Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Οι διεθνείς αντιδράσεις για την παραίτηση Μουμπάρακ.

«Είναι μια σπουδαία μέρα για την Αίγυπτο και ιδίως για εκείνους που βρίσκονται στην πλατεία Ταχρίρ και αλλού, που «μίλησαν» τόσο γενναία και ειρηνικά για την αλλαγή στη χώρα τους. Η Αίγυπτος έχει τώρα μια σπουδαία ευκαιρία να έχει μια κυβέρνηση ενότητας. Θα βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε. Περιμένουμε η νέα κυβέρνηση να δημιουργήσει μια ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία. Αυτό που έγινε ήταν το πρώτο βήμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντειβιντ Κάμερον.
Η Άγκελα Μερκελ από την πλευρά της μίλησε για ........ιστορική αλλαγή και ζήτησε να γίνει σεβαστή η συνθήκη του 1979 με το Ισραήλ, ενώ κάλεσε η αλλαγή στην Αίγυπο να είναι μη αναστρέψιμη και ειρηνική.
Το Ισραήλ ελπίζει ότι η μεταβατική περίοδος που ξεκινά στην Αίγυπτο να είναι ομαλή. «Μπορούμε να ελπίζουμε για την Αίγυπτο, καθώς και για τους γείτονές της, ότι η μετάβαση προς τη δημοκρατία θα γίνει ομαλά», υπογράμμισε Ισραηλινός αξιωματούχος και επανέλαβε την ανάγκη να τηρηθεί η συμφωνία ειρήνευσης που είχαν συνάψει το 1979 η Αίγυπτος και το Ισραήλ.
Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου και Αιγύπτιος, Αμρ Μούσα, δήλωσε βέβαιος ότι η χώρα του θα επιλέξει το σωστό δρόμο. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα επιλέξουμε το σωστό δρόμο για την Αίγυπτο και τον αιγυπτιακό λαό», επεσήμανε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ενώ πρόσθεσε ότι η παραίτηση του Μουμπάρακ σημαίνει ότι «καταφέραμε αυτό που επιθυμούσε ο λαός».
Και η Χαμάς χαιρέτισε την παραίτηση του Μουμπάρακ ως "την αρχή της νίκης της επανάστασης, την ώρα που στη Λωρίδα της Γάζας εκτυλίσσονται σκηνές πανηγυρισμών. «Θεωρούμε την παραίτηση του προέδρου Μουμπάρακ ως την ανακοίνωση της αρχής της νίκης της αιγυπτιακής επανάστασης, όλες τις διεκδικήσεις της οποίας υποστηρίζουμε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σάμι Αμπου Ζούχρι, εκπρόσωπος της Χαμάς.
Η κυβέρνηση του Κατάρ χαρακτήρισε τη μεταβίβαση της εξουσίας στο στρατιωτικό συμβούλιο ένα θετικό βήμα. «Είναι ένα θετικό, σημαντικό βήμα προς την εκπλήρωση των προσδοκιών του αιγυπτιακού λαού που επιθυμεί τη δημοκρατία, τις μεταρρυθμίσεις και μία αξιοπρεπή ζωή», αναφέρει η ανακοίνωση του βασιλικού συμβουλίου του εμίρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου