Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. Σε διαθεσιμότητα λόγω αναρρωτικών.

Tης ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ /ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ανοίγουν οι θέσεις τμηματαρχών για όλους τους υπαλλήλους με προσόντα στο Δημόσιο, ανεξάρτητα από την προϋπηρεσία τους.
 Κάθε υπάλληλος μπορεί να πάρει θέση τμηματάρχη, σύμφωνα με το νέο σύστημα προαγωγών στο Δημόσιο, αρκεί να έχει συμπληρώσει τη δοκιμαστική περίοδο, που είναι για όλους τους υπαλλήλους τα δύο πρώτα χρόνια στην υπηρεσία τους.
Ταυτόχρονα, το νέο νομοσχέδιο, που έχει τεθεί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε διαβούλευση μέχρι τις 14 Μαίου, προβλέπει ότι κάθε υπάλληλος που έχει συμπληρώσει 12 μήνες αναρρωτικής άδειας μπαίνει αυτόματα σε καθεστώς διαθεσιμότητας για ένα χρόνο ή το πολύ για δύο χρόνια, όταν πρόκειται για......
ασθένειες που χαρακτηρίζονται από την υγειονομική επιτροπή ότι είναι δύσκολο να ιαθούν (δυσίατες).
Στο μεταξύ, χθες ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Μανούσος Βολουδάκης υπέγραψε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ψηφιοποίηση των εγγράφων και το ηλεκτρονικό αρχείο στις δημόσιες υπηρεσίες, αφού ολοκληρώθηκε το χρονικό διάστημα της δημόσιας διαβούλευσής του.
 Οι νέες διατάξεις βάζουν μαχαίρι και προβλέπουν αυστηρούς ελέγχους στις αναρρωτικές άδειες στο Δημόσιο, ενώ ο υπάλληλος πρέπει να ειδοποιεί την υπηρεσία του ακόμα και για μία ημέρα απουσίας λόγω ασθένειας και οπωσδήποτε αυθημερόν. Ο υπάλληλος δικαιούται αναρρωτική άδεια με αποδοχές τόσους μήνες όσα είναι τα χρόνια της προϋπηρεσίας του, με ανώτατο χρονικό όριο τους 12 μήνες. Κάθε υπάλληλος μπορεί να πάρει αναρρωτική άδεια έως 10 ημέρες το χρόνο, με γνωμάτευση διευθυντού κλινικής δημόσιου νοσοκομείου, και είναι υποχρεωμένος σε κάθε περίπτωση να δέχεται την επίσκεψη του ελεγκτή γιατρού. Αν παρατηρηθεί ότι κάποιος υπάλληλος κάνει συχνή χρήση αναρρωτικών αδειών, η υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να στείλει γιατρό για να ελέγξει τον υπάλληλο. Αναρρωτική άδεια εκτός των 10 ημερών το χρόνο μπορεί να πάρει υπάλληλος μόνο όταν πάσχει από δυσίατο νόσημα και οι εγκυμονούσες που έχουν προβλήματα κύησης. Επίσης, στις περιπτώσεις που ο υπάλληλος νοσηλεύεται σε δημόσιο νοσοκομείο πάνω από τέσσερις μέρες ή έχει υποβληθεί σε χειρουργείο. Στην αίτηση του υπαλλήλου για χορήγηση αναρρωτικής άδειας προς την υπηρεσία πρέπει υποχρεωτικά να αναφέρεται η προϋπηρεσία του και ο αριθμός των αναρρωτικών αδειών που έλαβε τα τελευταία οκτώ χρόνια. Ειδικότερα, πρέπει να αναφέρεται ο αριθμός των αναρρωτικών αδειών για ψυχική ασθένεια τόσο το τρέχον έτος όσο και την τελευταία οκταετία. Τέλος, με τις νέες ρυθμίσεις οι προϊστάμενοι μπορούν να παραπέμψουν αυτεπάγγελτα σε υγειονομικές επιτροπές τους υπαλλήλους που θεωρούν ότι δεν μπορούν να εκτελέσουν, λόγω σωματικής ή πνευματικής ανικανότητας, τα καθήκοντά τους. Στο νέο σύστημα προαγωγών, υποψήφιοι για τις θέσεις προϊσταμένων μπορεί να είναι υπάλληλοι από όλο το Δημόσιο, ενώ για τις θέσεις γενικού διευθυντή χρειάζεται 12χρονη προϋπηρεσία αντί 15χρονης που χρειαζόταν μέχρι σήμερα. Μοναδική προϋπόθεση είναι να έχουν ήδη ασκήσει καθήκοντα διευθυντή. Αντίστοιχα, στις θέσεις διευθυντών μπορεί να είναι υποψήφιοι υπάλληλοι που έχουν προϋπηρεσία σε θέσεις τμηματαρχών. Τέλος, γενικοί διευθυντές που δεν επιλέγονται ξανά στη θέση τους ή σε αντίστοιχη θέση μπορούν να στελεχώσουν με αίτησή τους Σώματα Ελέγχου του Δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου