Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Επιστολή προς τους Δημάρχους για τα προβλήματα των σχολικών μονάδων στο πλαίσιο των καλλικρατικών δήμων (18-01-2012) .

ΕΛΜΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ


Γραφεία ΔΔΕ Φλώρινας

ΚΤΙΡΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ                  

531 00 Φλώρινα                               
Τηλ. 23850-23942, 28287

και  cbamn@sch.gr

http://elme-florina.blogspot.com/ 

Ημερομηνία: 17 / 01 / 2012




ΠΡΟΣ:

 ΔΗΜΑΡΧΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 
ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΡΕΣΠΩΝ

ΚΟΙΝ:

·       ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ




Θέμα:    Προβλήματα σχολικών μονάδων στο πλαίσιο
                 των καλλικρατικών δήμων        
           
Κύριε Δήμαρχε,

Με το ξεκίνημα της λειτουργίας του θεσμού των καλλικρατικών δήμων - που συνέπεσε και με την νέα σχολική χρονιά 2011-12 - εμφανίστηκαν μία σειρά από προβλήματα που επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Τα περισσότερα από αυτά οφείλονται στην ελλιπή χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων σε συνδυασμό με την εκτόξευση των τιμών στις λειτουργικές δαπάνες μίας σχολικής μονάδας.
Όπως γνωρίζετε και εσείς, τα κονδύλια που έρχονται πλέον για τις σχολικές επιτροπές έχουν περικοπεί κατά 50 %, ποσό το οποίο δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των βασικών αναγκών, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ήδη ελλείψεις σε απαραίτητο εκπαιδευτικό υλικό και αδυναμία υλοποίησης συντήρησης και επισκευής του εκπαιδευτικού και του κτιριακού εξοπλισμού σε αρκετές σχολικές μονάδες.
Ο λόγος για τον οποίο δεν περισσεύει ούτε ευρώ, στην κυριολεξία για.....
διαφορετικές δαπάνες είναι ότι τα χρήματα δεν επαρκούν ούτε ακόμη και για τις δαπάνες θέρμανσης μίας σχολικής μονάδας, λαμβάνοντας υπόψη και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στον νομό μας αλλά και την άνοδο της τιμής του πετρελαίου. Ιδιαίτερα τώρα με τις ακραίες τιμές της θερμοκρασίας που σημειώνονται λόγω του πολικού ψύχους που επικρατεί, και την κατακόρυφη αύξηση της κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης που αυτό συνεπάγεται (χαρακτηριστικά μία μεσαίου μεγέθους σχολική μονάδα αυτές τις ημέρες χρειάζεται τουλάχιστον έναν τόνο πετρέλαιο ανά εβδομάδα), καταλαβαίνεται ότι τα σχολεία μας δεν θα είναι πλέον σε θέση να καλύψουν ούτε και τις στοιχειώδεις ανάγκες τους.
Από την άλλη εντοπίζεται και ένα πρόβλημα στην ανταπόκριση του Δήμου σας στην επίλυση πρακτικών και τεχνικών ζητημάτων στις σχολικές μονάδες που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των καλλικρατικών δήμων. Η συνδρομή των υπηρεσιών του Δήμου σας ακόμη και σε επείγοντα ζητήματα ηλεκτρολογικών και υδραυλικών επισκευών και σε θέματα ασφαλείας έχει διαπιστωθεί ότι δεν είναι η αναμενόμενη, γεγονός το οποίο επιτείνει το ήδη υπάρχον πρόβλημα στη λειτουργία των σχολείων μας. Χαρακτηριστικά, με την τρέχουσα κατάσταση σας αναφέρουμε τον μη έγκαιρο αλλά και ελλιπή καθαρισμό των σχολικών αυλών από το χιόνι, όπως και των δρόμων εντός του δήμου. Η ανταπόκριση από τη πλευρά των υπηρεσιών του Δήμου σας αυτές τις ημέρες θεωρούμε ότι δεν ήταν η αναμενόμενη, με αποτέλεσμα τα σχολεία να παραμείνουν κάποιες από τις ημέρες αυτές κλειστά εντελώς αδικαιολόγητα και να χαθούν πολύτιμες διδακτικές ώρες.

Ως ΕΛΜΕ Φλώρινας εκφράζουμε την διαμαρτυρία μας για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα σχολεία μας, αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν να λειτουργήσουν και πως θα καλυφτούν όλες οι απαιτούμενες λειτουργικές δαπάνες καθώς και οι δαπάνες συντήρησης, ακόμη και της δαπάνης για αγορά πετρελαίου και συνεχίζουμε να ανησυχούμε για την εύρυθμη λειτουργία τους.

            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                       Ο  ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



Μπουντουλούλης Ευάγγελος            Κολοκοντές Αργύρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου