Κυριότερες Ειδήσεις

Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012

ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ: «Νίπτουν τας χείρας» τα υπουργεία Παιδείας-Εσωτερικών-Οικονομικών.

Μια στεγνή και χωρίς ευαισθησία εάν οι μαθητές της Δυτικής Μακεδονίας «παγώσουν» λόγω έλλειψης κονδυλίων για πετρέλαιο, απάντηση απέστειλε το υπουργείο Παιδείας στη Βουλή, σε ερώτηση του Βουλευτή Μακρή Ραχαήλ.
«Η χρηματοδότηση των σχολείων για την αντιμετώπιση των λειτουργικών τους δαπανών γίνεται από πιστώσεις του υπουργείου Εσωτερικών και με τη φροντίδα του υπουργείου αυτού μέσω των οικείων Δήμων , σύμφωνα με τις διατάξεις...».
Αυτό είναι το κείμενο απάντησης του υπουργείου Παιδείας, αποποιούμενο έτσι οποιαδήποτε ουσιαστική ευθύνη. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΠΩΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Τι απάντησε το υπουργείο Εσωτερικών
Ο υπουργός Εσωτερτικών Ε. Στυλιανίδης αποαντώντας στη....
σχετική ερώτηση του Βουλευτή τονίζει: «Το υπουργείο Εσωτερικών ήδη έχει εκδώσει αποφάσεις κατανομής για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων ύψους 60 εκ. ευρώ, ενώ γίνεται την προσπάθεια για επιπλέον επιχορήγηση των σχολείων των ψυχρών περιοχών για την αντιμετ’ωπ[ιση των δαπανών θέρμασνης».
Τι απαντά το υπουργείο Οικονομικών
Στον κρατικό προυπολογισμό δεν προβλέπονται ειδικές πιστώσεις για τις ανάγκες θέρμανσης των σχολείων της χώρας, απάντησε ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονο0μικών Χρ. Σταικούρας
Η αντιμετώπιση των λειτουργικών δαπανών των σχολείων είναι αρμοδι’οτητα των Δήμων στους αποδίδονται μέσω του κρατικού προυπολογισμού όλοι οι θεσμοθετημένοι πόροι (ΚΑΠ), τονίζει ο κ. Σταικούρας.

KΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
Στο μεταξύ με κλείσιμο των σχολείων των Δήμων Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Πτολεμαϊδας, Κοζάνης, Σερβίων, Βελβεντού, Βόϊου λόγω έλλειψης πετρελαίου, απειλούν οι Δήμαρχοι για αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.


ΔΟΕ: Χωρίς πετρέλαιο τα σχολεία-Θα αναγκαστούν να διακόψουν τη λειτουργία τους
Με δεδομένες τις αυξημένες ανάγκες θέρμανσης ιδιαίτερα στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, πολλές σχολικές μονάδες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα προμήθειας πετρελαίου και δε θα αργήσει η περίοδος που σχολεία θα αναγκαστούν να διακόψουν τη λειτουργία τους λόγω ψύχους.
Την επισήμανση αυτή κάνει με σημερινή ανακοίνωση η Διδασκαλική Ομοσπονδία .
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εκφράζει την «έντονη διαμαρτυρία του για τη συνεχιζόμενη ολιγωρία του Υπουργείου Εσωτερικών να υπογράψει τη Δ' δόση του 2012 για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολικών μονάδων παρά τη δέσμευση του αρμόδιου Υπουργού στη Βουλή ότι θα καταβληθούν 4 δόσεις συνολικού ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ».
Παράλληλα η ΔΟΕ σημειώνει στην ανακοίνωσή της τα εξής:
«Μέχρι στιγμής έχουν καταβληθεί 60 εκατομμύρια ευρώ, ενώ την περσινή χρονιά είχαν καταβληθεί 100 εκατομμύρια ευρώ. Παρά το γεγονός ότι ακόμα και ο Υπουργός αναγνώρισε ότι τα χρήματα δεν επαρκούν, καμιά ενέργεια δε γίνεται στην κατεύθυνση της έγκαιρης απόδοσης τους στα σχολεία.
Με δεδομένες τις αυξημένες ανάγκες θέρμανσης ιδιαίτερα στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, πολλές σχολικές μονάδες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα προμήθειας πετρελαίου και δε θα αργήσει η περίοδος που σχολεία θα αναγκαστούν να διακόψουν τη λειτουργία τους λόγω ψύχους.
Υπενθυμίζουμε πως έγκαιρα η Δ.Ο.Ε. ζήτησε την εξαίρεση των σχολικών επιτροπών από τον αυξημένο ειδικό φόρο κατανάλωσης, αίτημα το οποίο δεν ικανοποιήθηκε.
Τα προβλήματα ελλιπούς χρηματοδότησης ενισχύονται από τη δυσλειτουργία στο σύστημα απόδοσης των χρημάτων από τους δήμους στις σχολικές μονάδες. Οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, το διαφορετικό σκεπτικό στη χρηματοδότηση του κάθε σχολείου, η παντελής έλλειψη δυνατότητας ελέγχου (αν π.χ. με το πετρέλαιο θερμαίνονται μόνο τα σχολεία ή και άλλα δημοτικά κτήρια), η προμήθεια υλικών όχι πρώτης προτεραιότητας με βάση τις ανάγκες (π.χ. φωτοτυπικών μηχανημάτων χωρίς να έχουν ζητηθεί) για λόγους ψηφοθηρικών σκοπιμοτήτων, είναι αιτίες που συνηγορούν στην αλλαγή του υφιστάμενου προβληματικού θεσμικού πλαισίου και στην άμεση απόδοση των χρημάτων για τις λειτουργικές ανάγκες στα σχολεία χωρίς τη μεσολάβηση των ΟΤΑ».
 esos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου