Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Α.ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ: Οι 4 πηγές για την αναγκαστική αποχώρηση 15.000 υπαλλήλων από το δημόσιο.

Τις τέσσερις πηγές από τις οποίες θα προέρχονταν αυτές 15.000 αναγκαστικές αποχωρήσεις -δηλαδή, 4000 το 2013 και 11.000 αναγκαστικές αποχωρήσεις το 2014- ανέλυσε το Σάββατο στη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης. Συγκεκριμένα είπε:  
Α.Η πρώτη και ελπίζουμε να είναι η κύρια πηγή, ήταν απ' αυτούς που θα απολύονταν, επειδή θα.....
κρίνονταν αμετάκλητα ποινικά ή πειθαρχικά απολυτέοι.
Β.Το δεύτερο είναι από την κατάργηση νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου. Με την κατάργηση νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, όπως ξέρετε λύεται αυτομάτως και η σχέση ιδιωτικού δικαίου που υπάρχει και άρα ο υπάλληλος αναγκαστικά δεν μπορεί να είναι δημόσιος υπάλληλος.
Γ.Η τρίτη πηγή - κάτι που ίσως δεν είναι πάρα πολύ γνωστό - είναι η δυνατότητα εθελουσίας εξόδου για όλους αυτούς που έχουν ενταχθεί στο σχήμα της κινητικότητας και της διαθεσιμότητας. Όσοι, δηλαδή, ενταχθούν στο σχήμα της κινητικότητας θα έχουν τη δυνατότητα να φύγουν εθελοντικά με την εξαγορά τριών πλασματικών χρόνων, αρκεί να απέχουν περισσότερο από τρία χρόνια από την πλήρη σύνταξή τους.
Δ.Η τέταρτη πηγή θα προέλθει από αυτό που μπορούμε να το ονομάσουμε έξω σχηματικά και δεν είναι ακριβώς το ίδιο, από μια αξιολόγηση θα γίνεται με αφορμή αυτό που σας είπα προηγουμένως. Για να μετακινηθεί, δηλαδή, ένας υπάλληλος ή να ενταχθεί στη διαδικασία της διαθεσιμότητας, αλλά και για τους οργανισμός ή για τις υπηρεσίες που έχει γίνει αξιολόγηση των δομών, θα γίνεται αποτίμηση των προσόντων του.
Άρα,  οι λιγότερο προσοντούχοι, εάν εκεί διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι δεν έχουν τα τυπικά προσόντα να είναι δημόσιοι υπάλληλοι για πολλούς και διάφορους λόγους, εάν δεν έχουν προσληφθεί σύμφωνα με την τυπική διαδικασία, εάν δεν έχουν ισχύουσα έννομη σχέση με το δημόσιο, τότε καταλαβαίνετε ότι αυτοί οι υπάλληλοι θα βρεθούν εκτός δημοσίου.
 Είναι ξεκάθαρο ότι δημόσιος υπάλληλος είναι αυτός που έχει τα τυπικά προσόντα, που έχει μια σχέση δημοσίου δικαίου με το δημόσιο.
Εάν, λοιπόν, υπάρχει κάποιος του οποίου έχει λυθεί η σχέση, δεν μπορεί να εξακολουθεί να είναι δημόσιος υπάλληλος και δεν μπορεί να έχει τα προνόμια του δημοσίου υπαλλήλου, αλλά δεν μπορεί να στερεί και κάποιον δημόσιο υπάλληλο που έχει τα προσόντα, έχει περάσει από διαγωνισμό και περιμένει υπομονετικά να πληρωθεί η επετηρίδα. Δικαίωμα εργασίας έχει και αυτός, που έχει αποδεδειγμένα τα προσόντα του δημοσίου υπαλλήλου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου