Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Επιμήκυνση ωραρίου στο Δημόσιο.

Επιμήκυνση ωραρίου κατά 30 λεπτά την ημέρα, με καθημερινό οκτάωρο για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, και άνοιγμα υπηρεσιών αιχμής όπως Εφορίες, ΙΚΑ και Πολεοδομίες και το απόγευμα είναι το νέο πλαίσιο λειτουργίας του Δημοσίου που «ανακοίνωσε» χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης στην ΑΔΕΔΥ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αποτελεί απαίτηση της τρόικας, αλλά προσπάθεια της κυβέρνησης για αύξηση της παραγωγικότητας στις δημόσιες υπηρεσίες και καλύτερη εξυπηρέτηση σε αυτές του..... Έλληνα πολίτη.
Επιφυλακτική ως προς τις προθέσεις του υπουργού εμφανίζεται η ΑΔΕΔΥ, μέλη της οποίας διευκρίνιζαν χθες σε όλους τους τόνους ότι η αύξηση των ωρών εργασίας και ενδεχομένως η επέκταση και στο Δημόσιο της ελαστικότητας του ωραρίου που υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα θα αποτελέσει γι' αυτούς «casus belli» που μπορεί να εξελιχθεί σε σκληρή κόντρα ανάμεσα στο υπουργείο και την ΑΔΕΔΥ.
Οι όποιες αλλαγές, πάντως, στο ωράριο των δημοσίων υπαλλήλων και τη λειτουργία των υπηρεσιών θα εφαρμοστούν από τον ερχόμενο Οκτώβριο, όπως δεσμεύτηκε ο κ. Ραγκούσης, προκειμένου να προγραμματίσουν οι εργαζόμενοι τις υποχρεώσεις τους, ενώ σε νεότερη συνάντηση του υπουργού με την ΑΔΕΔΥ θα υπάρξουν έγγραφες προτάσεις που θα ορίζουν επακριβώς το νέο πλαίσιο λειτουργίας.
Κατά τη χθεσινή συνάντηση ο κ. Ραγκούσης πρότεινε την αύξηση των ωρών εργασίας από 7,5 σε οκτώ καθημερινά, που σημαίνει 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα για κάθε υπάλληλο. Η επιμήκυνση αυτή του ωραρίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του υπουργείου, σημαίνει 350.000 περισσότερες εργατοώρες στο Δημόσιο, που ισοδυναμούν με 45.000 νέες προσλήψεις.
«Το οκτάωρο, όπως είναι γνωστό, ισχύει εδώ και πάρα πολλά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε χαρακτηριστικά μετά τη συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ ο κ. Ραγκούσης, ο οποίος υπογράμμισε ότι θα περιμένει τις απόψεις της ΑΔΕΔΥ και των δημοσίων υπαλλήλων εγκαινιάζοντας μια ευρύτατη δημόσια διαβούλευση, έναν ευρύτατο διάλογο γι' αυτό το θέμα όπως και για το ζήτημα της απογευματινής λειτουργίας ορισμένων δημόσιων υπηρεσιών που παίζουν νευραλγικό ρόλο στην καλύτερη εξυπηρέτηση εκατομμυρίων πολιτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι το ωράριο δεν θα είναι διακεκομμένο, αλλά συνεχές, και ότι η απογευματινή εργασία θα ζητηθεί κατ' αρχήν σε εθελοντική βάση από τους υπαλλήλους.
Κοινός τόπος και για τα δύο μέρη υπήρξε η αναγκαιότητα αλλαγής του Πειθαρχικού Δικαίου για τους υπαλλήλους με επιτάχυνση της εκδίκασης των υποθέσεων διαφθοράς και ο κ. Ραγκούσης υποσχέθηκε ότι θα ενημερώσει σχετικά την ΑΔΕΔΥ πριν ανακοινώσει αλλαγές στα πειθαρχικά συμβούλια.
Τέλος, μέσα στον Μάρτιο θα δοθούν οι αρχές του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο και πάνω σ' αυτό ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι θα ισχύσει για όλους νεοεισερχόμενους και μη, και δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να μειωθεί ο μέσος μισθός στο Δημόσιο. Αντίθετα, θα αμβλυνθούν οι προκλητικές μισθολογικές ανισότητες για υπαλλήλους ίδιων προσόντων σε διαφορετικές υπηρεσίες, γεγονός που «θα απελευθερώσει δημιουργικές δυνάμεις υπαλλήλων που το σημερινό μισθολόγιο δεν αφήνει να αναπτυχθούν», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης.
Σχετικά με το μισθολόγιο, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Βρεττάκος επανέλαβε την εκτίμησή του, ότι το νέο μισθολόγιο θα χρησιμοποιηθεί ως όχημα για νέες περικοπές, αφού τα 2,7 δισ. λιγότερα από το 2009 που θα διατεθούν δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αυταπάτες και τόνισε ότι, παρά τις αντίθετες νομοθετικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, μειώθηκαν οι αποδοχές των υπαλλήλων που μετατάχθηκαν λόγω «Καλλικράτη» σε άλλες υπηρεσίες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου