Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Ηλεκτρονικά από 1η Μαρτίου, η ανανέωση βιβλιαρίων ασθενείας και ασφαλιστικής ικανότητας.

Πηγή: http://leconomidis.blogspot.gr/2015/02/1.html

Συνάδελφοι, την παρακάτω διαδικασία θα πρέπει να την πραγματοποιήσουμε όλοι μας


Οι δημόσιοι υπάλληλοι, μετά την κατάργηση των οργανισμών ΟΠΑΔ και ΤΥΔΚΥ υπάγονται πλέον στο ΙΚΑ / Διεύθυνση Ασφάλισης Παροχών ΟΠΑΔ (βλ. ΟΠΑΔ – ΤΥΔΚΥ. Βιβλιάρια ασθενείας) Με την ένταξή τους στο Μητρώο Ασφαλισμένων του ΙΚΑ τους αποδόθηκε αυτόματα Αριθμός Μητρώου Ασφαλισμένου (ΑΜΑ) ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τον οποίο και πρέπει να.....
γνωρίζουν.

Η ενημέρωση γίνεται, χωρίς να χρειάζεται να απευθύνονται στα Υποκαταστήματα ΙΚΑ, με την παρακάτω ηλεκτρονική υπηρεσία:
Θεώρηση των Βιβλιαρίων
Μετά την κατάργηση της χειρόγραφης θεώρησης για τους άμεσα ασφαλισμένους εν ενεργεία και συνταξιούχους, καθώς και για τα έμμεσα μέλη αυτών, δεν απαιτείται ετήσια θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας τους από το 2015 και εφεξής
Με τον παραπάνω ΑΜΑ μπορούν να ελέγξουν ηλεκτρονικά αν ισχύει το βιβλιάριο υγείας ως εξής:
Α) ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ
Απαιτείται να έχει προηγηθεί η Πιστοποίηση Ασφαλισμένου, δηλαδή ο ασφαλισμένος να διαθέτει κωδικούς πρόσβασης (κωδικό χρήστη και συνθηματικό) στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
Β) ΜΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ
Απαιτείται η καταχώρηση:
του Αριθμού Μητρώου Ασφαλισμένου (ΑΜΑ)
του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ)
και του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ)
Εξυπηρέτηση από τα Υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
Οι ασφαλισμένοι του Τομέα Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) και του Τομέα Ασφαλισμένων Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΥΔΚΥ), θα προσέρχονται, για μεν την περιφέρεια, στα Υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στις πρωτεύουσες των νομών της χώρας, για δε την περιοχή Αττικής, που μέχρι τώρα εξυπηρετούντο μόνο από τη Διεύθυνση Ασφάλισης Παροχών ΟΠΑΔ (Ηπείρου 38), στα κατωτέρω υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ:
  • Υποκατάστημα Αθηνών, Μ. Αλεξάνδρου 3 – Πλατεία Καραϊσκάκη,
  • Υποκατάστημα Αλεξάνδρας, Πανόρμου και Καρύστου 7,
  • Υποκατάστημα Συντάγματος, Ακαδημίας 21,
  • Υποκατάστημα Πειραιά, Ελευθερίου Βενιζέλου 3 και Εθνικής Αντίστασης,
  • Υποκατάστημα Αμαρουσίου, Χατζηαντωνίου 15
Αναζήτηση Αριθμού Μητρώου Ασφαλισμένου (ΑΜΑ) ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τους ασφαλισμένους του τ. Ο.Π.Α.Δ. – Τ.Υ.Δ.Κ.Υ
Μετά την ένταξη του τ. Ο.Π.Α.Δ.-Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. στo IKA-ETAM και με γνώμονα αφενός την αναβάθμιση των παρεχόμενων Υπηρεσιών του προς τους πολίτες και αφετέρου τον περιορισμό της επισκεψιμότητας στα Υποκαταστήματα του παρέχει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους του τ. Ο.Π.Α.Δ.-Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. να ενημερώνονται ηλεκτρονικά για τον Αριθμό Μητρώου Ασφαλισμένου (ΑΜΑ) που διαθέτουν, λόγω της ενσωμάτωσης τους στο Μητρώο Ασφαλισμένων του Ιδρύματος.
Πατήστε για είσοδο στην Υπηρεσία Αναζήτηση Αριθμού Μητρώου Ασφαλισμένου (ΑΜΑ) ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τους ασφαλισμένους του τ. Ο.Π.Α.Δ. – Τ.Υ.Δ.Κ.Υ.

Πιστοποίηση Ασφαλισμένου
Στο πλαίσιο της συνεχούς βελτίωσης των παρεχόμενων από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ υπηρεσιών στους Ασφαλισμένους και Συνταξιούχους του Ιδρύματος, αξιοποιώντας ως βασικό εργαλείο τις νέες τεχνολογίες, οι Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες παρέχουν τη δυνατότητα άντλησης των ατομικών στοιχείων ασφάλισης, υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης και παρακολούθηση της πορείας της, μέσω του διαδικτυακού τόπου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Η διαδικασία εγγραφής των φυσικών προσώπων (είτε για νέους απογραφόμενους είτε για ήδη ασφαλισμένους) στην ψηφιακή υπηρεσία μπορεί να γίνει με τους εξής δύο τρόπους:
Α) ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ ΜΕΣΩ TAXISNET
(Δεν απαιτείται προσέλευση σε Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για παραλαβή κλειδαρίθμου)
Η διαδικασία πραγματοποιείται με την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης εγγραφής, δηλώνοντας τους κωδικούς πρόσβασης (username και password) που ήδη διαθέτετε ως χρήστης των υπηρεσιών του TAXISNET, μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής υπηρεσίας για την πιστοποίηση σας.
Πατήστε για είσοδο στην Hλεκτρονική Yπηρεσία – Πιστοποίηση Ασφαλισμένου μέσω TAXISNET.
B) ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ
(Απαιτείται προσέλευση σε Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για παραλαβή κλειδαρίθμου)
Η διαδικασία πραγματοποιείται με τα παρακάτω τρία βήματα:
Υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης εγγραφής, δηλώνοντας τους κωδικούς πρόσβασης (username και password), που επιθυμείτε να αποκτήσετε ως χρήστης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής υπηρεσίας για την πιστοποίηση σας.
Προσέλευση σε οποιοδήποτε Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (Τμήμα Μητρώου), έχοντας μαζί σας την εκτύπωση των στοιχείων εγγραφής και είτε το ασφαλιστικό σας βιβλιάριο (για τους απογεγραμμένους ασφαλισμένους), είτε τα δικαιολογητικά που προβλέπονται για την απογραφή άμεσα σφαλισμένου (για νέους απογραφόμενους). Μέσω ειδικής συναλλαγής του ΟΠΣ/ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα αποδοθεί ο κλειδάριθμος για την ενεργοποίηση σας ως χρήστης των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών.
Ενεργοποίηση χρήστη με εισαγωγή των κωδικών πρόσβασης που επιλέξατε και του κλειδάριθμου που σας αποδόθηκε από το Υποκατάστημα μέσω ειδικού συνδέσμου της ηλεκτρονικής υπηρεσίας για την πιστοποίηση ασφαλισμένου.
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που ο κλειδάριθμος δεν παραλαμβάνεται από τον ασφαλισμένο αυτοπροσώπως, θα πρέπει το άτομο που τελικά παραλαμβάνει τον κλειδάριθμο να προσκομίζει θεωρημένη εξουσιοδότηση του ασφαλισμένου.
Πατήστε  για είσοδο στην Hλεκτρονική Yπηρεσία – Πιστοποίηση Ασφαλισμένου.

Ασφαλιστική Ικανότητα
Με σκοπό τον περιορισμό της επισκεψιμότητας στα Υποκαταστήματα, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ παρέχει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους του, να ενημερώνονται μέσω ηλεκτρονικής υπηρεσίας εάν διαθέτουν ενεργή Ασφαλιστική Ικανότητα.
Η πρόσβαση στην εν λόγω υπηρεσία μπορεί να γίνει με τους εξής δύο τρόπους:
Α) ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ
Απαιτείται να έχει προηγηθεί η Πιστοποίηση Ασφαλισμένου, δηλαδή οασφαλισμένος να διαθέτει κωδικούς πρόσβασης (κωδικό χρήστη καισυνθηματικό) στο ΙΚΑ -ΕΤΑΜ
Πατήστε για είσοδο στην Υπηρεσία – Ασφαλιστική Ικανότητα.
Β) ΜΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ
Απαιτείται η καταχώρηση:
του Αριθμού Μητρώου Ασφαλισμένου (Α.Μ.Α.),
του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.)
και του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.)
Πατήστε για είσοδο στην Υπηρεσία – Ασφαλιστική Ικανότητα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση αδυναμίας πρόσβασης στην υπηρεσία, επικοινωνήστε μέσω της σελίδας ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου