Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Ενημερωτικό του αιρετού Δημήτρη Μπράτη: ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ η υποχρεωτική τριετία των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών. Δικαίωμα μετάθεσης σε όσους διορίστηκαν το 2010.

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή καταργείται η υποχρεωτική  τριετία των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών.
Δικαίωμα μετάθεσης σε όσους διορίστηκαν το 2010.
Συναδέλφισσες , συνάδελφοι
 Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, στο πολυνομοσχέδιο Βενιζέλου που ψηφίζεται αυτές τις μέρες, καταργείται η τριετής υποχρεωτική παραμονή των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών στην περιοχή του πρώτου διορισμού και γίνεται διετής. Ταυτόχρονα δίνεται το δικαίωμα σε όσους συναδέλφους διορίστηκαν το 2010 να κάνουν αίτηση για μετάθεση εντός 10 ημερών από την ψήφιση του νόμου.

Η ρύθμιση αυτή είναι μια πρώτη νίκη του συνδικαλιστικού κινήματος των εκπαιδευτικών απέναντι στην τιμωρητική διάταξη του..... νόμου 3848/2010. Οριστική λύση, όμως, θα δοθεί με την κατάργηση και της διετίας και την επαναφορά της ρύθμισης που  ίσχυε, δηλαδή, δικαίωμα μετάθεσης μετά από ένα χρόνο παραμονής στην οργανική θέση. Γι΄ αυτό και το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να συνεχίσει τον αγώνα με την ίδια αποφασιστικότητα για την κατάργηση και της διετίας.

Αναλυτικά  η τροπολογία προβλέπει τα  εξής:

«....... α) Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου 4 και στο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 12 του άρθρου 9 του ν. 3848/2010 (Α΄ 71) η λέξη «τριών» αντικαθίσταται από τη λέξη «δύο». Στο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου 4 και στο τρίτο εδάφιο της παραγράφου 12 του άρθρου 9 του ίδιου νόμου,  ύστερα από τη φράση «Ο τρίτος» προστίθεται η φράση «και ο τέταρτος» και η λέξη « μοριοδοτείται » αντικαθίσταται από τη λέξη « μοριοδοτούνται ».
β) Από το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 30 του ν. 3848/2010 απαλείφεται η φράση «Με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 4 του άρθρου 4 για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς,».
γ) Οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που διορίστηκαν το έτος 2010 δύνανται κατά το σχολικό έτος 2011-2012 να υποβάλουν αίτηση μετάθεσης  εντός δέκα ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, κατά παρέκκλιση της διάταξης της παραγράφου 2 του άρθρου 6 του π.δ. 50/1996 (Α΄ 45).

Τροποποιούμενες – καταργούμενες διατάξεις

1. Η παράγραφος 4 του άρθρου 4 του ν. 3848/2010 (Α΄ 71), η οποία τροποποιείται με την περίπτωση α) της παραγράφου 2 της τροπολογίας, έχει ως εξής:

«4. Ο χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στη σχολική μονάδα της πρώτης τοποθέτησης μετά το διορισμό δεν μπορεί να είναι μικρότερος των τριών ετών. Ο τρίτος χρόνος της υπηρεσίας μοριοδοτείται με το διπλάσιο του αριθμού μονάδων μετάθεσης της σχολικής μονάδας όπου υπηρετεί ο νεοδιοριζόμενος. Κάθε διάταξη που ρυθμίζει το θέμα αυτό καταργείται.»

2. Η παράγραφος 12 του άρθρου 9 του ν. 3848/2010, η οποία επίσης τροποποιείται με την περίπτωση α) της παραγράφου 2 της τροπολογίας, έχει ως εξής:

«12. Μέχρι τη διενέργεια του πρώτου διαγωνισμού του Α.Σ.Ε.Π. σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, ο νεοδιοριζόμενος εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας ή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τίθεται στη διάθεση της οικείας διεύθυνσης εκπαίδευσης και τοποθετείται προσωρινά με απόφαση του διευθυντή εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του οικείου περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου σε κενή θέση σχολικής μονάδας της περιοχής και οριστικά στο τέλος της πρώτης διετίας κατά τη διαδικασία των μεταθέσεων εντός της ίδιας περιοχής, όπως ορίζεται στις οικείες διατάξεις. Ο χρόνος πραγματικής υπηρεσίας σε σχολική μονάδα της περιοχής της πρώτης τοποθέτησης μετά το διορισμό δεν μπορεί να είναι μικρότερος των τριών ετών. Ο τρίτος χρόνος της υπηρεσίας μοριοδοτείται με το διπλάσιο του αριθμού μονάδων μετάθεσης της σχολικής μονάδας όπου υπηρετεί ο νεοδιοριζόμενος....»

3. Η παράγραφος 1 του άρθρου 30 του ν. 3848/2010, η οποία τροποποιείται με την περίπτωση β) της παραγράφου 2 της τροπολογίας, έχει ως εξής:

«1. Με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 4 του άρθρου 4 για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, προϋπόθεση για τη μετάθεση εκπαιδευτικών είναι η πραγματική υπηρεσία δύο ετών στην κατεχόμενη οργανική θέση μέχρι την 31 η Αυγούστου του έτους κατά το οποίο πραγματοποιούνται οι μεταθέσεις. Κάθε διάταξη που ρυθμίζει διαφορετικά το θέμα αυτό καταργείται. Η υποχρέωση της διετούς πραγματικής υπηρεσίας που προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο αφορά την οργανική θέση στην οποία θα μετατεθούν εκπαιδευτικοί, ύστερα από αίτηση τους, από το σχολικό έτος 2010-2011 και μετά...»

Δημήτρης Μπράτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου