Κυριότερες Ειδήσεις

Τετάρτη, 17 Απριλίου 2013

Τρόφιμα με αλογίσιο κρέας.

Υπάρχει στο 5% όλων των κατεργασμένων προϊόντων βοείου, παρά τη διαφορετική σήμανση
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Περισσότερους από επτά χιλιάδες ελέγχους και αναλύσεις σε ολόκληρη την Ε.Ε. έχουν πραγματοποιήσει οι αρμόδιοι φορείς, διαπιστώνοντας ότι το 5% όλων των κατεργασμένων προϊόντων βοείου κρέατος (κατεψυγμένος κιμάς, σάλτσες, ζυμαρικά με γέμιση κρέατος) που καταλήγουν στο τραπέζι μας περιέχει κρέας αλόγου, παρά τη....
διαφορετική τους σήμανση.
Ωστόσο, όπως επισήμανε ο Τόνιο Μποργκ, επίτροπος της Ε.Ε. για θέματα Υγείας, οι προσμείξεις αυτές δεν εγκυμονούν κανέναν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.
Επίσης, κατά τη διάρκεια των ίδιων ελέγχων διαπιστώθηκε ότι στο 0,5% του κρέατος αλόγου που ανιχνεύθηκε ως πρόσμειξη εντοπίστηκε το κτηνιατρικό αντιφλεγμονώδες σκεύασμα φαινυλμπουταζόνη.
Πρόκειται για ένα σκεύασμα η χορήγηση του οποίου απαγορεύεται σε ανθρώπους, εξαιτίας των σοβαρών παρενεργειών που εμφανίζονται κάποιες φορές. Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων του φαρμάκου δεν επιβαρύνουν την υγεία μας.
Συμπεράσματα
Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο επίτροπος Υγείας της Ε.Ε., τα συμπεράσματα της ενδελεχούς έρευνας που πραγματοποιούν οι ερευνητές αποδεικνύουν ότι τους τελευταίους μήνες βρισκόμαστε μπροστά σε μια διατροφική απάτη και όχι σε έναν διατροφικό κίνδυνο για την υγεία του Ευρωπαίου πολίτη. Θα πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών, ενώ -κατέληξε ο επίτροπος- τους ερχόμενους μήνες θα πρέπει να θεσπισθούν αυστηρότερες ποινές και μεγαλύτερα πρόστιμα για όποιον προσπαθεί να παραπλανήσει τους καταναλωτές με σημάνσεις που δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα.
Το σκάνδαλο των προσμείξεων κρέατος αλόγου σε διάφορα κατεργασμένα κρέατα ξέσπασε στα μέσα Ιανουαρίου, όταν στην Ιρλανδία, σε τυχαίο έλεγχο κατεψυγμένων χάμπουργκερ, ανιχνεύθηκε γενετικό υλικό αλόγου. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια ελέγχων παρόμοιων προϊόντων σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., εντοπίστηκαν εκατοντάδες προϊόντα με DNA αλόγου.
Εκατομμύρια προϊόντα αποσύρθηκαν από Βρετανία, Ιρλανδία, Γαλλία Ισπανία, Γερμανία, Δανία, Σουηδία και Νορβηγία.
Κατά τη διάρκεια των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν, προέκυψε ότι η Γαλλία ήταν η χώρα με τα περισσότερα δείγματα «νοθευμένου» κρέατος, καθώς το ένα στα οκτώ δείγματα που αναλύθηκαν περιείχε γενετικό υλικό αλόγου.
Στην Ιταλία η κατάσταση ήταν καλύτερη, καθώς κατά τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν διαπιστώθηκε ότι μόλις το ένα στα 25 δείγματα που αναλύθηκαν περιείχε προσμείξεις κρέατος αλόγου.
Στη χώρα μας, όπως προκύπτει από έγγραφο που απέστειλε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος, από τα 200 δείγματα διαφόρων προϊόντων βόειου κρέατος ανιχνεύθηκε γενετικό υλικό αλόγου σε 12.
Επίσης, κατά την τελευταία διετία (2011-2012) έχουν εισαχθεί 111 τόνοι κρέατος αλόγου με ποικίλες προελεύσεις (26 τόνοι κρέατος αλόγου από την Ισπανία, 50,9 τόνοι από τη Ρουμανία και 34,3 τόνοι από τη Βουλγαρία).
http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου