Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

2.113 υπάλληλοι τελούν υπό πειθαρχικό έλεγχο - 960 έχουν απομακρυνθεί.

Επιταχύνεται η πειθαρχική διαδικασία- 2.113 υπάλληλοι τελούν υπό πειθαρχικό έλεγχο και απ' αυτούς οι 960 έχουν απομακρυνθεί προσωρινά.

Σε 2.113 ανέρχονται οι δημόσιοι υπάλληλοι που τελούν υπό πειθαρχικό έλεγχο και από αυτούς οι 960 έχουν προσωρινά απομακρυνθεί διοικητικά, καθώς η φύση των παραπτωμάτων τους.... εμπίπτει στο καθεστώς της αυτοδίκαιης αργίας και εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσής τους από τη Δικαιοσύνη ή τα πειθαρχικά συμβούλια, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και μετά από πρωτοβουλία του υπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να ολοκληρωθεί η καταγραφή του συνόλου των εκκρεμών ποινικών και πειθαρχικών υποθέσεων που αφορούν δημόσιους υπαλλήλους.

Η επιτάχυνση της πειθαρχικής διαδικασίας αποδεικνύεται έμπρακτα, σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από το γεγονός ότι από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί από τα πειθαρχικά συμβούλια (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμιο) 1.015 πειθαρχικές αποφάσεις (794 από τα πρωτοβάθμια και 221 από το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο). Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου 2013 είχαν εκδοθεί περίπου 500 αποφάσεις.
Το χρονικό διάστημα Ιούλιος 2012- Σεπτέμβριος 2013 απολύθηκαν οριστικά για σοβαρούς ποινικούς και πειθαρχικούς λόγους 226 δημόσιοι υπάλληλοι.

Επισημαίνεται ότι «είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται αναλυτική χαρτογράφηση όλων των εκκρεμών υποθέσεων, είτε σε ποινικό, είτε σε πειθαρχικό επίπεδο, ενώ καθίσταται πλέον εφικτή η παρακολούθηση της εξέλιξής τους» και τονίζεται: «Μετά από διασταύρωση στοιχείων τόσο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΕΔΔ) όσο και του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), το οποίο και ολοκλήρωσε τις σχετικές εκθέσεις, η Δημόσια Διοίκηση έχει πλέον στη διάθεσή της έναν ισχυρό μηχανισμό εποπτείας και επιτάχυνσης των πειθαρχικών διαδικασιών».

Επίσης, σημειώνεται ότι τα στοιχεία των εκθέσεων, με εντολή του κ. Μητσοτάκη, θα αποσταλούν άμεσα στους κατά περίπτωση αρμόδιους επικεφαλής των δημόσιων φορέων (υπουργεία, ΟΤΑ κλπ), ώστε να λάβουν γνώση για τις πειθαρχικές υποθέσεις που εκκρεμούν και να προχωρήσουν άμεσα στις προβλεπόμενες ενέργειες.

«Σήμερα κάνουμε ένα ακόμα βήμα στην προσπάθεια ενίσχυσης της πειθαρχικής ευθύνης στον Δημόσιο Τομέα. Διαθέτουμε πλέον ξεκάθαρη εικόνα όλων των πειθαρχικών, αλλά και των ποινικών υποθέσεων που αφορούν δημοσίους υπαλλήλους», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης με αφορμή την ολοκλήρωση των εκθέσεων του ΣΕΕΔΔ και προσέθεσε: «Στόχος μας, η αποτελεσματικότερη εφαρμογή του πειθαρχικού δικαίου από τους αρμόδιους προϊσταμένους, αλλά και η ουσιαστική επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών. Δικαιολογίες του τύπου "δεν γνώριζα" δεν μπορούν να γίνουν πια αποδεκτές. Οι πρακτικές αδικαιολόγητης αδράνειας και η αίσθηση ατιμωρησίας ανήκουν πλέον οριστικά στο παρελθόν, γι' αυτό και φροντίζουμε να ενισχύσουμε θεσμικά, αλλά και πρακτικά τις διαδικασίες εποπτείας απονομής της πειθαρχικής δικαιοσύνης».

Στοιχεία πειθαρχικών υποθέσεων

Τα πειθαρχικά παραπτώματα αφορούν τις πειθαρχικές διώξεις σε παράβαση καθήκοντος κατά τον ποινικό κώδικα ή παράβαση του υπαλληλικού καθήκοντος κατά 21,7%, αδικαιολόγητη απουσία και αποχή από την εκτέλεση των καθηκόντων κατά 12,4%, αμέλεια, ατελή ή μη έγκαιρη εκπλήρωση καθήκοντος κατά 12,3%, αναξιοπρεπή διαγωγή, ανάρμοστη συμπεριφορά κατά 10,5%, άρνηση ή παρέλκυση εκτέλεσης υπηρεσίας κατά 2,5%, χρησιμοποίηση της δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας προς ίδιον όφελος 1%, υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατά 1%, άσκηση κριτικής πράξεων προϊστάμενης αρχής κατά 0,9%, μη τήρηση ωραρίου κατά 0,5%, ενώ κατά 30% είναι οι πειθαρχικές διώξεις χωρίς σαφή χαρακτηρισμό και 5,8% χωρίς πληροφόρηση. 

Πηγή: http://www.skai.gr/

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου