Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Ενημερωτικό του αιρετού του Κ.Υ.Σ.Π.Ε. Βασίλη Παληγιάννη: Αποσπάσεις Εκπαιδευτικών. Ανεξάντλητη Ανευθυνότητα…

Στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ με θέμα την εξέταση αποσπάσεων εκπαιδευτικών από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ, το Υπουργείο εξάντλησε κάθε όριο ανευθυνότητας αφού δεν παρείχε τη δυνατότητα στο ΚΥΣΠΕ να διαμορφώσει συγκεκριμένη πρόταση αποσπάσεων και να πάρει τέλος η ομηρία και η αγωνία χιλιάδων εκπαιδευτικών.
 
Συγκριμένα:
 
-                    η Υπηρεσία δεν κατέθεσε στο Συμβούλιο τα κενά εκπαιδευτικών ανά ΠΥΣΠΕ όπως αυτά κατατέθηκαν από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης με το σκεπτικό ότι θα γίνει επανέλεγχος αυτών. Σημειώνω ότι ο αριθμός των κενών θα προσδιορίσει κατά βάσει των αριθμό των αποσπάσεων. Η μη κατάθεση των κενών καταδεικνύει τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας για λιγότερες αποσπάσεις μέσω του περιορισμού των κενών.
 
-                    Η ασυνεννοησία μεταξύ αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου αλλά και η έλλειψη προσωπικού συνέβαλε ώστε να μη συζητηθούν έστω και σήμερα οι αποσπάσεις στα ΚΕΔΔΥ και στα Πειραματικά Σχολεία, αφού, ως γνωστόν, αυτές οι αποσπάσεις προηγούνται των άλλων.
 
-                    Είναι να απορεί κανείς με την εισήγηση της Υπηρεσίας και την αποδοχή της από την πλειοψηφία του Συμβουλίου να μη δοθεί η δυνατότητα της κατ’ εξαίρεση απόσπασης νεοδιόριστων, συζύγων στρατιωτικών με το σκεπτικό της τριετούς υποχρεωτικής παραμονής στον τόπο διορισμού. Μια ερμηνεία αυθαίρετη που, δυστυχώς, θα έχει εφαρμογή και στις υπόλοιπες αιτήσεις αποσπάσεις νεοδιόριστων πλην των ειδικών κατηγοριών (ΟΤΑ, άρθ. 13 Π.Δ.50). Αυτό θα έχει ως συνέπεια συνάδελφοι νεοδιόριστοι με σοβαρά προβλήματα υγείας να μην αποσπαστούν.
 
-                    Το Συμβούλιο απέρριψε αιτήσεις συναδέλφων για ένταξή τους στην ειδική κατηγορία με σοβαρότατα προβλήματα υγείας, αφού δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του άρθρου 13 του Π.Δ. 50 χωρίς όμως να τους εντάξει με ομοφωνία και απόλυτη τεκμηρίωση σε κατηγορίες μοριοδότησης. Είναι δυνατόν καρκινοπαθής συνάδελφος ή συνάδελφος με παιδί που αντιμετωπίζει χρόνια ανεπάρκεια άνω και κάτω άκρων (τετραπληγικό και αυτιστικό) να μη μοριοδοτηθεί και κατ’ επέκταση να μην αποσπαστεί; Το Συμβούλιο θα εξαντλήσει τον «τύπο» σ’ αυτές τις περιπτώσεις συναδέλφων;
 
-                    Το Συμβούλιο δεν έκανε δεκτές τις εκπρόθεσμες αιτήσεις με το σκεπτικό ότι θα εξεταστούν σε επόμενη φάση. Κατά την άποψή μου έπρεπε να εξεταστούν όλες οι αιτήσεις. Οι αποσπάσεις δεν είναι μεταθέσεις όπου υπάρχουν αυστηροί χρονικοί περιορισμοί.
 
Σημειώνω επίσης πως το ΚΥΣΠΕ:
 
1. έκανε δεκτές όλες τις αιτήσεις ανάκλησης.
2. εισηγήθηκε τις κατά προτεραιότητα αποσπάσεις εκπαιδευτικών (36) οι οποίοι είναι εκλεγμένα μέλη ΟΤΑ.
3. εισηγήθηκε την κατά προτεραιότητα απόσπαση συζύγων δικαστικών (10)
4. εισηγήθηκε την κατά προτεραιότητα απόσπαση συζύγων στρατιωτικών (600 περίπου)
5. εισηγήθηκε την κατά προτεραιότητα απόσπαση εκπαιδευτικών με βάση το άρθρο 13 του Π.Δ. 50/1996 (60) και 24 πολύτεκνων.
Όλες οι παραπάνω κατά προτεραιότητα αποσπάσεις θα ικανοποιηθούν εφόσον υπάρχουν κενά στις περιοχές στις οποίες ζητούν να αποσπαστούν.
Το Συμβούλιο θα συνεχίσει τη συνεδρίαση τη Δευτέρα 29/8/2011. Αν όλα πάνε καλά, τότε όλες οι αιτήσεις θα τύχουν μηχανογραφικής επεξεργασίας από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Αποσπάσεων και θα ανακοινωθούν.
Περιθώρια καθυστέρησης δεν υπάρχουν.
Η υπομονή των συναδέλφων εξαντλήθηκε…
Είναι η πρώτη φορά που λίγο πριν την έναρξη της σχολική χρονιάς, χιλιάδες εκπαιδευτικοί δεν γνωρίζουν όχι το σχολείο που θα υπηρετήσουν, ούτε καν την περιοχή.
Με την ελπίδα να μην επιβεβαιωθεί ο φόβος των λιγότερων αποσπάσεων, μετά τις ελάχιστες μεταθέσεις και τους μηδενικούς διορισμούς, θα έχετε περισσότερη ενημέρωση μετά το συμβούλιο της Δευτέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου