Οι δηλώσεις των προηγούμενων ημερών- ακόμη και οι διαρροές που
προσπαθούσαν να τις συμμαζέψουν- από τους εμπλεκόμενους υπουργούς
Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Εργασίας Γιάννη Βρούτση, άνοιξαν για τα
καλά το ασφαλιστικό, σε μια περίοδο που με δυσκολία η κυβέρνηση μπορεί
να πείσει οποιονδήποτε ότι δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα. Όχι, νέα, παλαιά,
κάθετα, οριζόντια ή στοχευμένα. Απλά μέτρα.
Τα οποία, είτε περιορίζουν τις συντάξεις σε.....
μεγάλες ομάδες του
πληθυσμού, είτε αυξάνουν βίαια τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανθρώπων
που έχουν ήδη θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης έως το 2012 και
περιμένουν να «πιάσουν» το όριο ηλικίας προκειμένου να βγουν στη
σύνταξη. Με διατάξεις, που μέχρι και πριν από ένα χρόνο ψήφιζαν οι
κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Τα οποία, είτε περιορίζουν τις συντάξεις σε.....
Έτσι, ενώ προχθές, «άνοιξε» το ασφαλιστικό στο επίπεδο της περικοπής των συντάξεων σε περίπου 250.000 ασφαλισμένους σε ΔΕΚΟ, Τράπεζες και πρώην ΤΕΒΕ, οι οποίοι είναι άνω των 55 ετών και έχουν δικαίωμα να βγουν στη σύνταξη μέσα στα επόμενα έτη, χθες, στην προσπάθεια να «κλείσει» το μέτωπο, άνοιξε το θέμα της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, με ανατροπή των θεμελιωμένων – με νόμους και παραθυράκια που οι βουλευτές ψήφισαν εν μέσω μνημονιακών περιορισμών – δικαιωμάτων για τουλάχιστον 300.000 ασφαλισμένους που βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη σύνταξη.
Το «σενάριο» της μείωσης των κύριων συντάξεων δεν έχει «καεί», αφού υπάρχουν για τους μεν ασφαλισμένους σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες ψηφισμένοι νόμοι που προβλέπουν τη μείωση των εισφορών και την εξίσωση των όρων συνταξιοδότησης με αυτές που ισχύουν σε όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, για τους δε ασφαλισμένους στο πρώην ΤΕΒΕ, η εκκρεμότητα για το ισοδύναμο μέτρο της ειδικής εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων (που δεν θα εφαρμοστεί), για τη διάσωση του ΟΑΕΕ. Πρόκειται για …στοχευμένα μέτρα, όχι νέα, αλλά αφορούν κύριες συντάξεις. Μένει να φανεί εάν ισχύει η διαρροή από το Υπουργείο Οικονομικών ότι δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις, ή η δήλωση στη βουλή του αρμόδιου υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, δεν θα υπάρξουν παρεμβάσεις στις κύριες συντάξεις, εκτός από αυτές που έχουν ήδη ψηφιστεί…
Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, κατά την χθεσινή ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για την Κοινωνική Ασφάλιση, υποστήριξε ότι οι σημερινοί συνταξιούχοι δεν θα θιγούν και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσουν να καταβάλλονται απρόσκοπτα οι συντάξεις. Όμως η μείωση στην κρατική χρηματοδότηση προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία κατά 1,8 δισ. ευρώ για το 2014 και κατά 300.000.000 ευρώ προς τον ΕΟΠΥΥ και τον ΟΑΕΔ, αφήνει ορθάνοιχτο ενδεχόμενο περικοπών και στις κύριες συντάξεις που χορηγούνται τώρα. Για να μην συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να αυξηθούν έως και 20% τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές.
Όσο για τις …πηγές του υπουργείου Οικονομικών που αντί να κλείσουν το θέμα των νέων παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό, άνοιξαν διάπλατα το θέμα νέων παρεμβάσεων, αυτή τη φορά στο θέμα των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει παρεμβάσεις στο καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι θα αυξηθούν τα λεγόμενα ειδικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σε όσους έχουν ήδη θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το 2012. Είναι αυτοί που έχουν «κλειδώσει» τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και περιμένουν την ηλικία για να συνταξιοδοτηθούν.
Δεν αποκλείεται, να υπάρξει και μείωση των συντάξεων με αύξηση του πέναλτι, που σήμερα αγγίζει το 6% για κάθε έτος πρόωρης συνταξιοδότησης.
Να σημειωθεί ότι ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς που έχουν θεμελιώσει σύνταξη (που προστατεύοντα από το Σύνταγμα και θα υπάρχει μαζικό κύμα προσφυγών) προέρχεται από το Δημόσιο. Η παράταση της παραμονής τους στην εργασία, χαλάει τον σχεδιασμό για μείωση των εργαζόμενους στο Δημόσιο, βάσει της μνημονιακής υποχρέωσης για έξοδο 150.000 υπαλλήλων έως το 2016.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι καθώς το πρόβλημα παραμένει πρωτίστως ταμιακό, η παραμονή των ασφαλισμένων στο σύστημα «δίνει» μικρή ανάσα στο σύστημα με την καταβολή των εισφορών, όμως δεν φέρνει σημαντικά αποτελέσματα προκειμένου να «κλείσει» η τρύπα των 2 δισ. ευρώ. που υπολογίζεται το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων για το 2014.
Την ίδια στιγμή, όπως προανήγγειλε και ο Γ. Βρούτσης από την ειδική επιτροπή της Βουλής, δεδομένες είναι οι περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ. Η εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου θα γίνει από 1-1-14 για το εφάπαξ και από 1-6-14 για τις επικουρικές συντάξεις.
Οι νέοι μαθητικοί τύποι είναι έτοιμοι, όμως σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα ταμεία, που ουσιαστικά θα καθορίζει κάθε χρόνο το ποσοστό των μειώσεων, όχι μόνο προς τους νέους ασφαλισμένους αλλά και τους ήδη συνταξιούχους.
Να σημειωθεί ότι όπως παραδέχθηκε χθες, ο κ. Βρούτσης, για το τρέχον έτος φτάνει στο 55,9% η κρατική συμμετοχή στην καταβολή των συντάξεων, ενώ το 2014 το ποσοστό αυτό θα υποχωρήσει στο 46,5%. Οι μειώσεις στις συντάξεις που προέκυψαν μέσα από τις αλλεπάλληλες περικοπές των τελευταίων ετών φαίνονται και από το κόστος δαπάνης των συντάξεων του Δημοσίου και του ΟΓΑ που ήταν το 2009 32,7 δισ. ευρώ, φέτος είναι 28,3 δισ. ευρώ και του χρόνου θα φτάσει τα 28,5 δισ. ευρώ.
Πηγή:www.capital.gr
Πηγή:www.capital.gr της Ρούλας Σαλούρου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου