Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Ο ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ. Κόψτε τα όλα αλλιώς ξεχάστε PSI και δάνειο.

Το πιο σκληρό της πρόσωπο έδειξε τις προηγούμενες μέρες η τρόικα, που απαιτούσε τη λήψη επώδυνων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να «κλειδώσουν» το PSI και το νέο δάνειο. Το ασφυκτικό τελεσίγραφο θα συζητηθεί σήμερα το μεσημέρι στη σύσκε­ψη των αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό.

Ενα κορυφαίο «στοίχημα», για το οποίο έχει αναλάβει την ευθύνη, αποφασισμένος να το πετύχει -γιατί αφορά στη διάσωση της χώρας από τον κίνδυνο που καλπάζει, αυτόν της χρεοκοπίας-, βάζει ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος για τις επόμενες καθοριστικές ώρες των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Ο κ. Παπαδήμος έχει διαμηνύσει στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς ότι τα περιθώρια για «αμφιθυμίες» είναι ελάχιστα, υπογραμμίζοντας μία φράση μέσω της οποίας ξεκαθάρισε το πλαίσιο απευθυνόμενος στους υπουργούς που συμμετείχαν στην κυβερνητική σύσκεψη της προηγούμενης Πέμπτης: «Πρέπει να προχωρήσουμε αποφασιστικά μέσα στις επόμενες μέρες, γιατί αλλιώς χάνουμε το τρένο! Είναι στενά τα περιθώρια, από το PSI εξαρτάται η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας».
Είναι αλήθεια ότι η «εικόνα» που αποκόμισε ο πρωθυπουργός από....
τους δανειστές μας, σε διαδοχική επικοινωνία που είχε με κορυφαίους της Ευρώπης και όχι μόνο, ήταν εξαιρετικά «απαιτητική».
Σε... ελεύθερη μετάφραση, οι σκληρές διατυπώσεις της τρόικας διασχίζουν τα καλύτερα σενάρια και αφήνουν περιορισμένα περιθώρια μη αποδοχής σκληρών μέτρων για το προσύμφωνο: για να κλείσει το PSI, όπου η πρόοδος στη διαδικασία είναι τουλάχιστον σημαντική ήδη, πρέπει να έχουν αποφασιστεί και ψηφιστεί από τη Βουλή όλα όσα εκκρεμούν από το Μεσοπρόθεσμο και αυτά που ανασύρονται ως αναγκαία από το δεκασέλιδο κείμενο της τρόικας, που είχαν από την Πέμπτη στα χέρια τους τα κόμματα και οι υπουργοί. «Κόψτε τα... όλα, αλλιώς ξεχάστε PSI και δάνειο» λέει η τρόικα, που ζητεί μεταξύ άλλων την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, την κατάργηση του κατώτατου μισθού και απολύσεις στο Δημόσιο, μαζί με το «μαχαίρι» στις επικουρικές συντάξεις.
«Δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη 13ος και 14ος μισθός» φέρεται ότι είπε ο κ. Τόμσεν από το ΔΝΤ προς το Μέγαρο Μαξίμου, για να πάρει σαφή και τεκμηριωμένη απάντηση από τον πρωθυπουργό: «Η κατάργηση των "δώρων" θα προσθέσει δύο μονάδες στην ύφεση».
Κόκκινες γραμμές
Είναι προφανές ότι τα ακραία διλήμματα που θέτει η τρόικα προκαλούν πανικό και «τρόμο» στα κόμματα. Και αυτό γιατί η «κόκκινη γραμμή» για την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού και του κατώτατου μισθού (έστω και για συμβολικούς λόγους) ανασύρεται τουλάχιστον από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που συζητούν περί του μη μισθολογικού κόστους, αλλά μέχρις εκεί!
Η αλήθεια είναι ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διαβλέπει διέξοδο, προβλέποντας ότι δεν θα θιγούν τα «δώρα» από έναν συνολικό «οδοστρωτήρα». Η λογική του «πλαφόν», για παράδειγμα, σε μισθό κάτω από τα 1.500 ευρώ για να μην ισχύσει η κατάργηση των δώρων είναι πάνω στο τραπέζι, αρκεί να προσδιοριστούν τα ισοδύναμα. Οι απολύσεις στο Δημόσιο διά των συγχωνεύσεων Οργανισμών ή φορέων είναι προ των πυλών, ενώ θεωρείται πολύ πιθανό να πέσει «τσεκούρι» στους μισθούς των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες. Για τις τράπεζες συζητείται η κατάργηση του επιδόματος ισολογισμού, που στην πράξη μειώνει κατά πολύ το εισόδημα των τραπεζικών υπαλλήλων.
Το σίγουρο είναι το «τελεσίγραφο»: Μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να έχει πράξει τα δέοντα για την ψήφιση των prior actions, ώστε να κινηθεί η διαδικασία για τη νέα δανειακή σύμβαση και να γίνει επίσημη ανακοίνωση για το PSI. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, εάν και εφόσον δεν μεσολαβήσουν αρνητικά απρόοπτα, η νέα δανειακή σύμβαση θα έρθει σε δύο δόσεις, ώστε να δοθεί προκαταβολή από την τρόικα (για τα ομόλογα που λήγουν στις 15 Μαρτίου) και μέχρι το τέλος του πρώτου μήνα της άνοιξης να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Το πακέτο των υποχρεώσεων είναι πάντως μεγάλο και αφορά και στην εφαρμογή δράσεων για την άμεση προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών και των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ σχετικά με τις μετοχές φαίνεται ότι η επιλογή είναι δύο ταχυτήτων: κοινές μετοχές με ψήφο ή χωρίς, ανάλογα με τον βαθμό συμβολής του Δημοσίου στην κάθε τράπεζα.
Ο Γ. Παπανδρέου σε σύσκεψη με στελέχη του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι στη σημερινή σύσκεψη των αρχηγών θα αντιταχθεί στην κατάργηση των «δώρων» και του κατώτατου μισθού και θα εκφράσει επιφυλάξεις για μια γενικότερη συμφωνία εφ' όλης της ύλης. Επιφυλάξεις και για τις επικουρικές διατηρεί και ο Αντ. Σαμαράς, ενώ ο Γ. Καρατζαφέρης αναδεικνύει το θέμα των ενυπόγραφων δεσμεύσεων, στη λογική ότι οι υπογραφές πρέπει να μπουν από τον «εντολοδόχο» πρωθυπουργό. «Χρειάζονται ενυπόγραφες δεσμεύσεις» υπενθυμίζει πάντως ο κ. Ευ. Βενιζέλος στις κομματικές συσκέψεις.
Χρονοδιάγραμμα
Στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη 13.00 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Παπαδήμος θα ζητήσει πλήρη εξουσιοδότηση για την κορυφαία μάχη της διαπραγμάτευσης και με την υποσημείωση ότι επιστρέφοντας από τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας στις Βρυξέλλες (θα ακολουθήσει μίνι σύσκεψη μάλλον ειδικά για το ελληνικό ζήτημα) έχει περιθώριο να καταλήξει σε συμφωνία μέχρι την Τετάρτη.
Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
Εάν και εφόσον υπάρξει συμφωνία ένθεν κακείθεν για την ελληνική οικονομία και γίνει αντιληπτό από τους κρίσιμους παράγοντες ότι οι εκλογές δεν μπορεί να γίνουν πριν από το τέλος Απριλίου, τότε ο κ. Παπαδήμος δεν αποκλείεται να παρέμβει στο κυβερνητικό σχήμα.
Ο ανασχηματισμός κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Π. Καψή δεν μπαίνει στην ατζέντα, όσο υπάρχει η εκκρεμότητα με το PSI... Δηλαδή το θέμα είναι ανοιχτό και φυσικά οι όποιες αποφάσεις θα κριθούν και από την εξέλιξη στο εσωτερικό των κομμάτων, π.χ. από τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ...
«Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ»
«Η Ελλάδα δεν θα κάνει στάση πληρωμών» δήλωσε ο Λ. Παπαδήμος στο «Ρόιτερ» την Παρασκευή το βράδυ, εκφράζοντας όμως αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για το PSI εντός των προσεχών ημερών. Πληροφο?ρίες, δε, συμπληρώνουν ότι εάν οι πολιτικοί αρχηγοί βάλουν «κόκκινες γραμμές» για τη διαπραγμάτευση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Παπαδήμος θα ζητήσει καθαρές κουβέντες στα «τελεσίγραφα» για τη διάσωση της χώρας...
ΕΘΝΟΣ ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου