Κυριότερες Ειδήσεις

Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2012

Οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Τις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων οικονομικού έτους 2012 ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, οι προθεσμίες ομαδοποιούνται και καθορίζονται ως εξής:
1. Μέχρι και τις 30/4/2012 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012 των Ο.Ε, Ε.Ε., κοινωνιών, κοινοπραξιών κ.λπ., καθώς και όλων των νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ανεξάρτητα της κατηγορίας βιβλίων του Κ.Β.Σ. που τηρούν.
2. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012 των Α.Ε., Ε.Π.Ε. κ.λπ. δεν μεταβάλλεται και θα υποβληθούν κανονικά στις 10/5/2012. Ειδικά για τις Α.Ε. η ημερομηνία υποβολής κλιμακώνεται, ως γνωστόν, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του Α.Φ.Μ. τους.
3. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012 όλων των υπόλοιπων υπόχρεων φυσικών προσώπων (ατομικών επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών, γεωργικών εισοδημάτων, μισθωτών κ.λπ.), ορίζεται μέχρι και τις 15/6/2012.
4. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής με ηλεκτρονικό τρόπο της δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2012 (Ε9) φυσικών και νομικών προσώπων ορίζεται η 31/7/2012.
Το υπουργείο Οικονομικών, στη σχετική του ανακοίνωση, διευκρινίζει ακόμη ότι η εκτύπωση των εντύπων, οι οδηγίες προς τις Δ.Ο.Υ και η έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων μέσω του TAXISnet εξελίσσονται στους προβλεπόμενους χρόνους σε σχέση με τις...
οριζόμενες προθεσμίες και σημειώνεται ότι αντίστοιχα είχαν εξελιχθεί και τον προηγούμενο χρόνο.
Eιδικότερα, με αφορμή δημοσιεύματα, τα οποία αναφέρονται σε ενδεχόμενο παράτασης σε ό,τι αφορά την υποβολή των δηλώσεων, λόγω καθυστέρησης στην έκδοση εντύπων και εγκυκλίων, το Γραφείο Τύπου του υπουργείου τονίζει πως δεν τίθεται κανένα θέμα παράτασης στην υποβολή των δηλώσεων εκτός των συνηθισμένων παρατάσεων που δίνονται κάθε έτος.
Συγκεκριμένα, διευκρινίζει ότι η διαδικασία εκτύπωσης των νέων εντύπων της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος βρίσκεται στην τελευταία φάση της. Επισημαίνει μάλιστα πως η εκτύπωση των εντύπων φέτος θα ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα απ' ό,τι συνήθως καθώς αυτή τη χρονιά τυπώνονται πολύ λιγότερα έντυπα, εξαιτίας του ότι όλο και περισσότεροι πολίτες στρέφονται προς την υποβολή ηλεκτρονικών δηλώσεων.
Επιπλέον, το υπουργείο σημειώνει ότι δεν ισχύει η αναφορά ότι η ηλεκτρονική πύλη του TAXISNET παραμένει αδικαιολόγητα κλειστή για την υποβολή δηλώσεων. Όπως αναφέρει στη σχετική του ανακοίνωση, οι υπηρεσίες του TAXISNET ανοίγουν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση σε σχέση με άλλες χρονιές.
Προσθέτει ακόμη πως δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση στην αποστολή των διευκρινιστικών εγκυκλίων που περιέχουν τις οδηγίες για τη σωστή συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων και κάνει γνωστό πως η εκτύπωση των οδηγιών συμπλήρωσης του εντύπου Ε1 ξεκινά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, την επόμενη εβδομάδα. Σημειώνει επίσης πως και σε αυτή την περίπτωση οι ανάγκες εκτύπωσης θα είναι πολύ μικρότερες και συνεπώς η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε συντομότερο διάστημα.
Καταλήγοντας το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών υπογραμμίζει πως φέτος βρίσκεται σε εξέλιξη μία προσπάθεια συνεννόησης του υπουργείου Οικονομικών με τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε το χρονοδιάγραμμα υποβολής δηλώσεων να τεθεί σε ρεαλιστικές βάσεις, ώστε οι φορολογούμενοι - είτε απευθείας είτε μέσω των λογιστών τους - να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, χωρίς την ανάγκη διαδοχικών παρατάσεων από την πλευρά του υπουργείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου