (!),  λες και δεν υπάρχουν   χιλιάδες άλλοι συνάδελφοι που  χρωστάνε   δάνεια  και  έχουν  πολλές  ανάγκες να καλύψουν.
5.    Το    Δ.Σ   της  Π.Ε.Σ.ΕΚ  καταγγέλλει  τη ρουσφετολογική    παροχή του ΕΦΑΠΑΞ   σε   εκατοντάδες  συνταξιούχους,  και απαιτεί   από τη  διοίκηση του ταμείου  την ακύρωση της απόφασης .Το    Δ.Σ  της  Π.Ε.Σ.ΕΚ δικαιώθηκε  για τη θέση  που είχε  μέχρι τώρα  ότι    με τη ρύθμιση αυτή ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου για   ρουσφετολογικές παροχές.  Οι λόγοι υγείας  και η «κοινωνική ευαισθησία που προβάλλεται»   είναι το πρόσχημα   για την παροχή του ΕΦΑΠΑΞ  σε  χιλιάδες   άλλους   δικαιούχους, χωρίς   να  πληρούν  τα κριτήρια  υγείας, όπως   γινόταν στο παρελθόν.  
6.     Αφού  η σημερινή κυβέρνηση  ψήφισε   νέα περικοπή  του ΕΦΑΠΑΞ  50%   από   38.2%, με το νέο ασφαλιστικό ν.4387/2016,  αφού   επέβαλε νέα  περικοπή του μερίσματος του ΜΤΠΥ  κατά 42% το 2016,  αφού ετοιμάζεται  να επανυπολογίσει  τις  συντάξεις,  για να περικόψει με την πρώτη ευκαιρία την προσωπική διαφορά,  έρχεται  να καταργήσει  την   κατά σειρά παροχή  του ΕΦΑΠΑΞ,  για να εφαρμόσει  την πολιτική του ΡΟΥΣΦΕΤΙΟΥ και του  γρηγορόσημου. Είναι  ευνόητο ότι  πολιτική  ρουσφετιού  θέτει   σε δεύτερη  μοίρα  τις  νέες  περικοπές   του ΕΦΑΠΑΞ  από την παρούσα  κυβέρνηση  και  το αίτημα της Π.Ε.Σ.ΕΚ και όλων των συνταξιουχικών οργανώσεων για επαναφορά του Εφάπαξ στα προ του 2010 επίπεδα, που   εξακολουθεί να ισχύει  και παραμένει στις διεκδικήσεις μας.
7.     Το   Δ.Σ   της Π.Ε.Σ.ΕΚ  θα  συγκαλέσει έκτακτη Γ.Σ, για να ενημερώσει τους συναδέλφους  και για το ΕΦΑΠΑΞ και   για τις   νέες περικοπές στους μισθούς και συντάξεις που διαπραγματεύεται   η κυβέρνηση με τους θεσμούς. Στη   Γ.Σ  θα  κληθούν   οι εκπρόσωποι  της ΑΔΕΔΥ στο ΤΠΔΥ  και   εκπρόσωπος  του ΤΠΔΥ.

                                                                                                                   Για το  Δ.Σ  της  Π.Ε.Σ.ΕΚ
                                                                           Ο πρόεδρος                         Η  Γ. Γραμματέας
                                                                           Τάσος  Σταυρόπουλος           Ροζίτα    Σουραή                                                                                   




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου