Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Ψαλίδι έως και 10.820 ευρώ στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, Θα ακολουθήσει η περικοπή έως και 40% και σε άλλα Ταμεία.

Εως 10.820 ευρώ (ανάλογα με την κατηγορία εκπαίδευσης και τα έτη υπηρεσίας) θα χάσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι με τη νέα περικοπή ύψους 22,63% που θα γίνει στο εφάπαξ που καταβάλλει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ). Τη νέα μείωση (στο ήδη μειωμένο κατά 20%) των εφάπαξ του Δημοσίου ανακοίνωσε στους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, κατά τη χτεσινή τους συνάντηση. Θα ακολουθήσει η περικοπή έως και 40% και σε άλλα Ταμεία - από τον χώρο των ΔΕΚΟ και του ιδιωτικού τομέα - τα οποία χορηγούν μεγαλύτερο εφάπαξ σε σχέση με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί.
Η μείωση στο ΤΠΔΥ αφορά και τις αιτήσεις που εκκρεμούν. Ο υπουργός ενημέρωσε το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ ότι..... ποσό 1,2 δισ. ευρώ από την επόμενη δόση της δανειακής σύμβασης θα διατεθεί για την άμεση αποπληρωμή του εφάπαξ των υπαλλήλων του Δημοσίου. Σε κάθε περίπτωση όμως, απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή αυτού του ποσού είναι, όπως προβλέπεται ρητά στον νόμο 4046/2012, η προσαρμογή του ύψους του εφάπαξ κατά το ποσοστό του αναλογιστικού ελλείμματος. Οπως δήλωσε ο υπουργός: «Δυστυχώς, τα αναλογιστικά ευρήματα για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων δείχνουν σημαντικές αποκλίσεις που το καθιστούν μη βιώσιμο. Οι προσαρμογές των εφάπαξ αποζημιώσεων, θα γίνουν με αναλογιστικές μελέτες και δικαιοσύνη. Ως υπουργός, δεν δέχομαι να χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα του Ταμείου από τον κρατικό προϋπολογισμό, είτε με την επιβολή νέων φόρων στους πολίτες είτε με την επιβολή επιπλέον εισφορών στη νέα γενιά εργαζομένων, προκειμένου οι παλαιοί ασφαλισμένοι να λάβουν ποσά εφάπαξ που δεν αντιστοιχούν στις εισφορές που έχουν καταβάλει» κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.
Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων δείχνουν ότι το ΤΠΔΥ χορηγεί μεγαλύτερο εφάπαξ σε σχέση με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί. Για παράδειγμα η σχετική αναλογιστική μελέτη δείχνει ότι με 29 έτη ασφάλισης το εφάπαξ που καταβάλλεται είναι κατά 22,67% μεγαλύτερο από το ποσό των εισφορών. Είναι χαρακτηριστικό πως αυτή τη στιγμή στο ΤΠΔΥ βρίσκονται σε εκκρεμότητα 52.000 αιτήσεις, ενώ 650 συνταξιούχοι έχουν πεθάνει προτού τους απονεμηθεί αυτή η αποζημίωση. Το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων αναζητεί δύο δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να εκδίδεται το βοήθημα σε όσους υπέβαλαν αίτηση πριν από μία διετία. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που δεν αρθεί το αδιέξοδο, όσοι υποβάλλουν τώρα τα χαρτιά τους, θα πάρουν το εφάπαξ ύστερα από επτά έτη.
Η ανακοίνωση για το νέο κούρεμα στο εφάπαξ προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ. Οπως δήλωσε ο πρόεδρός της Κώστας Τσικρικάς «η νέα μείωση στο εφάπαξ συνιστά αιτία πολέμου». Η ανώτατη δημοσιοϋπαλληλική οργάνωση ζητεί από την κυβέρνηση «να σεβαστεί και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μη περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων και στο πλαίσιο - τουλάχιστον - της υπεσχημένης διαπραγμάτευσης των επαχθών όρων της δανειακής σύμβασης με την τρόικα, να απαιτήσει και να επιτύχει την ανακεφαλαιοποίηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, όπως άλλωστε έπραξε για τις τράπεζες».
 ΡΕΠΟΡΤΑΖ Ηλίας Γεωργάκης από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου