Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Το συνταξιοδοτικό για τους εκπαιδευτικούς με ανήλικα ή ενήλικα παιδιά (παλιοί και νέοι ασφαλισμένοι) και οι δυνατότητες εξαγοράς συντάξιμου χρόνου.

Ας δούμε τις διάφορες κατηγορίες των ασφαλισμένων ως προς τις προϋποθέσεις και τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, που ισχύουν σήμερα σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νέου ασφαλιστικού νόμου (3865/2010), όπως και τις δυνατότητες εξαγοράς αναγνωριζόμενων υπηρεσιών για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και την προσαύξηση της σύνταξης. 
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ

1. Γονείς με ανήλικα παιδιά: (ασφαλισμένοι μέχρι 31-12-92)

Ως ημερομηνία ενηλικίωσης των παιδιών θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους που συμπληρώνεται το 18° έτος της ηλικίας. Έτσι, αν ένα παιδί κλείνει τα 18 χρόνια το μήνα π.χ Μάρτιο, το παιδί θα θεωρείται ανήλικο μέχρι 30 Δεκεμβρίου, οπότε ο γονέας που συμπληρώνει 25ετία από 1-1 έως 30-12 θα μπορεί να κάνει χρήση της ευεργετικής διάταξης για την ανηλικότητα του παιδιού.
Οι μητέρες με ανήλικα παιδιά αυτής της κατηγορίας, εφόσον συμπλήρωσαν 25ετία μέχρι 31-12-2010 και είχαν ανήλικο παιδί κατά τη συμπλήρωση της 25ετίας, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, όταν συμπληρώσουν την ηλικία των 50 ετών.
Στην 25ετή συντάξιμη υπηρεσία γι’ αυτούς που είναι ασφαλισμένοι από 1-1-83 και μετά, ο ελάχιστος χρόνος δημόσιας υπηρεσίας είναι 5 έτη, επομένως μπορούν να συμπεριλάβουν για τη συμπλήρωση της 25ετίας και χρόνο ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου