Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων: Χωρίς δώρο τα Χριστούγεννα.

Στην κατάργηση του δώρου Χριστουγέννων προς τους συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους προχώρησε το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ). Η διοίκηση του ταμείου αποφάσισε την περικοπή του δώρου επικαλούμενη οικονομικά ελλείμματα, γεγονός που προκάλεσε την οργίλη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ.
Σημειώνεται οτι η διοίκηση του επικουρικού ταμείου είχε ζητήσει προ ολίγων ημερών την κατάργηση των επιδομάτων που αντιστοιχούν στα «δώρα» Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και την...... μείωση του μερίσματος από 10% έως 35%. Τα μέτρα που πρότεινε είναι: κατάργηση του μερίσματος Χριστουγέννων και Πάσχα. Μείωση του μερίσματος για τους νέους συνταξιούχους κατά 30%. Μείωση του κατώτερου μερίσματος κατά 35%. Και μείωση του μερίσματος σε όλους τους συνταξιούχους κατά 10%.
Παρά τις αντιρρήσεις της ΑΔΕΔΥ, η διοίκηση του ταμείου προχώρησε στην κατάργηση του δώρου Χριστουγέννων και ετοιμάζεται για περαιτέρω μέτρα. Η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της καταγγέλει τόσο τη διοίκηση όσο και την κυβέρνηση, σημειώνοντας οτι «με την τακτική της διολίσθησης επιχειρούν να περιορίσουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και να οδηγήσουν την επικουρική ασφάλιση σε διάλυση». Είναι φανερό, συνεχίζει η ΑΔΕΔΥ πως και τα νέα επώδυνα μέτρα όπως η μείωση του μερίσματος, η αύξηση των κρατήσεων κλπ θα επιχειρηθεί να προωθηθούν αποσπασματικά για τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων και των συνταξιούχων και τον περιορισμό των αντιδράσεων.
Η τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση τονίζει πως «για την κατάσταση του ταμείου και τα ελλείμματα που παρουσιάζει δεν έχουν καμία ευθύνη οι ασφαλισμένοι αλλά η καταλήστευση των αποθεματικών του από τις τράπεζες και το Χρηματιστήριο, η αλλαγή της σχέσης εν ενεργεία - συνταξιούχων εξαιτίας των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και του παγώματος των προσλήψεων, η ανασφάλεια και η αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων».
Η ΑΔΕΔΥ υπογραμμίζει, ακόμη, τις αρνητικές επιπτώσεις στα οικονομικά του ταμείου που προκαλούνται από το μνημόνιο και την επιβάρυνση που είχε κατά το παρελθόν για την κάλυψη εισοδηματικών κρατικών, κυβερνητικών πολιτικών (χορήγηση επιπλέον μερίσματος για την ενίσχυση συνταξιούχων) αλλά και από πολιτικές που ακολούθησε το κράτος για «εθνικούς λόγους» έναντι άλλων χωρών (οικόπεδο Αμερικάνικης Πρεσβείας κ.τ.λ).
Το μέρισμα που χορηγεί ο μετοχικό ταμείο σε 200.000 συνταξιούχους κυμαίνεται από 96 και 240 ευρώ και είναι αντίστοιχο των εισφορών και των ετών ασφάλισης του συνταξιούχου. Δίδεται για 14 μήνες το έτος, αλλά χορηγείται ανά τρίμηνο. Στο Μετοχικό ταμείο συμμετέχουν υποχρεωτικά όλοι οι υπάλληλοι των υπουργείων και της Βουλής, ενώ από τους υπαλλήλους των Ν.Π.Δ.Δ. μετέχουν μόνο, όσοι με ειδικές διατάξεις έχουν υπαχθεί στην ασφάλισή του. Επίσης μετέχει το προσωπικό, διοικητικό και στρατιωτικό, του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και το πολιτικό προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. και οι αστυνομικοί που έχουν υπαχθεί στα ασφαλιστικά ταμεία της πρώην Αστυνομίας Πόλεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου