Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Για τους αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπ/κούς, ο χρόνος της απεργίας θεωρείται χρόνος πραγματικής υπηρεσίας.

Με αφορμή ερωτήματα συναδέλφων ότι, οι αναπληρωτές και οι ωρομίσθιοι που πραγματοποιούν απεργία δεν έχουν απλά κυρώσεις στη μισθοδοσία, αλλά και στην προϋπηρεσία!!!! δηλαδή, για κάθε ημέρα απεργίας, θα αφαιρείται και μία ημέρα προϋπηρεσίας!!! σας ενημερώνω τα εξής:

Απεργία είναι η συλλογική αποχή των μισθωτών από την εργασία, η οποία αποφασίζεται και κηρύσσεται από νόμιμα συνεστημένες συνδικαλιστικές οργανώσεις με σκοπό τη διαφύλαξη και προαγωγή των οικονομικών, εργασιακών (άρθρο 23, παρ. 2 Συντ.) συνδικαλιστικών και ασφαλιστικών γενικά συμφερόντων της (άρθρο 19 του Ν. 1264/82). Το δικαίωμα της απεργίας ανήκει στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα του Συντάγματος. Επιπλέον, ο νόμος 1264/82 ορίζει ότι "η απεργία αποτελεί δικαίωμα των εργαζομένων" (άρθρο 19, παρ. 1).

Ο χρόνος της απεργίας θεωρείται χρόνος πραγματικής υπηρεσίας (άρθρο 16 του Ν. 643/1977 & άρθρο 19 και 20 του ν. 1264/1982). Στην περίπτωση απεργίας, στην έννοια της οποίας υπάγονται και οι στάσεις εργασίας, γίνεται περικοπή για κάθε ημέρα, του 1/25 του μηνιαίου καθαρού μισθού (μετά την αφαίρεση των κρατήσεων, πλην φόρου και δανείων). Για τις στάσεις εργασίας περικόπτονται τόσα ωρομίσθια όσες είναι οι ώρες της στάσης εργασίας (άρθρο 25 του Ν. 3205/03).

  • Αν ο μισθωτός βρίσκεται σε άδεια και γίνει στο μεταξύ απεργία, θεωρείται ότι συνεχίζει την άδειά του και δεν χάνει λόγω της απεργίας τις αποδοχές των ημερών της άδειας.
  • Αν ο μισθωτός απεργεί και εμφανιστεί σπουδαίο κώλυμα (π.χ. ασθένεια) που να δικαιολογεί τη λήψη άδειας, τότε ο μισθωτός δεν μπορεί να κάνει χρήση της άδειας και θεωρείται ότι συνεχίζει να απεργεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 658 του Αστικού Κώδικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου