Θα επανεξετασθούν όσες περιπτώσεις συγχωνεύσεων σχολείων παρουσιάζουν παιδαγωγικά προβλήματα και θα διορθωθούν όσα λάθη έχουν γίνει, δεσμεύτηκε και από την Βουλή η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως δεν έχει «καμία δογματική προσέγγιση όταν μιλάμε για...... παιδιά».
Κατά την συζήτηση επερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά την οποία - με αιχμή τις πρόσφατες προωθούμενες αλλαγές των συνενώσεων σχολείων - ασκήθηκε δριμεία κριτική για το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής στην εκπαίδευση, η υπουργός υπεραμύνθηκε της επιλογής αυτής με κριτήρια το καλό των μαθητών, την ορθολογική διαχείριση του προσωπικού και την καλή διαχείριση των πόρων.
Ταυτόχρονα ανέφερε ότι γίνονται σεβαστές οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, αλλά επισήμανε πως δεν μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση κατά την οποία - επί παραδείγματι - υπάρχουν δύο σχολεία σε απόσταση οκτώ χιλιομέτρων ή σχολεία με 45 μαθητές και 16 καθηγητές στην Αθήνα και τον Πειραιά, ενώ υπάρχουν λύκεια με 30 -50 ακόμα και 60 παιδιά που δεν κάνουν κατευθύνσεις».
«Το 2011 δεν μας πειράζει να κάνουν όλες οι τάξεις του δημοτικού μάθημα με ένα δάσκαλο;» διερωτήθηκε κι ανέφερε ότι το στοίχημα του πολιτικού είναι να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί με ό,τι έχει, όχι με ό,τι ονειρεύεται. Είναι εξαιρετικά δύσκολη αυτή η άσκηση. Η βασική μας πολιτική όμως, είναι να κάνουμε αλλαγές κι ο μηδενισμός είναι το χειρότερο», τόνισε.
Ο πρώτος επερωτών βουλευτής, Τ. Κουράκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί σε μαρασμό τη δημόσια εκπαίδευση και μίλησε για εκχώρηση κρίσιμων λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα. Αναφερόμενος στις συγχωνεύσεις είπε πως είναι λογιστικό και όχι παιδαγωγικό το επίτευγμα της συγχώνευσης, έκανε λόγο για ορισμένες περιπτώσεις εξαιρετικά απαράδεκτες, σημείωσε ότι γίνονται για μνημονιακούς λόγους και έχουν ταξικό χαρακτήρα. Η Ηρώ Διώτη μιλώντας για τις αντιδράσεις στην εκλογική της περιφέρεια σχετικά με τις συγχωνεύσεις ανέφερε πως στη Θεσσαλία επικράτησε κλαυσίγελος. Ο Β. Μουλόπουλος είπε πως η συνένωση οδηγεί σε ελαστικοποίηση της γνώσης. Τέλος, η Λίτσα Αμμανατίδου ανέφερε ότι το υπουργείο Παιδείας έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια να πείσει ότι είναι πολιτική ποιοτικής αναβάθμισης της Παιδείας το θέμα της συγχώνευσης.
Σφοδρή αντιπαράθεση
Σε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της υπουργού Παιδείας και του ΣΥΡΙΖΑ εξελίχθηκε η συζήτηση επερώτησης των βουλευτών του κόμματος για την δημόσια εκπαίδευση, όταν η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου στο πέρας της πρωτολογίας της αναφέρθηκε στα γεγονότα της περασμένης Παρασκευής.
Όπως είπε η υπουργός, ενώ ανακοινώθηκαν οι συνενώσεις των σχολείων μετά από εκτενή διάλογο και πολλές συναντήσεις με τους ενδιαφερόμενους φορείς και με την δέσμευση ότι αν υπάρχουν παιδαγωγικά ζητήματα, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να το δει, η ΟΛΜΕ την Παρασκευή είχε πορεία η οποία κατέληξε στα γραφεία της περιφερειακής διεύθυνσης Αττικής.
«Έγινε εισβολή με μαθητές, μέλη της ΟΛΜΕ, πρώην συνδικαλιστές και συνδικαλιστές των αριστερών παρατάξεων και άλλους» είπε και επέδειξε, από του βήματος, φωτογραφία στην οποία απεικονίζονταν η κατάσταση των γραφείων, καθώς - όπως είπε η υπουργός - έσπασαν έπιπλα, έγραψαν στους τοίχους, εκδιώχθηκαν οι υπάλληλοι, εξυβρίσθη με τον πλέον απαράδεκτο τρόπο ο διευθυντής μπροστά σε παιδιά.
«Ο κ. Καλομοίρης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην μέλος της ΟΛΜΕ ήταν παρών. Εγώ δεν θεωρώ ότι υπάρχει κομματική γραμμή, ούτε ότι είναι κανείς από πίσω αλλά θεωρώ ότι τα κόμματα οφείλουν να καταδικάσουν τα κόμματα αυτού του είδους τις ενέργειες», ανέφερε η κυρία Διαμαντοπούλου. Πρόσθεσε δε ότι:
«Δεν μπορεί συνδικαλιστές του χώρου της εκπαίδευσης μπροστά σε μαθητές να προχωρούν σε γεγονότα σαν αυτά. Δεν υπάρχει μέλλον σε μια κοινωνία που οι εκπαιδευτικοί της συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο. Θεωρώ ότι για να υπάρχουν συνθέσεις απόψεων και να καταλήγουμε σε αποτελέσματα πρέπει να σεβαστούμε την Δημοκρατία και την ελευθερία. Αυτά που κάποτε ήταν οι σημαίες της Αριστεράς κι αυτό το κομματάκι που εσείς εκφράζετε από μία Αριστερά της γνώσης, της πρότασης, της Δημοκρατίας, της προόδου, της δίνετε μερικές φορές το χαρακτήρα του μπάχαλου, της ανομίας και της οπισθοδρόμησης».
Παίρνοντας τον λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης εξέφρασε την λύπη του για τον τόνο και το ύφος της υπουργού Παιδείας και ειδικότερα για τα τελευταία της λόγια γιατί - όπως είπε - τα απηύθυνε στην παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Αφού ανέφερε ότι έχουν όλοι την ιστορία τους στον τόπο, ανέφερε ότι με το να προσπαθεί η κυβέρνηση να αποδίδει πράξεις βίας στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι προσπαθεί να βρει εξιλαστήρια θύματα και αποδιοπομπαίους τράγους για τις πολιτικές της που συναντούν την αποδοκιμασία της κοινωνίας.
«Δεν ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ γι αυτό. Να το αντιληφθείτε, διότι οδηγείτε τα πράγματα σε μεγάλες ανωμαλίες. Τέτοιες φράσεις εκστομίζονταν σε άλλες σκοτεινές εποχές που δεν πιστεύουμε ότι μπορούσαν να ξανάρθουν», είπε ο κ. Λαφαζάνης απευθυνόμενος στην υπουργό.
Αφού ο κ. Λαφαζάνης σημείωσε πως σήμερα αποδοκιμάστηκε ο πρωθυπουργός στην Σύρο, διερωτήθηκε αν φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ γι αυτό και πρόσθεσε: «Τι επιχειρείτε να κατασκευάσετε σ' αυτή την χώρα;».
«Η διαμαρτυρία είναι στοιχείο της πολιτικής. Άλλο είναι η αποδοκιμασία κι άλλο οι πράξεις βίας, έχουμε μιλήσει γι αυτό. Δεν θέλετε να αντιληφθείτε όμως εσείς το βουητό που έρχεται από την κοινωνία και προσπαθείτε να το στοχοποιήσετε και να το αποδώσετε αλλού. Είναι άκρως επικίνδυνο αυτό. Οδηγείτε τον λαό σε λεηλασία, μην τον οδηγείτε και σε ανωμαλία. Γιατί αυτά θυμίζουν άλλες εποχές και οδηγούν σε άλλα πράγματα».
Αντιπαράθεση Διαμαντοπούλου - Τσίπρα
Τη διαμαρτυρία του για τα «μαθήματα αριστεροφροσύνης της κας Διαμαντοπούλου στην παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ», εξέφρασε σε παρέμβασή του ο επικεφαλής του, Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας προς την υπουργό Παιδείας, πως «με όσα διαπράττει τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνησή σας και το υπουργείο σας, δεν θα έπρεπε να είχατε το θράσος να μιλάτε για αριστερά, εσείς που έχετε πάρει διαζύγιο με την ίδια την ιστορία σας, που δράτε ως βασιλικότεροι του βασιλέως, ως οι φανατικότεροι υπερασπιστές του νεοφιλελευθερισμού».
«Σήμερα το πρωί, άκουσα ότι ο Πρωθυπουργός έκανε μια κυνική ομολογία, ότι δεν ακολουθείτε εντολές, αλλά παίρνετε τα μέτρα που παίρνετε επειδή τα πιστεύετε - και πως ακόμα και αν δεν υπήρχε η κρίση, θα έπρεπε να τα πάρετε, γιατί έτσι έρχεται πιο κοντά η Ελλάδα του μέλλοντος. Δεν υπάρχει πιο κυνική ομολογία», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το χώρο της παιδείας, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τις κατηγορίες του επικαλούμενος τις δρομολογούμενες συγχωνεύσεις σχολείων, που «ισοδυναμούν με αφανισμό της εκπαίδευσης» και «απώλεια της ελπίδας για χιλιάδες μαθητές της περιφέρειας, προκειμένου να ξεφύγουν από την υπανάπτυξη».
«Με την ίδια σκληρότητα με την οποία αντιμετωπίζετε την περιφέρεια, αντιμετωπίζετε και τις εργατουπόλεις των αστικών κέντρων. Είναι αδιανόητο το πόσο σκληρά ταξική και ανάλγητη είναι η πολιτική σας. Όταν μια εξουσία καταργεί 5 νυκτερινά και συγχωνεύει 16, στο δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι προφανές ποια πλευρά έχετε επιλέξει» ανέφερε ο κος Τσίπρας.
Στο παραπάνω πλαίσιο, «το επιχείρημα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει για όλα» είναι τετριμμένο - και παραπέμπει σε συμπεριφορές κατά την περίοδο σκοτεινών χρόνων, όπου κάποιοι προσπαθούσαν να εξωθήσουν την δημοκρατική Αριστερά εκτός νομιμότητας». Ευθύνες τέτοιες απέδωσε ο κος Τσίπρας στον Θ. Πάγκαλο, αλλά και στην υπουργό, για τα όσα είπε περί «Αριστεράς του μπάχαλου και της ανομίας», καλώντας την να ανακαλέσει.
«Βεβαίως να ανακαλέσω, αν καταδικάσετε εκείνους τους συνδικαλιστές, που μπήκαν στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης, έσπασαν τα έπιπλα και εξύβρισαν με τον πλέον χυδαίο τρόπο τον περιφερειακό διευθυντή και τους υπαλλήλους» απάντησε η κα Διαμαντοπούλου. «Αυτός ο φόβος που έχετε, ότι μπορεί να υπάρξουν πράγματα στην κοινωνία που κανείς δεν θα ήθελε να τα δει, είναι ο φόβος ο δικός μας. Γι' αυτό και η αντίδραση και η αποδοκιμασία, πρέπει να γίνεται με δημοκρατικό τρόπο. Γιατί αν το παιδί βλέπει ως πρώτη αντίδραση του εκπαιδευτικού την κατάληψη ή την απεργία πείνας - αν όλα παραπέμπονται σε έναν αυτοματισμό βίας και κατάργησης του αντιπάλου, τότε αυτά θυμίζουν όντως, σκληρές, φασιστικές αντιλήψεις».
«Αναφέρεστε σε περιστατικά που δεν γνωρίζουμε καν» ανταπάντησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. «Επιφυλασσόμαστε - αλλά αν αποδειχθεί ψευδής η καταγγελία σας για πέμπτη φορά μετά τις τέσσερις του κου Πάγκαλου, τι θα κάνετε; Αυτό που ξέρω, είναι ότι η πολιτική σας προκαλεί αντιδράσεις αυθόρμητες, γιατί είναι βίαιη η πολιτική σας. Την βία ο χώρος μου δεν την ασπάζεται, αλλά είναι πολύ πιο βίαιη η δική σας συμπεριφορά» συμπλήρωσε.
Κλείνοντας την αντιπαράθεση, η υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι στην διαδικασία της συγχώνευσης, «όπου διαπιστωθούν παιδαγωγικά λάθη, θα διορθωθούν». Κατά τα άλλα, «εσείς μπορεί να μεγαλώσατε σε πόλη, αλλά εγώ έχω μεγαλώσει σε τέτοια σχολεία. Δεν είναι τόσο απλό να βρίσκονται έξι παιδιά σε μια τάξη με έναν δάσκαλο. Κοινωνικοποιούνται έτσι τα παιδιά; Είναι ταξική πολιτική να παίρνουμε 14 παιδάκια από ένα χωριό και 12 από το διπλανό σε ένα σχολείο; Και τα εσπερινά, είναι μονάχα μέσα στις ίδιες πόλεις. Πού είναι το τρομερό να συνενώνονται 60 μαθητές από ένα εσπερινό σχολείο με 93 από ένα άλλο μέσα σε ένα λύκειο που θα έχει πλέον, πολύ περισσότερες δυνατότητες;»
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου