Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Τι είπε ο υπ. Παιδείας στο ΔΟΕ για το ωράριο των εκπαιδευτικών, τα κενά το Πειθαρχικό και την αξιολόγηση.


Ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος στη συνάντηση με το ΔΣ της ΔΟΕ:
Α. Διαβεβαίωσε ότι  στα σχολεία όλα θα είναι απολύτως ομαλά μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου κι ότι η χρονιά ξεκινά, αν λάβει κανείς υπόψη τα προβλήματα, αρκετά καλά.
Β. Δήλωσε  ότι έχει ήδη ασχοληθεί λεπτομερώς με το θέμα του πειθαρχικού δικαίου και των αναγκαίων αλλαγών που χρειάζονται
Γ. Για   το θέμα της αξιολόγησης είπε πως  θα ξεκινήσει διάλογος με τη Δ.Ο.Ε. μετά τις 20 Σεπτεμβρίου.
Δ. Τέλος, δεσμεύτηκε ,  ότι «κανείς εκπαιδευτικός δε θα κάνει παραπάνω ωράριο από αυτό που του αντιστοιχεί» και δε θα ασκηθούν πιέσεις για την....
πλήρη ανάπτυξη του προγράμματος πριν τοποθετηθούν στα σχολεία όλοι οι εκπαιδευτικοί.
  Ο υπουργός Παιδείας ενημέρωσε επίσης το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για δράσεις σε τομείς υγείας, διατροφής και ενημέρωσης γονέων που πρόκειται να αναπτύξει το ΥΠΑΙΘ.
  Το Δ.Σ. της  Δ.Ο.Ε. ,με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει   επικοινωνιακού χαρακτήρα εξαγγελίες και περιμένει από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ να αποδείξει με πράξεις τα όσα διατείνεται.  
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΟΕ
Συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας κ. Λοβέρδο είχε το απόγευμα της Τρίτης 9/9/2014 το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε..
  Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στην προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας για την κάλυψη των χιλιάδων κενών που παρουσιάζονται στα σχολεία λίγο πριν το πρώτο κουδούνι αλλά και στο ότι «θα πρέπει να συμβιβαστούμε και να ζήσουμε με το ότι είναι αδύνατη η κάλυψη 500 κενών» μέσα από τις 16.000 προσλήψεις αναπληρωτών που επιδιώκεται να πραγματοποιηθούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χθεσινή συνάντηση ο κ. Υπουργός έκανε λόγο για 16.500 κενά στην εκπαίδευση όταν ο ίδιος αρχικά τα υπολόγιζε σε 24.500 και στη συνέχεια σε 22.500 και 19.500.
  Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. στα 6.000 πραγματικά κενά που παρουσιάζονται αυτή τη στιγμή στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (δίχως να περιλαμβάνονται οι ανάγκες των σχολείων ΕΑΕΠ σε ειδικότητες και  οι εκπαιδευτικοί που θα χρειαστούν για την παράλληλη στήριξη και ανεβάζουν τον αριθμό στις 9.000), αριθμός που δεν αμφισβητήθηκε από την πολιτική ηγεσία, των οποίων η κάλυψη είναι απολύτως απαραίτητη για να λειτουργήσουν ομαλά τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία σε όλη τη χώρα.
  Στη συνάντηση τέθηκαν όλα τα μεγάλα ζητήματα που ταλανίζουν την εκπαίδευση και τονίστηκε από την πλευρά του Δ.Σ. ότι είναι επιτακτική η ανάγκη της άμεσης έναρξης ουσιαστικού διαλόγου ειδικά για τα θέματα της αξιολόγησης και του πειθαρχικού δικαίου η εφαρμογή των οποίων έχει δημιουργήσει εκρηκτικές συνθήκες.
  Ως προς την αξιολόγηση, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ζήτησε την αναστολή της εφαρμογής της με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και την έναρξη ουσιαστικού και ειλικρινούς διαλόγου όπου, σε αντίθεση με ό. Τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα, θα ληφθούν υπόψη οι θέσεις της Δ.Ο.Ε. και οι αληθινές ανάγκες της εκπαίδευσης.
  Τέθηκε για μια ακόμη φορά το μείζον ζήτημα του πειθαρχικού δικαίου που έχει δημιουργήσει σωρεία πειθαρχικών διώξεων κι έχει ανοίξει το δρόμο για τη δίωξη συνδικαλιστικών στελεχών.
  Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έθεσε, για μια ακόμη φορά, το ζήτημα της επιτακτικής ανάγκης για πραγματοποίηση  μαζικών διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών ώστε να λυθεί πραγματικά το πρόβλημα των κενών στην εκπαίδευση (σημειώνουμε πως τα 4 τελευταία χρόνια συνταξιοδοτήθηκαν 9.000 εκπαιδευτικοί της Π.Ε. κι έγιναν μόνοι 278 μόνιμοι διορισμοί). Τόνισε, επίσης, την αδικία και την κατηγοριοποίηση που δημιουργείται σε βάρος των αναπληρωτών συναδέλφων με την αποσπασματική, με διαφορετικούς τρόπους (τακτικός προϋπολογισμός, προγράμματα ΕΣΠΑ)  σε διαφορετικά χρονικά σημεία, πρόσληψή τους. Αδικία και ως προς την περιοχή την οποία τελικά τοποθετούνται αλλά και ως προς την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας τους και τη μοριοδότησή τους.
  Τονίστηκε η ανάγκη  να σταματήσουν οι πιέσεις των Περιφερειακών Διευθυντών προς τους Διευθυντές Εκπαίδευσης για μετακινήσεις εκπαιδευτικών εκτός του ΠΥΣΠΕ της οργανικής τους θέσης ως υπεραρίθμων με αποψίλωση των δομών του ολοήμερου σχολείου και κάθε υποστηρικτικής δομής. Επίσης ζητήθηκε να σταματήσουν οι πιέσεις προς τους εκπαιδευτικούς να εργάζονται πέραν του διδακτικού τους ωραρίου για να καλύψουν κενά και να λειτουργούν τα σχολεία σε πλήρη ανάπτυξη αν και δεν έχουν τοποθετηθεί σε αυτά οι απαιτούμενοι εκπαιδευτικοί.
  Ζητήθηκε από την πολιτική ηγεσία η άμεση πραγματοποίηση β’ φάσης αποσπάσεων από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ ώστε να μπορέσουν να υπηρετήσουν κοντά στις οικογένειές τους πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί δίχως να προκαλούνται προβλήματα στην υπηρεσία.
  Ο κ. Υπουργός από την πλευρά του προσπάθησε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι όλα θα είναι απολύτως ομαλά μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου κι ότι η χρονιά ξεκινά, αν λάβει κανείς υπόψη τα προβλήματα, αρκετά καλά. Όλα αυτά μιλώντας για 16.000 προσλήψεις αναπληρωτών (για 16.500 κενά κατά το ΥΑΙΘ)  που ακόμα δεν έχουν εξασφαλιστεί , για 500 κενά που δε θα καλυφθούν ποτέ, για μετακινήσεις εκπαιδευτικών που θα λύσουν το πρόβλημα των κενών σε όμορα ΠΥΣΠΕ.
  Διαβεβαίωσε τη Δ.Ο.Ε. ότι έχει ήδη ασχοληθεί λεπτομερώς με το θέμα του πειθαρχικού δικαίου και των αναγκαίων αλλαγών που χρειάζονται κι ότι για το θέμα της αξιολόγησης θα ξεκινήσει διάλογος με τη Δ.Ο.Ε. μετά τις 20 Σεπτεμβρίου.
  Δεσμεύτηκε ,τέλος, ότι «κανείς εκπαιδευτικός δε θα κάνει παραπάνω ωράριο από αυτό που του αντιστοιχεί» και δε θα ασκηθούν πιέσεις για την πλήρη ανάπτυξη του προγράμματος πριν τοποθετηθούν στα σχολεία όλοι οι εκπαιδευτικοί.
  Ενημέρωσε επίσης το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για δράσεις σε τομείς υγείας, διατροφής και ενημέρωσης γονέων που πρόκειται να αναπτύξει το ΥΠΑΙΘ.
  Το Δ.Σ. της  Δ.Ο.Ε. δε μένει στις επικοινωνιακού χαρακτήρα εξαγγελίες και περιμένει από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ να αποδείξει με πράξεις τα όσα διατείνεται. Καλεί τους συναδέλφους να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τους Συλλόγους Εκπ/κων και τη Δ.Ο.Ε. ώστε να υπάρχει ενημέρωση και άμεση αντίδραση για κάθε κρούσμα παραβίασης δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και υποβάθμισης της λειτουργίας του δημόσιου σχολείου εξ αιτίας εντολών της διοίκησης της εκπαίδευσης και του ΥΠΑΙΘ.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου