Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Οι συγχωνεύσεις φέρνουν μετατάξεις.

Οι καθηγητές αντιτίθενται στις συγχωνεύσεις σχολείων ενώ υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα θα ενταθεί από τις συνταξιοδοτήσεις και την αναλογία «ένας προς πέντε» στις προσλήψεις.
Εκατοντάδες καθηγητές, κυρίως γυμνασίων και λυκείων, θα μετατεθούν αναγκαστικά σε άλλα σχολεία τα οποία θα μπορούν να βρίσκονται και σε διαφορετικό νομό, εκτιμούν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες εξαιτίας των επικείμενων συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων.
Εντείνονται οι αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας για το θέμα των συγχωνεύσεων σχολείων, ενώ εντός της εβδομάδας θα υπάρξουν συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων για το ζήτημα.
Τα προβλήματα που θα..... ανακύψουν στα σχολεία και στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών αναμένεται να διογκωθούν λόγω και άλλων δύο παραμέτρων. Η μία αφορά το «κύμα» συνταξιοδοτήσεων που αναμένεται να υπάρξει το καλοκαίρι (υπενθυμίζεται ότι πέρυσι αποχώρησαν μόνο από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση 7.500 καθηγητές) και η δεύτερη σχετίζεται με τον μικρό αριθμό προσλήψεων που θα γίνουν για το επόμενο σχολικό έτος, αφού θα επιτρέπεται μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις.
Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας για το θέμα των συγχωνεύσεων, ενώ εντός της εβδομάδας θα υπάρξουν συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων προκειμένου να συζητήσουν το ζήτημα. Για την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί παράσταση διαμαρτυρίας από γονείς και εκπαιδευτικούς έξω από το δημαρχείο της Αθήνας, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις συγχωνεύσεις. Αναφορικά με τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, το πρόβλημα είναι ηπιότερο, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, καθώς δεν αναμένονται μεγάλες αλλαγές στον νέο «χάρτη» των σχολείων.
Ο Λουκάς Καβακλής, αιρετός εκπρόσωπος στο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας, τονίζει στο «Εθνος» ότι μόνο από τη συγχώνευση των συστεγαζόμενων σχολείων που ανήκουν στην Α' Αθήνας (δήμοι Αθήνας, Ζωγράφου, Γαλατσίου, Νέας Φιλαδέλφειας, Δάφνης, Υμηττού, Βύρωνα και Καισαριανής) θα «χαθούν» 350 οργανικές θέσεις.
«Ορισμένοι από αυτούς τους εκπαιδευτικούς θα πάρουν τις θέσεις συναδέλφων που θα συνταξιοδοτηθούν, ενώ η πλειοψηφία τους θα τεθεί στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ προκειμένου να τοποθετηθούν -στην καλύτερη περίπτωση- στα όρια του Περιφερειακού Συμβουλίου», αναφέρει ο κ. Καβακλής και προσθέτει: «Ο σχετικός νόμος, πάντως, δίνει τη δυνατότητα να τοποθετηθούν εκπαιδευτικοί που ''περισσεύουν'' και σε άλλες περιφέρειες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις οικογένειές τους».
Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με συνδικαλιστές, αναμένεται να χαθούν περισσότερες από 200 οργανικές θέσεις στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αν προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις σε μεγάλο αριθμό σχολείων.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου