Κυριότερες Ειδήσεις

Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2012

ΑΠΩΛΕΙΕΣ 13 - 136€ ΤΟΝ ΜΗΝΑ. Η παρακράτηση «τρώει» μισθούς και συντάξεις.

Οδυνηρές συνέπειες για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους έχει η νέα φορολογική κλίμακα, η εφαρμογή της οποίας αρχίζει τον Ιανουάριο. Στις περικοπές θα συνυπολογιστούν και οι εισοδηματικές απώλειες που προκύπτουν από το δραστικό «ψαλίδισμα» των αποδοχών και την κατάργηση των δώρων
Νέα αφαίμαξη σε μισθούς και συντάξεις φέρνει η αύξηση της παρακράτησης φόρου, η οποία θα υπολογίζεται από τον Ιανουάριο του 2013 με την καινούργια φορολογική κλίμακα, χωρίς όμως να λαμβάνονται υπόψη τα πρόσθετα αφορολόγητα για τα παιδιά, τα οποία καταργούνται.
Το νέο καθεστώς θα οδηγήσει σε αύξηση της παρακράτησης που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει μέχρι και το 90% για μισθωτό με δύο παιδιά και ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ. 
Οπως προκύπτει από τους αναλυτικούς πίνακες που....
δημοσιεύει σήμερα το «Εθνος» (για τους εργαζομένους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα αλλά και όλους τους συνταξιούχους) οι πρόσθετες μηνιαίες απώλειες κυμαίνονται από 13 έως και 136 ευρώ για όσους έχουν ένα ή δύο παιδιά και οι αποδοχές τους κυμαίνονται από 916 έως και 2.917 ευρώ τον μήνα.
Από την άλλη, οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος μειώνουν την παρακράτηση μέχρι και 33 ευρώ τον μήνα για όσους δεν έχουν παιδιά και οι ετήσιες αποδοχές τους είναι χαμηλότερες των 25.000 ευρώ.
Θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι οι απώλειες ελέω αυξημένης παρακράτησης έρχονται να προστεθούν στις μειώσεις μισθών και συντάξεων που θα «τρέξουν» από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους, αλλά και από την κατάργηση των δώρων στο Δημόσιο και στους συνταξιούχους.
Πιο αναλυτικά, το 2013 η παρακράτηση φόρου θα γίνεται με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Οικονομικών και θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο το οποίο θα έλθει στη Βουλή ίσως και εντός της τρέχουσας εβδομάδας.
Ειδικότερα, καταργούνται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και τα πρόσθετα αφορολόγητα ποσά για τα προστατευόμενα παιδιά και θα ισχύει νέο σύστημα υπολογισμού του φόρου των μισθωτών και των συνταξιούχων.
Τα 3 κλιμάκια
Καθιερώνεται νέα φορολογική κλίμακα με τρία κλιμάκια.
Το πρώτο κλιμάκιο θα επεκτείνεται μέχρι τις 25.000 ευρώ και θα έχει συντελεστή φόρου 21%, το δεύτερο κλιμάκιο προβλέπεται να ξεκινά από το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 25.001 ευρώ, να φθάνει μέχρι το επίπεδο των 47.000 ευρώ και να έχει συντελεστή φόρου 36% και το τρίτο κλιμάκιο προβλέπεται να είναι το υπερβάλλον των 47.000 ευρώ και να έχει συντελεστή φόρου 45%.
Η νέα φορολογική κλίμακα θα συνδυαστεί με την καθιέρωση ενός νέου συστήματος υπολογισμού του τελικού φόρου εισοδήματος για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, που θα προβλέπει σταθερή μείωση φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 18.000 ευρώ.
Σταθερή έκπτωση
Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος που προκύπτει με βάση τη νέα κλίμακα θα μειώνεται κατά ένα ποσό σταθερής έκπτωσης ύψους 1.950 ευρώ.
Εάν το ποσό της έκπτωσης είναι μεγαλύτερο από το ποσό του φόρου που προκύπτει με την κλίμακα, ο φόρος απλώς θα μηδενίζεται, δηλαδή η επιπλέον διαφορά δεν θα επιστρέφεται στον μισθωτό ή τον συνταξιούχο.
Για εισοδήματα πάνω από τις 18.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι το επίπεδο των 29.000 ευρώ, ενώ για εισοδήματα πάνω από 29.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα μειώνεται περαιτέρω κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενιστεί στο επίπεδο εισοδήματος των 42.000 ευρώ.
Για όσους έχουν προστατευόμενα μέλη
Πρόσθετες μειώσεις σε μισθούς
Προκύπτουν μειώσεις στις κρατήσεις για εργαζομένους χωρίς προστατευόμενα τέκνα που έχουν ετήσια εισοδήματα κάτω από 25.000 ευρώ
Με... γεωμετρική πρόοδο αυξάνεται η παρακράτηση για όσους έχουν προστατευόμενα μέλη. Είναι ενδεικτικό πως οι κρατήσεις φόρου επιφέρουν πρόσθετες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις σε σχέση με φέτος ως εξής:
1 Από 13 έως και 113 ευρώ τον μήνα για τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους με δύο προστατευόμενα τέκνα και μηνιαίες αποδοχές από 916 έως και 2.917 ευρώ. Για τις ίδιες μηνιαίες αποδοχές οι απώλειες για εργαζόμενο με ένα παιδί κυμαίνονται από 5,75 έως και 96,8 ευρώ.
2 Από 21 έως και 136 ευρώ τον μήνα για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα με δύο προστατευόμενα τέκνα και μηνιαίες αποδοχές από 928 έως 2.857 ευρώ. Για τις ίδιες μηνιαίες αποδοχές οι απώλειες για εργαζόμενο με ένα παιδί ξεκινούν από 5 ευρώ και φτάνουν τα 122 ευρώ.
3 Η παρακράτηση θα είναι ακόμη υψηλότερη σε σχέση με φέτος για μηνιαίες αποδοχές άνω των 3.000 ευρώ. Η αύξηση σε αυτές τις περιπτώσεις ανέρχεται έως και τα 328 ευρώ. Από την άλλη, προκύπτουν μειώσεις στις κρατήσεις για εργαζομένους χωρίς προστατευόμενα τέκνα που έχουν ετήσια εισοδήματα κάτω από 25.000 ευρώ.

Γι' αυτήν την κατηγορία η παρακράτηση φόρου περιορίζεται έως και 33 ευρώ τον μήνα (για ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ). Θα πρέπει να τονιστεί πως οι επιβαρύνσεις για όσους έχουν ένα παιδί ξεκινούν από τις 11.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα. Κάτω από το εισοδηματικό αυτό όριο προκύπτουν μικρές μηνιαίες μειώσεις από 3 έως και 16,5 ευρώ. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί πως για όσους έχουν δύο παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 9.000 ευρώ το ύψος του παρακρατούμενου φόρου δεν αλλάζει.
ΣΕ 4 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Επίδομα τέκνων σε οικογένειες με εισόδημα έως 18.000€
Ελαχιστοποιούνται οι δικαιούχοι των οικογενειακών επιδομάτων, μέσω των οποίων θα μπορούσαν να μετριαστούν οι απώλειες που προκύπτουν από τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος για οικογένειες με παιδιά.
Μετά τη θεσμοθέτηση ««αυστηρών» εισοδηματικών κριτηρίων, με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα, περιορίζεται δραματικά ο αριθμός των οικογενειών οι οποίες δικαιούνται παροχή οικογενειακού επιδόματος.
Οι οικογένειες που δικαιούνται το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων διαιρούνται αναλόγως του ισοδύναμου εισοδήματος σε τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες ως εξής:
  • Μέχρι έξι χιλιάδες ευρώ που λαμβάνουν το πλήρες επίδομα.
  • Από έξι χιλιάδες και ένα ευρώ έως δώδεκα χιλιάδες ευρώ που λαμβάνουν τα 2/3 του επιδόματος.
  • Από δώδεκα χιλιάδες και ένα ευρώ έως δεκαοκτώ χιλιάδες ευρώ που λαμβάνουν το 1/3 του επιδόματος. Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων υπολογίζεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων ως εξής: σαράντα ευρώ (40) ανά μήνα για ένα εξαρτώμενο τέκνο, ογδόντα ευρώ (80) ανά μήνα για δύο εξαρτώμενα τέκνα, εκατόν τριάντα ευρώ (130) ανά μήνα για τρία εξαρτώμενα τέκνα και εκατόν ογδόντα ευρώ (180) ανά μήνα για τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα. Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τετάρτου καταβάλλεται, πέραν των ανωτέρω, μηνιαίο επίδομα εξήντα ευρώ (60). Τα νέα κριτήρια για τη διάθεση των οικογενειακών επιδομάτων από τον Ιανουάριο του 2013.
Κώστας Τσαχάκη από ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου