Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Εντοπίστηκαν 200.000 πλαστές συντάξεις.

Η αποκάλυψη «επιστρέφει» στα Ταμεία έως 800 εκατ. ετησίως
Και σε χώρους διαφθοράς φαίνεται ότι είχαν μετατραπεί ασφαλιστικά Ταμεία και οργανισμοί πρόνοιας, καθώς τουλάχιστον 200.000 συντάξεις αποδείχτηκαν πλαστές αφού είχαν αποδέκτες μη δικαιούχους. Την πληροφορία αυτή επιβεβαιώνει και η απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τονίζοντας, ταυτοχρόνως, ότι από τον εντοπισμό της απάτης των 200.000 ψευδοδικαιούχων, τα ασφαλιστικά Ταμεία θα εξοικονομήσουν πόρους 750 έως 800 εκατ. ευρώ ετησίως. Χθες ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους το επιπλέον ποσό που θα εξοικονομηθεί θα ανέλθει στα 150 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα και με παλαιότερες ανακοινώσεις του κ. Ανδρ. Λοβέρδου από τους 240.292 δικαιούχους επιδομάτων του υπουργείου Υγείας προσήλθαν στην απογραφή μόνο οι 203.998 δικαιούχοι. Η εξοικονόμηση των πόρων από την.....
περικοπή των 36.200 επιδομάτων, κατ’ εκτίμηση του υπουργείου Υγείας, θα αποφέρει τουλάχιστον 110 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.
Πολλές από αυτές τις υποθέσεις έχουν παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη. Ωστόσο, αλλαγές θα γίνουν και στο σκέλος της διαχείρισης και διανομής των επιδομάτων. Την αρμοδιότητα καταβολής των επιδομάτων θα έχει ένας νέος φορέας αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης . Η πρόταση που έχει συζητηθεί αφορά τον φορέα που θα προέλθει από τους πρώην οργανισμούς Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας. Οι αποφάσεις θα ληφθούν από την επόμενη κυβέρνηση, οπότε και θα αποσαφηνιστεί πόσα και ποια από τα 90 υφιστάμενα επιδόματα θα περικοπούν και για ποια από αυτά θα ισχύσουν συμπληρωματικά και αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια.
Το κύκλωμα των πλαστών συντάξεων χρησιμοποιούσε ασφαλισμένους που είχαν αποβιώσει και κατοίκους τρίτων χωρών - Αλβανίας και Βουλγαρίας. Είναι σαφές ότι διαθέτει διαπαραταξιακή συγκάλυψη στο εσωτερικό των Ταμείων αλλά εξωτερική υποστήριξη. Πώς άλλωστε μπορεί να εξηγηθεί η ανθεκτικότητα και η μαζικότητα του φαινομένου; Οι υποθέσεις αυτές ήλθαν στην επιφάνεια κυρίως μέσω της διαδικασίας απογραφής και της εντατικοποίησης των ελέγχων τα δύο τελευταία χρόνια. Ισως συνέβαλε και η αλλαγή του τρόπου πιστοποίησης αναπηρίας. Τα επιδόματα παρέχονταν και σε ασφαλισμένους που δεν πληρούσαν συγκεκριμένα κριτήρια. Επί παραδείγματι ελάμβαναν πολυτεκνικά επιδόματα πολίτες που δεν είχαν τις ανάλογες προϋποθέσεις, ενώ άλλοι ελάμβαναν διπλό επίδομα ΕΚΑΣ. Τουλάχιστον σε τρεις περιοχές της χώρας είχαν στηθεί και λειτουργούσαν μηχανισμοί πώλησης πλαστών ενσήμων. Συνολικά έχουν εντοπιστεί 61 επιχειρήσεις που πουλούσαν ένσημα στη Μακεδονία, σε πόλεις της Θράκης και στην Κρήτη. Υπό διερεύνηση είναι και οι περίεργες περιπτώσεις προνοιακών συντάξεων του ΟΓΑ, ενώ γνωστές και εκτεταμένες είναι οι αντίστοιχες υποθέσεις με τις αναπηρικές συντάξεις. Ωστόσο υπάρχει και ένας μεγάλος αριθμός πλαστών επιδομάτων ανεργίας που δεν έχει εξακριβωθεί και είναι δύσκολο να διερευνηθεί λόγω των κρυφών συμφωνιών που κάνουν εργοδότες και εργαζόμενοι εις βάρος του ΟΑΕΔ.
 Της Χριστινας Κοψινη από την Καθημερινή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου