Κυριότερες Ειδήσεις

Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015

Τρία σενάρια για το τέλος των πρόωρων συντάξεων.

Τα σχέδια της κυβέρνησης μετά το mail Βαρουφάκη

Σε τρία σενάρια επικεντρώνονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας όσον αφορά το μαχαίρι στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Ως γνωστόν, στην επιστολή του υπουργείου Οικονομικών που έγινε αποδεκτή από το Eurogroup προβλέπεται η «εξάλειψη "παραθύρων" και κινήτρων που αυξάνουν τον αριθμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στην οικονομία και πιο συγκεκριμένα στον τραπεζικό και δημόσιο τομέα».

Οι όποιες παρεμβάσεις θα αποφασιστούν ύστερα από διάλογο λένε στο.... υπουργείο Εργασίας, ενώ φαίνεται πως θα υπάρξουν διαφορετικές λύσεις ανά Ταμείο. Πάντως από το υπουργείο Εργασίας διαμηνύεται ότι στόχος της παρέμβασης του θα γίνει είναι να μη θιγούν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, αναφέρουν τα Νέα.

1. Πέναλτι: μελετάται η αύξηση των αντικινήτρων, τα λεγόμενα πέναλτι, για πρόωρη συνταξιοδότηση. Το ποσοστό της περικοπής εξαρτάται από το Ταμείο, αλλά και από το πότε γίνεται η θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Ειδικότερα ισχύουν τα εξής:

Στο Δημόσιο ισχύουν δύο ταχύτητες ανάλογα με το πότε κλειδώνει το συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Η περικοπή είναι 4,5% το έτος για όσους συμπληρώνουν 25ετία μέχρι το τέλος του 2010. Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά το πέναλτι πάει 6% το χρόνο.

Στα Ταμεία ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα: ισχύουν ενιαίες ρυθμίσεις ανεξαρτήτως του έτους κατά το οποίο γίνεται η θεμελίωση δικαιώματος.

2. Όρια συνταξιοδότησης: στο στόχαστρο μπαίνουν όσοι έως το τέλος του 2012 είχαν συμπληρώσει τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και περίμεναν να πιάσουν την ηλικία, ώστε να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα από τα 62 ή τα 67 έτη. Οι όποιες αλλαγές δεν θα επηρεάσουν ασφαλισμένους πριν το 1983, μητέρες με ανήλικα, εργαζόμενες στα βαρέα και άτομα με ειδικές ανάγκες.  Από την 1η Ιανουαρίου 2013 ισχύουν ενιαία όρια ηλικίας (με τη συνταξιοδότηση να έρχεται στα 67 για πλήρη σύνταξη και στα 62 για μειωμένη ή στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης, για πλήρη σύνταξη)

3. Εθελούσια έξοδος: στα λεγόμενα ειδικά Ταμεία, κυρίως δε στα Ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων, μπορεί να εξεταστεί η διακοπή των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου. Περίπου 10.000 υπάλληλοι έχουν αποχωρήσει μέσω συγκεκριμένων  προγραμμάτων τα τελευταία χρόνια.
ΠΗΓΗ:  http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου