Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Κούρεμα-εξπρές στο εφάπαξ.

Νέο κούρεμα με διαδικασίες εξπρές στην εφάπαξ αποζημίωση, όχι μόνο του Δημοσίου και της ΔΕΗ αλλά και όλων των λογαριασμών του ιδιωτικού τομέα, των ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και των ΔΕΚΟ – τραπεζών, κατά 10% έως και 30%, φέρνει το μνημόνιο, όπως προκύπτει και από το σχετικό έγγραφο του υπουργείου Εργασίας προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης με την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον» ζητούνται εντός πέντε ημερών (με την προθεσμία να εκπνέει σήμερα) «άμεσες ενέργειες για την αποστολή των στοιχείων προκειμένου να εντοπιστούν τα
Ταμεία για τα οποία τα εφάπαξ βοηθήματα που καταβάλλονται κατά τη συνταξιοδότηση δεν είναι εναρμονισμένα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν». Και αυτό, όπως αναφέρει το έγγραφο, προκειμένου «να αναπροσαρμοσθεί αναλόγως το ύψος των βοηθημάτων αυτών μέσα στα χρονικά πλαίσια που ορίζονται από την Αναφορά Προόδου Μνημονιακής Δράσης, δηλαδή μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012».

Με το ίδιο έγγραφο ζητείται να αποστείλουν τα Ταμεία αμέσως (αργότερο μέχρι σήμερα), ανά Τομέα που λειτουργεί στο κάθε Ταμείο, «τα παρακάτω οικονομικά και στατιστικά στοιχεία που αφορούν τα άτομα που δικαιώθηκαν εφάπαξ βοήθημα τα δύο τελευταία ημερολογιακά έτη (2010 και 2011) ξεχωριστά για.....
το καθένα έτος:

-μέση προϋπηρεσία,
-μέσος τελευταίος μισθός εξόδου από την ασφάλιση που λήφθηκε υπόψη για τον υπολογισμό της εισφοράς για εφάπαξ βοήθημα,
-μέσος όρος αποδοχών που λήφθηκαν υπόψη για τον προϋπολογισμό εφάπαξ βοηθήματος,
-μέσο ποσό εφάπαξ βοηθήματος,
-μέση ηλικία κατά την έξοδο,
-συνολικό ποσοστό εισφορών για λήψη εφάπαξ βοηθήματος για τους μέχρι 31/12/1992 ασφαλισμένους, όπως αυτό ίσχυε κατά τα τελευταία 40 έτη να δοθεί η τιμή και η χρονική περίοδος κατά την οποία ίσχυε,
-πλήθος ατόμων ανά κατηγορία (γήρατος, αναπηρία, θανάτου) που δικαιώθηκαν εφάπαξ βοήθημα,
-αριθμός μην΄’ων καταβολής εισφορών μέσα στο έτος, όπως ίσχυαν κατά τα τελευταία 40 έτη, να δοθεί η τιμή και η χρονική περίοδος κατά την οποία ίσχυαν».

Συμψηφισμός
Στο μεταξύ, μέτρα για «αποσυμφόρηση» των δικαιούχων του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων προωθεί η κυβέρνηση. Το υπουργείο Εργασίας και Οικονομικών μελετούν σε προαιρετική βάση να υπάρξει συμψηφισμός του εφάπαξ που οφείλεται στους δημοσίους υπαλλήλους με χρέη προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για να επιταχυνθεί η απονομή του εφάπαξ. Το μέτρο αφορά 8.000-10.000 άτομα και όφελος για το Ταμείο θα είναι 400 εκατομμύρια. Επίσης, εξετάζεται να δίνεται προκαταβολή 40% του εφάπαξ με τη συνταξιοδότηση και το υπόλοιπο να εξοφλείται σε δύο ή τρεις δόσεις.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνη θα υπάρξει διάλογος με την ΑΔΕΔΥ για το ενδεχόμενο αύξησης των εισφορών για να αποφευχθεί μείωση του εφάπαξ. Θα πρέπει να τονιστεί ότι στο ΤΠΔΥ ο χρόνος αναμονής για το εφάπαξ ξεπέρασε τα τέσσερα χρόνια και βρίσκονται σε εκκρεμότητα 45.000 αιτήσεις.

Το έγγραφο

Το έγγραφο κάνει αναφορά στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο σχετικά με τα Ταμεία που χορηγούν εφάπαξ. Ενδεικτικό είναι ότι το έγγραφο της Γενική Γραμματείας εστάλη σε ασφαλιστικά ταμεία που καλύπτουν τη συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Αυτά είναι:

-το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα
-το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων
-το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Εργαζομένων στα ΜΜΕ
-το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας
-το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων
-το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σωματεία Ασφαλείας
-το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου