Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Πόσες είναι οι ώρες των υποχρεωτικών μαθημάτων στη Φινλανδία;

Επειδή τα τελευταία χρόνια (καλώς ή κακώς) γίνεται συχνά αναφορά στο εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας , αξίζει να δούμε πόσες ώρες μαθημάτων παρακολουθούν οι μαθητές εκεί και να τις συγκρίνουμε με το δικό μας εκπ/κό σύστημα. Έχουν άραγε οι μαθητές της σκανδιναβικής αυτής χώρας περισσότερες ώρες από τους δικούς μας μαθητές,γεγονός που ενδεχομένως να δικαιολογεί και τα πρωτεία τους σε διάφορους διεθνείς διαγωνισμούς;
Τα στοιχεία που μας παρέχει το δίκτυο Eurydice,........ το οποίο ασχολείται με τα εκπ/κά συστήματα της Ευρώπης , είναι τα εξής:
Οι δύο πρώτες τάξεις του Δημοτικού διδάσκονται τουλάχιστον 19 ώρες εβδομαδιαίως. Η Γ’ και η Δ’ τάξη παρακολουθούν τουλάχιστον 23 ώρες , ενώ οι δύο τελευταίες τάξεις έχουν τουλάχιστον 24 ώρες. Στο Γυμνάσιο οι μαθητές διδάσκονται για τουλάχιστον 30 ώρες ανα εβδομάδα.
Υπάρχει δυνατότητα επέκτασης του ωραρίου , αλλά στις δύο πρώτες τάξεις αυτό δεν μπορεί να ξεπερνά τις 5 ώρες ανα ημέρα. Στις υπόλοιπες τάξεις μπορεί να φτάνει τις 7 ώρες ανά ημέρα , έπειτα από απόφαση των δήμων και των σχολείων.
Στην Ελλάδα οι μαθητές των 800 πιλοτικών Δημοτικών παρακολουθούν υποχρεωτικά 35 ώρες (όσες δηλαδή κι ένας μαθητής Λυκείου) ακόμα και τα πρωτάκια!
Αξίζει να σημειωθεί ,επίσης, ότι οι μαθητές στην Φινλανδία ξεκινούν το Δημοτικό στην ηλικία των 7 ετών ,  δηλαδή ένα έτος αργότερα από τους Έλληνες μαθητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου