Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

"Κλείδωσε το ενιαίο μοσθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Είναι γεγονός ότι το σημερινό σύστημα χαρακτηρίζεται από πλήθος αδικιών έως και παραλογισμών. Είναι χαρακτηριστικό, ότι -σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους- μετά και τον υπολογισμό των επιδομάτων, οι μηνιαίες βασικές αμοιβές ενός νεοεισερχομένου στο Δημόσιο με πανεπιστημιακή εκπαίδευση για το μεν υπουργείο Εθνικής Αμυνας είναι 1.260 ευρώ, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών ο αντίστοιχος μισθός είναι 2.309 ευρώ.

Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι ότι..... το 2008 ο μέσος μισθός στο δημόσιο τομέα ήταν 38,7% υψηλότερος από το μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή 26.556 ευρώ, έναντι 19.147 ευρώ.

Η εικόνα αυτή συμπληρώνεται από ένα πλήθος επιδομάτων που έχουν θεσπιστεί σε υπηρεσίες του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων επιδόματα έγκαιρης προσέλευσης των εργαζομένων και μεταφοράς φακέλων!

Ολα δείχνουν ότι οι μέρες αυτού του συστήματος είναι λίγες, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών επισπεύδει τις διαδικασίες για την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, με στόχο να τεθεί σε εφαρμογή το δεύτερο 6μηνο του χρόνου. Στις τελευταίες επαφές του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, με το κλιμάκιο των ελεγκτών της τρόικας το θέμα τέθηκε «επί τάπητος», καθώς κεντρικός στόχος παραμένει η δραστική περικοπή των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού.

Το ενιαίο μισθολόγιο, μαζί με τις αλλαγές που ήδη έχουν δρομολογηθεί (περιορισμός προσλήψεων, περικοπές επιδομάτων και δώρου, μη ανανέωση συμβάσεων έργου και ορισμένου χρόνου), θα πρέπει να «καλύψουν» το δημοσιονομικό στόχο του μνημονίου για μείωση της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου κατά 2,7 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-2013. Μαζί, μάλιστα, με τη συγκράτηση των δαπανών για τις συντάξεις η συνολικότερη περικοπή διαμορφώνεται στα 3,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου το 2012, η δαπάνη για μισθούς στο Δημόσιο μειώνεται κατά 870 εκατ. ευρώ, το 2013 ακολουθεί νέα μείωση κατά 960 εκατ. ευρώ και το 2014 μειώνεται κατά 900 εκατ. ευρώ. Ηδη, όμως, ο φετινός προϋπολογισμός προβλέπει ότι το κονδύλι για τη μισθοδοσία των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα μειώνεται κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με το 2010, ενώ κατά 300 εκατ. ευρώ μειώνεται το αντίστοιχο κονδύλιο για τους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ.

Η μείωση αυτή οφείλεται στο ότι οι μειώσεις των επιδομάτων κατά 20%, που το 2010 εφαρμόστηκαν σε ένα εξάμηνο, φέτος θα εφαρμοστούν ολόκληρο το έτος. Παράλληλα, μειώνονται περαιτέρω κατά 14,7% τα κονδύλια για υπερωρίες και συμμετοχή σε συμβούλια και επιτροπές και οι πρόσθετες αμοιβές μειώνονται κατά 44,2%, σε σύγκριση με το 2010, έτος κατά το οποίο έγιναν, επίσης, περικοπές, συνολικά κατά 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις επεξεργασίες των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών για το ενιαίο μισθολόγιο, προβλέπονται μειώσεις των αποδοχών στα «ρετιρέ» των αμοιβών των δημόσιων υπαλλήλων, που θα φτάσουν ακόμη και το 30%, αλλά και αυξήσεις στους χαμηλόμισθους, οι οποίες δε θα ξεπεράσουν το 15%. Οι μειώσεις θα προκύψουν από την κατάργηση και ενσωμάτωση στο βασικό μισθό πλειάδας υψηλών επιδομάτων, που σήμερα λαμβάνουν περίπου 30.000 «προνομιούχοι» του Δημοσίου.

Η κυβέρνηση εξετάζει πρόταση για τη διαμόρφωση τεσσάρων μισθολογικών κατηγοριών: υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Σήμερα ο εισαγωγικός μισθός για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης είναι περίπου 711 ευρώ, δευτεροβάθμιας 830, τεχνικής 938 και πανεπιστημιακής 984 ευρώ. Ο καταληκτικός μισθός πρόκειται να διαμορφωθεί, πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, γύρω στις 2.100 ευρώ, προκειμένου να επικρατήσει η σχέση εισαγωγικού και καταληκτικού μισθού στο ένα προς τρία, όπως ισχύει στα μισθολόγια των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Τα 40 γενικά επιδόματα που ισχύουν σήμερα σχεδιάζεται να ενσωματωθούν σε ένα, το οποίο θα ξεκινά από τα 140 ευρώ για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης και θα αυξάνεται ανάλογα με το κλιμάκιο. Θα διατηρηθούν μόνο τέσσερα επιδόματα: το οικογενειακό, το επίδομα θέσης, το κίνητρο απόδοσης, που θα μετατραπεί σε πριμ παραγωγικότητας και θα καταβάλλεται έπειτα από αξιολόγηση, καθώς και το επίδομα ειδικών συνθηκών εργασίας.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στο καθεστώς μισθοδοσίας των δημόσιων υπαλλήλων είναι τα επιδόματα που καταβάλλονται. Για παράδειγμα, όλοι ανεξαιρέτως, γιατροί, δικαστικοί και καθηγητές πανεπιστημίου παίρνουν επίδομα βιβλιοθήκης, σημαντικός αριθμός υπαλλήλων του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης εισπράττει επίδομα «ελέγχου αποθήκευσης καυσίμων», ενώ σχεδόν το σύνολο των υπουργείων έχει το καθένα καθιερώσει ένα ειδικό επιδομα. Από το επίδομα «βεβαίωσης είσπραξης εσόδων» του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι το επίδομα οδηγών τρόλεϊ «για τοποθέτηση της κεραίας» του υπουργείου Μεταφορών και το επίδομα «ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης υποθέσεων» του υπουργείου Δικαιοσύνης!

http://www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου