Κυριότερες Ειδήσεις

Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2012

Να περάσουν από ψυχομετρικά τεστ όλοι οι εκπαιδευτικοί.

Είναι γνωστό ότι μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών δεν υπηρετούν σε σχολικές τάξεις εξαιτίας ψυχολογικών προβλημάτων. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί αλλά και άλλοι, κατέχοντας μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους σπουδών, μπορούν να επιλεγούν ακόμα και στελέχη της εκπαίδευσης (διευθυντές σχολείων κ.ά) με ανυπολόγιστες συνέπειες για εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Δάσκαλοι και καθηγητές πάσχουν από απλή κατάθλιψη μέχρι και σοβαρά ψυχολογικά νοσήματα, που ενδεχομένως να τους οδηγήσουν με κατάλληλες συνθήκες σε παρεκτροπές. Δεν λείπουν και αυτοί, που εκμεταλλεύονται την κατάσταση και «λουφάρουν», επικαλούμενοι προβλήματα ψυχικής υγείας, ώστε να μη μπαίνουν στις αίθουσες.
Εκφράζουμε για δεύτερη φορά την άποψη ότι η....
προσωπικότητα του κάθε εκπαιδευτικού θα πρέπει οπωσδήποτε να εξετάζεται με ψυχομετρικά τεστ, όπως εκείνα με τα οποία επιλέγονται για ευαίσθητες θέσεις εργασίας (ένοπλοι, πυροσβέστες, χειριστές μέσων μαζικής μεταφοράς κ.ά.). Η συνέντευξη από μόνη της δε μπορεί να εξυπηρετήσει το σκοπό αυτό.
Συχνά διαβάζουμε στον τύπο περιπτώσεις εκπαιδευτικών με παράξενες συμπεριφορές στο σχολείο αλλά και στους μαθητές τους (δικομανία, παιδοφιλία στο διαδίκτυο, ομοφυλοφιλία, αλκοολισμό, ναρκομανία κ.ά.). Στη χώρα μας κανένας εκπαιδευτικός δεν υποβάλλεται σε «Τεστ Ψυχοπαθολογίας» που αφορούν στη διερεύνηση πιθανής παθολογίας της προσωπικότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε διεθνές επίπεδο, τα ψυχομετρικά τεστ έχουν αρχίσει να εξειδικεύονται σε θέματα ανάπτυξης ηγεσίας ανταποκρινόμενα στις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις πάνω σε αυτό το θέμα.
Τα ψυχομετρικά τεστ είναι αποτελεσματικά, είναι έγκυρα είναι αξιόπιστα και θα πρέπει να ακολουθούν τον εκπαιδευτικό σε όλα τα στάδια της επαγγελματικής του πορείας, από την πρόσληψη στα πρώτα στάδια της εκπαίδευσης, στις προαγωγές ακόμα και στη φάση που προηγείται της συνταξιοδότησής του.
Η επιλογή, η χορήγηση καθώς και η ερμηνεία των ψυχομετρικών τεστ θα πρέπει να γίνονται από ειδικούς που γνωρίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του/των τεστ που θα χρησιμοποιούνται και να είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση τους. Θα πρέπει επίσης να διερευνάται εξονυχιστικά ο υπηρεσιακός φάλελλος των εκπαιδευτικών σχετικά με το αν υπάρχουν στοιχεία για την ψυχολογική τους κατάσταση και να λαβαίνονται σοβαρά υπ΄όψη.
Υπάρχουν εξειδικευμένοι επιστήμονες, τους οποίους θα πρέπει το υπουργείο να συμβουλευτεί για το σκοπό αυτό.
e-Πύλη Εκπαίδευσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου