Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Δ.Ο.Ε.: Πολιτικό στριπτίζ σε 9½ εβδοµάδες.

Σε διαρκή δοκιµασία ως τις 15 Μαρτίου κόµµατα και κυβέρνηση - Αντιµέτωποι µε µείωση 20% του κατώτατου µισθού - Κατάργηση δώρων και ωριµάνσεων
Θα είναι η Πέµπτη 15 Μαρτίου 2012 η «µαύρη Πέµπτη» της Μεταπολίτευσης; Θα ξεκινήσει από την Αθήνα ένα διεθνές ντόµινο που θα επιβεβαιώσει την προφητεία των Μάγια για το τέλος του κόσµου το 2012; Στις 9½ εβδοµάδες που µεσολαβούν από σήµερα ως τις 15 Μαρτίου, όταν θα πρέπει να πληρωθεί (ή να έχει «κουρευτεί»…) το οµόλογο-γίγας των 14,5 δισ. ευρώ θα δοκιµαστούν τα νεύρα και θα µετρηθεί το ανάστηµα των «παικτών» που λαµβάνουν τις αποφάσεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήµος γνωρίζει το µέγεθος της ιστορικής πρόκλησης στην οποία η Ελλάδα καλείται να ανταποκριθεί µε όπλα ένα.....
ελαττωµατικό τρικέφαλο κυβερνητικό σχήµα και έναν διαλυµένο κρατικό µηχανισµό. Παρ’ όλα αυτά, ο Πρωθυπουργός φέρεται να µην έχει χάσει τη (συγκρατηµένη…) αισιοδοξία του ότι στις προσεχείς 9½ εβδοµάδες θα διαψευστούν οι Θωµάδες και θα αποτραπεί το «απόλυτο στριπτίζ» του πολιτικού συστήµατος και της χώρας. Ο ψυχρός προεκλογικός αέρας – εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ – παγώνει τα κίνητρα και αποδυναµώνει τον µεταρρυθµιστικό οίστρο πολυδιαφηµισµένων πολιτικών που δυσκολεύονται να περπατήσουν στους δρόµους των εκλογικών τους περιφερειών χωρίς αστυνοµική προστασία. Ο κ. Γ. Παπανδρέου δοκιµάζει τα όρια της πολιτικής λογικής προκειµένου να επιτύχει µια διά βίου προσκόλληση στην καρέκλα της Ιπποκράτους, οι κκ. Γ. Καρατζαφέρης και Μ. Βορίδης προαναγγέλλουν µε κάθε ευκαιρία στις ιδιωτικές συζητήσεις τους την άµεση αποχώρηση από την κυβέρνηση ενός ΛΑΟΣ που φυλλορροεί στις δηµοσκοπήσεις, ενώ στη Συγγρού ο κ. Αντ. Σαµαράς και οι επιτελείς του µετρούν µε ζυγαριά ακριβείας το πολιτικό κόστος της παραµικρής πρωτοβουλίας. Τρεις είναι οι άµεσες προτεραιότητες του Πρωθυπουργού για να αποφευχθούν τα χειρότερα: πρώτον, η κυβερνητική σταθερότητα και η αποτροπή των ξαφνικών εκλογών· δεύτερον, η πραγµατοποίηση του «δεύτερου κύµατος» εσωτερικής υποτίµησης που απαιτεί η τρόικα και χρειάζεται µια εθνική οικονοµία χωρίς εθνικό νόµισµα· τρίτον, η εξασφάλιση δεσµεύσεων από τους εταίρους ότι η χρεοκοπία θα είναι ελεγχόµενη και η ανταλλαγή οµολόγων οργανωµένη, κάτι που πρακτικά σηµαίνει ότι θα καταβληθούν εγκαίρως τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για την αναστήλωση του τραπεζικού συστήµατος µετά τον ακρωτηριασµό των τοποθετήσεών του σε ελληνικά οµόλογα.
Τα τηλεφωνήματα
Ο Πρωθυπουργός εξήγησε προ ηµερών στους «επιφανείς του συνδικαλισµού» ότι το «δεύτερο κύµα» εσωτερικής υποτίµησης είναι απαραίτητο για την επανεκκίνηση της οικονοµίας. Ταυτόχρονα ξεκίνησε τηλεφωνικές επαφές – που δεν ανακοινώνονται – µε την καγκελάριο κυρία Ανγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας κ. Νικολά Σαρκοζί, τον επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι, την επικεφαλής του ∆ΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ και τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κκ. Χέρµαν βαν Ροµπάι και Ζοζέ Μπαρόζο αντίστοιχα. Τέλος, άµεσα θα υπάρξουν συνοµιλίες σε ανώτατο επίπεδο µε τον Λευκό Οίκο. Στόχος – που ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται – είναι να ζητηθεί η άσκηση πίεσης των ηγετών προς τους πιστωτές (για να συµµετάσχουν στο PSI) και προς το ∆ΝΤ (για να αποφευχθεί µια νέα αυστηροποίηση των κριτηρίων για τη βιωσιµότητα του χρέους). Παράλληλος στόχος είναι να εξασφαλιστεί η διεθνής πολιτική και χρηµατοοικονοµική υποστήριξη που απαιτείται προκειµένου, αν χρειαστεί, ο χαρακτήρας της αναδιάρθρωσης από εθελοντικός να καταστεί υποχρεωτικός.
Οι διαπραγματεύσεις
Με την απόβαση της τρόικας στην Αθήνα θα κηρυχθεί η έναρξη µιας διαπραγµάτευσης για την αιρεσιµότητα (conditionality) του Μνηµονίου Plus η οποία θα διαρκέσει (αν δεν διακοπεί…) δύο ή τρεις εβδοµάδες. Παρά το γεγονός ότι η τρόικα και το ∆ιεθνές Χρηµατοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) αναµένουν το έλλειµµα του 2011 να αποδειχθεί διψήφιο, ανώτατες πηγές του υπουργείου Οικονοµικών επαναλαµβάνουν τα ευχολόγια των αρχών Σεπτεµβρίου ότι δεν θα ζητηθούν νέα χαράτσια. Ελπίζουν ότι αυτή τη φορά δεν θα διαψευστούν, όπως έγινε τότε που το «ηλεκτροσόκ της ∆ΕΗ» επιβλήθηκε στον κ. Ευ. Βενιζέλο και κατέστρεψε τη φιέστα της ∆ΕΘ. Αν υποθέσουµε ότι η Βουλή θα επικυρώσει το Μνηµόνιο Plus χωρίς να πυρποληθεί, τότε θα υπάρξουν τα κεφάλαια για την πραγµατοποίηση της αναδιάρθρωσης του χρέους στο επιθυµητό ποσοστό, διαδικασία που θα κρατήσει περίπου τρεις εβδοµάδες. Σύµφωνα µε το «καλό σενάριο», θα ψηφιστεί πρώτα µια σύµβαση για τη χρηµατοδότηση του PSI. Μετά την ολοκλήρωση του PSI θα ψηφιστεί µια δεύτερη σύµβαση για την έγκριση του ακριβούς ύψους των κεφαλαίων που θα χρειαστούν για τη χρηµατοδότηση του κράτους ως το 2015 µετά την αφαίρεση του οφέλους από την περικοπή.
Κόκκινες γραμμές
Οπως επισηµαίνει ανώτατος κυβερνητικός, «ελπίζουµε η κυβερνητική συµµαχία να αντέξει για να µην καταλήξουµε όλοι µαζί στη Γυάρο σε µερικές εβδοµάδες». Σύµφωνα µε την εκτίµηση αυτή, χρόνος για εκλογές πριν το PSI δεν υπάρχει και το Μνηµόνιο Plus πρέπει να ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή. Κατά συνέπεια, το Μαξίµου δεν συµµερίζεται τις «κόκκινες γραµµές» που θέτει ο κ. Σαµαράς π.χ. για το θέµα της περικοπής των επικουρικών συντάξεων και την άρνηση της Ν∆ να συµµετάσχει στη σχετική διαπραγµάτευση. «Ακούω από διάφορες πλευρές για “κόκκινες γραµµές’’» είπε ο κ. Παπαδήµος στο Υπουργικό Συµβούλιο της Τετάρτης.
«Για µένα “κόκκινη γραµµή” είναι η σωτηρία της χώρας και η διασφάλιση ενός ασφαλούς µέλλοντος για τους πολίτες της. Αυτή είναι η αποστολή αυτής της κυβέρνησης και αυτήν πρέπει να υπηρετήσουµε µε κάθε δύναµη που διαθέτουµε». Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός εκφράστηκε θετικά σε συνοµιλητές του επειδή το Υπουργικό Συµβούλιο ενέκρινε την απελευθέρωση του επαγγέλµατος των ιδιοκτητών φορτηγών και των δικηγόρων.
ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ BUNDESBANK
Εναλλακτικό σχέδιο για διπλό νόµισµα
Το «δεύτερο κύµα» εσωτερικής υποτίµησης θα επιτευχθεί µε τη µείωση κατά 20% των κατώτατων µηνιαίων αποδοχών από τα 870 ευρώ (προκύπτει όταν το γινόµενο των 14 µισθών διαιρεθεί µε τους 12 µήνες) για να «προσγειωθεί» κάπου µεταξύ των 650 ευρώ της Πορτογαλίας και των 747 ευρώ της Ιταλίας και της Ισπανίας. Στο θυσιαστήριο αναµένεται να καταλήξουν ο 13ος και ο 14ος µισθός, η ωρίµανση (µπόνους 2,5% ανά τρία χρόνια), ενώ και οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζοµένων θα µειωθούν – ενδεχοµένως κατά 10% συνολικά εφόσον η καταβολή γίνει µέσω ενός νέου ηλεκτρονικού συστήµατος. Τέλος, οι αποδοχές στις πρώην ∆ΕΚΟ όπως ο ΟΤΕ θα εξισωθούν µε τις αποδοχές στον ιδιωτικό τοµέα. Ωστόσο η τρόικα αρνείται να θίξει το θέµα του ακριβού ευρώ (το νόµισµα έχει ανατιµηθεί κατά 30% τα τελευταία 10 χρόνια) που µεγεθύνει τις θυσίες και εξανεµίζει τις ωφέλειες της εσωτερικής υποτίµησης. Πάντως χωρίς εσωτερική υποτίµηση – καλώς ή κακώς – δεν θα υπάρξει Μνηµόνιο Plus και ενδεχοµένως τότε θα ζητηθεί από την Ελλάδα να συναινέσει σε µια ελεγχόµενη επιστροφή στη δραχµή για να επιβληθεί υποτίµηση διά της νοµισµατικής οδού. Η δραχµή θα κυκλοφορεί στην αγορά ταυτόχρονα µε το ευρώ, όπως γινόταν για τρεις µήνες στις αρχές του 2002. Η ΕΚΤ θα εγγυηθεί το σύνολο των καταθέσεων σε ευρώ, αλλά η καταβολή µισθών θα γίνεται σε δραχµές. Πρόκειται για ένα εναλλακτικό σχέδιο που, σύµφωνα µε ασφαλείς πηγές του «Βήµατος της Κυριακής», έχει συζητηθεί στη γερµανική κεντρική τράπεζα Bundesbank. Πρόκειται για ένα σενάριο υψηλού κινδύνου και ουδείς µπορεί να προεξοφλήσει αν µπορεί να πραγµατοποιηθεί χωρίς απροσδόκητους κλυδωνισµούς για ολόκληρη την ευρωζώνη. Προσωπικότητες της Αριστεράς και – κρυφίως… – της Ν∆ προτιµούν λύσεις αυτού του είδους διότι εκτιµούν ότι η εσωτερική υποτίµηση θα εξουθενώσει την οικονοµία και θα εξαγριώσει την κοινωνία. Υποστηρίζουν την πλήρη χρεοκοπία και την ελεγχόµενη επιστροφή στη δραχµή από τη διατήρηση ενός νοµίσµατος κατάλληλου µόνο για τη Γερµανία µέσω ενός PSI που διά των νέων – υπό αγγλικό δίκαιο – οµολόγων θα δεσµεύσει πλήρως τον δηµόσιο πλούτο και τη λήψη αποφάσεων στον τόπο για πολλές δεκαετίες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου