Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΟ ΣΤΕ ΤΙΣ ΠΟΙΝΕΣ-ΧΑΔΙΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ. Στο μικροσκόπιο τα πειθαρχικά συμβούλια.

Το ανώτατο δικαστήριο δέχεται ότι συνταγματικά είναι επιτρεπτό να κριθεί ξανά υπάλληλος που παρανόμησε, βάζοντας φραγμό στο καθεστώς ατιμωρησίας που επιβάλλουν τα πειθαρχικά συμβούλια.

Ενα σοβαρό ιατρικό λάθος οδήγησε το ΣτΕ στην απόφαση να παρακάμψει την ήπια απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου και να επιβάλει την οριστική παύση του ιατρού
Τέλος στο καθεστώς ατιμωρησίας ή στις χαμηλές ποινές των πειθαρχικών συμβουλίων, που συνήθως κινούνται στη λογική της απόλυτης επιείκειας και αλληλεγγύης, βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας ανάβοντας «πράσινο φως» για να μπορέσουν να ξανανοίξουν πειθαρχικοί φάκελοι και να απομακρυνθούν από την υπηρεσία τους δημόσιοι υπάλληλοι που παρανόμησαν.
Ανοίγοντας τον δρόμο για σημαντικές ανατροπές ποινών και αναμόρφωσή τους επί το αυστηρότερο, το ανώτατο δικαστήριο δέχεται ότι η δυνατότητα να....
υποστεί ο δημόσιος υπάλληλος που παρανόμησε ξανά την πειθαρχική βάσανο είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα, γιατί εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.
Ετσι, μολονότι ένας υπάλληλος έχει κριθεί από το αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο, που αποτελείται κατά τα 2/3 από μονίμους δημοσίους υπαλλήλους, είναι απολύτως σύμφωνο με το Σύνταγμα το να μπορεί ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης να ζητά να επιβληθεί αυστηρότερη ποινή (υποβιβασμός ή οριστική παύση) εάν θεωρεί ότι ο κρινόμενος «έπεσε στα μαλακά».
Στην περίπτωση αυτή το ΣτΕ έχει δικαίωμα να επανεξετάσει την υπόθεση επιβάλλοντας βαρύτερη ποινή, χωρίς να θίγονται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και οι συνταγματικές διατάξεις για τη μονιμότητα και την απόλυση των δημοσίων υπαλλήλων.
Στη συγκεκριμένη υπόθεση, που ανοίγει τον δρόμο για να ξανακριθούν πολύ αυστηρότερα υπάλληλοι που στο παρελθόν γλίτωσαν με χαμηλές ποινές, το ΣτΕ έκρινε ότι πρέπει να απολυθεί ιατρός του ΕΣΥ που υπέπεσε σε μοιραίο ιατρικό λάθος, εξαιτίας του οποίου έχασε τη ζωή του ένα 7χρονο παιδί. Το περιστατικό συνέβη προ 12ετίας σε αιγαιοπελαγίτικο νησί όταν το μικρό αγόρι μεταφέρθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο γιατί είχε πιει ένα μπουκαλάκι του αναλγητικού φαρμάκου DEPON.
Ομως η αρμόδια ιατρός χορήγησε στον 7χρονο ενδοφλεβίως το αντίδοτο σε υπερδεκαπλάσια δόση από την ενδεδειγμένη, με συνέπεια κατά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης να υποστεί το παιδί αλλεργικό σοκ και να εκπνεύσει δύο μέρες μετά στην Αθήνα (όπου μεταφέρθηκε εσπευσμένα τα ξημερώματα με το ΕΚΑΒ), αφού εμφάνισε γενικευμένους σπασμούς και υπέστη σημαντικό οίδημα στον εγκέφαλο.
Αρχικά το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο απάλλαξε κατά πλειοψηφία την ιατρό, αλλά τα ποινικά δικαστήρια την καταδίκασαν σε φυλάκιση 1 έτους με αναστολή, κρίνοντάς την ένοχη για ανθρωποκτονία από αμέλεια, γιατί δεν επέδειξε την οφειλόμενη ευσυνειδησία, επιμέλεια και αφοσίωση.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ από το ΕΘΝΟΣ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου