Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Αδεια ταμεία στα σχολεία.

Σε απόγνωση οι διευθυντές δεκάδων σχολείων στη χώρα, καθώς ελλείψει χρημάτων δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στα στοιχειώδη

"Στάση πληρωμών" προς τα σχολεία έχουν κηρύξει αρκετές σχολικές επιτροπές της χώρας, καθώς αδυνατούν να τα χρηματοδοτήσουν με τα ποσά που χρειάζονται προκειμένου να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα.
Την ίδια στιγμή, διευθυντές δημοτικών αναγκάζονται να προσφεύγουν σε επιχειρήσεις, προκειμένου να προμηθευτούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλο τεχνολογικό εξοπλισμό για τις διδακτικές τους ανάγκες.
Η τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας, που επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, αποτυπώνεται ποικιλοτρόπως και στις σχολικές μονάδες της χώρας, ακόμη και τις ιδιωτικές όπου φοιτούν παιδιά γονέων που βρίσκονται θεωρητικά σε καλύτερη θέση.
Σε ορισμένα ιδιωτικά σχολεία, μάλιστα, η πλειονότητα των γονέων δεν καταβάλλει την ετήσια συνδρομή για τις ανάγκες των Συλλόγων Γονέων, με αποτέλεσμα αρκετοί πρόεδροι των Συλλόγων να κάνουν έκκληση να πληρωθεί η συνδρομή (συνήθως δεν ξεπερνά τα 20 ευρώ) ώστε να συνεχιστούν οι δραστηριότητές τους.
Πολύ δυσκολότερη, όμως, είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν πολλά σχολεία της χώρας εξαιτίας της υποχρηματοδότησης.
Σύμφωνα με καταγγελίες Συλλόγων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας.....
Πειραιά και Κερατσινίου, τα σχολεία των συγκεκριμένων περιοχών δεν έχουν πάρει το 2011 ούτε ένα ευρώ από τις ?μειωμένες κατά τουλάχιστον 50% σε σχέση με το 2010? δαπάνες για τα λειτουργικά έξοδα.
Σε ένα σχολείο, όπως αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί, έκοψαν την παροχή φυσικού αερίου και σε ένα άλλο ειδοποίησαν ότι θα κάνουν το ίδιο, καθώς δεν έχουν πληρωθεί οι λογαριασμοί.
"Η ευθύνη για την υποχρηματοδότηση της Παιδείας βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση.
Η ευθύνη για την αδυναμία να αποδοθούν στα σχολεία έστω και αυτά τα ελάχιστα χρήματα που έχουν δοθεί για τα σχολεία βαραίνει ?εκτός από την κυβέρνηση που με την ψήφιση του "Καλλικράτη" οδηγεί σε διάλυση τη δημόσια παιδεία? και τις Δημοτικές Αρχές, που δεν έχουν ακόμη κατορθώσει να θέσουν σε λειτουργία τις σχολικές επιτροπές", τονίζουν σύλλογοι εκπαιδευτικών από τον Πειραιά και το Κερατσίνι.
Οι Σύλλογοι
Ειδικότερα, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ Πειραιά "Η Πρόοδος", "Ρήγας Φεραίος" και "Νίκος Πλουμπίδης" καλούν τις Δημοτικές Αρχές των Δήμων Πειραιά και Κερατσινίου:
  • να λειτουργήσουν άμεσα οι σχολικές επιτροπές και να αποδώσουν το σύνολο των χρημάτων στα συμβούλια σχολικής κοινότητας
  • να αποδίδουν άμεσα, κατανέμοντας με αντικειμενικά κριτήρια (αριθμός μαθητών, αριθμός αιθουσών, παλαιότητα) τις εγκεκριμένες πιστώσεις στα σχολικά συμβούλια
  • να βοηθήσουν τη λειτουργία των σχολείων πληρώνοντας τους λογαριασμούς στα δίκτυα κοινής ωφέλειας
  • να πληρώσουν τις καθαρίστριες των σχολείων που εργάζονται με σύμβαση έργου και είναι απλήρωτες για δύο μήνες.
Η ΚΡΙΣΗ ΧΤΥΠΑΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ
Δεν πληρώνουν συνδρομή 20 ευρώ οι γονείς στο Λεόντειο
Τρεις στους τέσσερις γονείς στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων για πρώτη φορά δεν πλήρωσαν την ετήσια συνδρομή των 20 ευρώ, η οποία, μάλιστα, ήταν μειωμένη σε σχέση με πέρυσι. Από τους 1.300 και πλέον γονείς, μόλις οι 330 -σύμφωνα με την ενημέρωση του συλλόγου- πλήρωσαν τη συνδρομή. Ο πρόεδρος του συλλόγου με ανακοίνωσή του παρακαλεί τους γονείς να καταβάλουν τη συνδρομή εάν -όπως σημειώνει- επιθυμούν να δραστηριοποιείται ο σύλλογος.
Την ίδια στιγμή, σε απόγνωση φαίνεται πως έχουν φτάσει διευθυντές και εκπαιδευτικοί πολλών σχολείων της χώρας, εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης των σχολικών μονάδων, καθώς έχουν φτάσει στο σημείο να ζητούν από επιχειρήσεις να τους παραχωρήσουν τεχνολογικό εξοπλισμό.
Διευθυντής δημοτικού σχολείου της Δάφνης στο οποίο φοιτούν 118 μαθητές, εκ των οποίων οι 45 είναι αλλοδαποί και παλιννοστούντες, απευθύνθηκε σε μεγάλη επιχείρηση με στόχο να εξασφαλίσει για τις ανάγκες των μαθητών και του σχολείου έναν βιντεοπροτζέκτορα και έναν φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή.
"Δυστυχώς, λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και των οικονομικών υποχρεώσεων άλλων ετών της σχολικής επιτροπής, αδυνατούμε να έχουμε στη διάθεσή μας σημαντικά τεχνολογικά εργαλεία για την παιδαγωγική και διδακτική μας πράξη", αναφέρει ο διευθυντής του σχολείου προς την επιχείρηση και προσθέτει: "Με δεδομένη την παραπάνω κατάσταση, η οποία δεν φαίνεται να αλλάξει σύντομα, είμαστε αναγκασμένοι να ζητήσουμε τη συνδρομή σας με τη δωρεά παροχή ενός βιντεοπροτζέκτορα και ενός φορητού Η/Υ από τον οργανισμό σας, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης".
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ από Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου