Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Ψαλίδι» έως 30% στο εφάπαξ από το 2014.

Το εφάπαξ θα υπολογίζεται με βάση τις ατομικές μερίδες εισφορών που έχουν πληρώσει καθ' όλη τη διάρκεια του εργασιακού βίου τους οι ασφαλισμένοι.
Μειώσεις στο εφάπαξ που μπορεί να ξεπερνούν και το 30%, ανάλογα με το συντελεστή της βιωσιμότητας του κάθε ασφαλιστικού ταμείου, δηλαδή ανάλογα με τα έσοδα, την περιουσία, τον αριθμό των εν αναμονή συνταξιούχων και άλλα κριτήρια, σύμφωνα με το πόρισμα της ειδικής επιτροπής, που δημοσιεύεται στον «Τύπο της Κυριακής».
Η επιτροπή συγκροτήθηκε στα τέλη Ιουνίου, με απόφαση του υπουργού Εργασίας, με στόχο να εξετάσει το μαθηματικό τύπο, σύμφωνα με τον οποίο το εφάπαξ από το 2014 θα υπολογίζεται με βάση τις ατομικές «μερίδες» εισφορών που έχουν πληρώσει καθ' όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου οι ασφαλισμένοι.

Στο πόρισμα, που παραδόθηκε στο υπουργείο στις αρχές Αυγούστου, διαπιστώνεται ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία να βρεθούν και να μπουν σε ατομικές μερίδες οι εισφορές που πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι στα Ταμεία Πρόνοιας, πριν από 30 και 35 χρόνια, αλλά προτείνει να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία αυτή από το 2014.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ θα γίνεται από το 2014 ατομικά, με κριτήρια που θα... βγάζουν κάθε χρονιά και διαφορετικά ποσά. Δηλαδή, το εφάπαξ θα υπολογίζεται με βάση τις ατομικές μερίδες εισφορών που έχουν πληρώσει καθ' όλη τη διάρκεια του εργασιακού βίου τους οι ασφαλισμένοι.

Επίσης, θα λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής βιωσιμότητας του κάθε Ταμείου, δηλαδή τα έσοδά του, η περιουσία που διαθέτει, καθώς ο αριθμός των συνταξιούχων που βρίσκονται εν αναμονή.

Αυτό, πάντως, που ανησυχεί αυτή την περίοδο πάνω από 70.000 ασφαλισμένους και, κυρίως, τους δημοσίους υπαλλήλους που βγήκαν στη σύνταξη από τα μέσα του 2012 και μετά, είναι αν τα κριτήρια αυτά θα ισχύσουν και για τα δικά τους εφάπαξ, δεδομένου ότι η πρόβλεψη του Μνημονίου είναι ότι κανένα Ταμείο Πρόνοιας δεν μπορεί να έχει ελλείμματα από το 2014 και η σχετική διάταξη αναφέρει ότι «από 1/1/2014, το εφάπαξ θα υπολογίζεται με νέο τρόπο», ενώ, για να μην υπήρχε ο κίνδυνος νέων μειώσεων σε όσους αποχώρησαν, ο νόμος θα έπρεπε να λέει ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού θα εφαρμοστεί «για όσους αποχωρούν από το 2014».

Newsroom ΔΟΛ
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου